Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_tudatos_taplalkozas_fontossaga2

A tudatos táplálkozás fontossága

Az egészséges táplálkozásról tartott előadást Pallagi Alexandra dietetikus a Hegyvidékiek Egészségiskolájában. Beszélt arról, hogy melyik élelmiszereket érdemes fogyasztani, és miket kell inkább elkerülni, milyen tévhitek övezik az étkezéseinket, valamint szó esett a divatdiéták hátrányairól is.


Minden főétkezés tartalmazzon minél többféle színű zöldséget, mert ezek segítik az immunrendszer és a bélflóra működését. Érdemes beiktatni étrendünkbe a hüvelyeseket, amik bár valóban puffasztanak, de ez csökkenthető az első főzővíz leöntésével. A módszer működik a karfiol, a káposzta és a karalábé esetében is.
Minderről a Hegyvidékiek Egészségiskolája nyári szünet előtt utolsó előadásában beszélt Pallagi Alexandra dietetikus, aki elmondta, bár sokan azt állítják, hogy nem javasolt a burgonyák fogyasztása, ez tévedés. A burgonya nem hizlal, csak akkor, ha olajban kisütik. A kis étkezésekbe érdemes gyümölcsöket beilleszteni, inkább idényjellegűeket, mert ezeknek magasabb a vitamin- és ásványianyag-tartalma. Figyeljünk arra, hogy önmagukban fogyasztva hirtelen megemelik a vércukorszintet, ezt követően éhségérzet alakul ki! Épp ezért javasolt a gyümölcsökkel együtt túrót, tojást, sajtot, kekszet enni.A_tudatos_taplalkozas_fontossagaA szakember szerint lekvárból a magasabb gyümölcstartalmúakat fogyasszuk. Az olajos magvak egészségesek, viszont elég belőlük naponta egy zárt maroknyi. Kenyérből a teljes kiőrlésű lisztből és korpából készült termékek a jók. A minőségi kovászos és a fehér kenyér sem tilos, de akkor több zöldséget vigyünk be a szervezetünkbe. A barna kenyér azért sötétebb, mert maláta- vagy kakaóporral színezik, a rosttartalma viszont nem magasabb. Alapszabály, hogy az összetevők csökkenő sorrendben szerepelnek a címkéken, például ha csak a harmadik alapanyag a teljes kiőrlésű liszt, akkor azt a terméket inkább hagyjuk a polcon.
Tejtermékekből napi fél liter tejet vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú élelmiszert fogyasszunk a csontritkulás elkerülése érdekében. A növényi tejek is jók, mert ezeket kalciummal dúsítják, viszont D-vitamint és laktózt nem tartalmaznak, ezért csak a kalciumtartalmuk 30 százaléka hasznosul. A sok kalcium viszont érelmeszesedést okoz – ezért kell óvatosan bánni a kalciumos étrend-kiegészítőkkel.
Húsok közül az alacsonyabb zsírtartalmúak javasoltak, zsírosabbakat ritkábban fogyasszunk. Tartsunk minden héten húsmentes napot, ez jót tesz a szervezetünknek! Miként a halak fogyasztása is, mert ezek bővelkednek omega-3 zsírsavakban. Felvágottakból a 10 százalék alatti zsírtartalmúak ajánlottak, valamint azok, amiknek magas a hústartalma. Belsőség hetente egyszer ehető, mert magas a koleszterintartalma.
Növényi zsírokkal süssünk, főzzünk, de ezekből is használjunk kevesebbet! A kókuszolaj és a kókuszzsír könnyebben emészthető zsírokat tartalmaz, viszont a kémiai szerkezetük az állati eredetű zsírsavakhoz hasonlít, ami nem előnyös. Folyadékból a víz az alap, jó a tea, a limonádé, s alkalmanként gyümölcs- és zöldséglevek is fogyaszthatók. Igyunk rendszeresen, hogy elkerüljük a dehidratációt
Nagy kérdés a cukor, hiszen a magyar konyha túlzottan „édes”. A cukorbevitelt csökkenthetjük gyümölcsök, lekvár hozzáadásával. Nem egészségesebb a barna cukor, ami valójában melaszos fehér cukor. A nádcukor kémiailag megegyezik a fehér cukorral, míg a méznek valóban magasabb a vitamintartalma, forró teába teljesen felesleges beletenni. A tablettás, folyékony cukorpótlóknak nincs energiatartalmuk, de számos negatív tulajdonsággal rendelkeznek.A_tudatos_taplalkozas_fontossaga3Milyen a helyes étkezés? Ébredés után egy-másfél órán belül reggelizzünk, egy szendviccsel és legalább 10 deka zöldséggel kezdődjék a nap. Sokan esznek zabkását, pedig ez nem ideális, mert kevés benne a zsiradék, a fehérje. Ezért tegyünk bele olajos magvakat, túrót, és együnk mellé zöldséget.A_tudatos_taplalkozas_fontossaga2Tízóraira gyümölcs, tejtermék mellé rágcsáljunk kekszet, müzliszeletet, magvakat. Ebédkor a tányérunk felén valamilyen alacsony energiatartalmú zöldség legyen, a negyedén fehérjeforrás, például hús, tojás, tejtermék, a maradékon pedig szénhidrát. Ezeket az arányokat minden étkezéskor érdemes betartani. A vacsora legyen könnyen emészthető, és lefekvés előtt legalább másfél órával együnk.
A divatdiétákról Pallagi Alexandra elmondta, hogy könnyen jojóeffektushoz vezetnek, ezért szükséges a rendszeres mozgás, hiszen az izomnöveléshez több energiára van szüksége a szervezetnek. Így kisebb a visszahízás esélye. Szintén hátrány, hogy a divatdiéták egyoldalúak, általában kiemelnek valamilyen összetevőt, és egyes tápanyagokból nem visznek be elegendő mennyiséget. Végezetül a dietetikus arra intett mindenkit, hogy próbálja meg fokozatosan megváltoztatni az étrendjét – nem szükséges mindenről lemondani, csak mértékletességet kell tartani.

sm.