Mit ígér a május a konyhánkban?
A címben feltett kérdésre meglepően hosszú a válasz: spárgát, epret, retket, újhagymát, salátát, rebarbarát, friss spenótot, sóskát, de még akár kirántani való bodzát és akácvirágot is. A népnyelv szerint május az ígéret hava, a konyhában pedig a primőrök ideje. A zavarba ejtően nagy választékból, ha már elkészítettük a jól ismert fogásokat, kipróbálhatunk néhány újdonságot, például házasíthatjuk a spárgát avokádóval, a spenótot pulykahússal, megsüthetjük a zsenge csirkemellet bazsalikommal fűszerezve. És ha van, most elő lehet venni a wokot, ezt a valaha nagyon divatos, mostanra szinte feledésbe merülő „mindentudó” edényt. A széles peremű, befelé öblösödő, nagy méretű serpenyőhöz hasonlítható eszköz 3000 éve áll a kínaiak szolgálatában, és a szegénység szülötte. A wokban ugyanis lehetett főzni, sütni, párolni, pirítani, a legapróbbakig mindent hasznosítani. Ma pedig lehetőség arra, hogy szabadjára engedjük a fantáziánkat és a vállalkozó kedvünket!
SPÁRGALEVES AVOKÁDÓVAL
Különleges, merőben szokatlan a turmixolt, avokádóval sűrített leves. A tejszíntől krémes, lágy ízű kanalaznivalót ünnepi alkalmakkor vagy kifejezetten ínyenceknek meglepetésként tálalhatjuk.
Hozzávalók (4 személyre):
60 dkg zöldspárga
2 zöldséges erőleveskocka
3 dkg teljes kiőrlésű liszt
6 evőkanál tejszín
2 érett avokádó
2 evőkanál citromlé
2 dkg vaj
1 marék zsenge sóska
fél csokor petrezselyem
őrölt fehér bors, só
A spárgát megmossuk, a szálakat fejtől lefelé meghámozzuk, a fás végeket levágjuk. A tisztításnál leeső hulladékot annyi vízben, amennyi ellepi, felforraljuk, majd lassú tűzön 15-20 percig főzzük. Közben a spárgát feldaraboljuk, a fejeket félretesszük.
A spárgahulladék főzőlevét leszűrjük, 1,2 liter vízzel felengedjük, a leveskockákat belemorzsoljuk, és felforraljuk. Közben a lisztet 2 evőkanál tejszínnel elkeverjük, és ezt is beleöntjük. A spárgadarabokat hozzáadjuk, majd 7 percig lassú tűzön főzzük. A végén a fejeket is beledobjuk, és még 3 percig a tűzön hagyjuk.
Az avokádókat meghámozzuk, a magokat eltávolítjuk, a gyümölcsöt a maradék tejszínnel és a citromlével turmixoljuk. A levest levesszük a tűzről, az avokádópürét, a vajat, a finomra vágott sóskát és a petrezselymet belekeverjük, megkóstoljuk, és ha kell, sóval, borssal ízesítjük.
PARAJOS PULYKAMELL
A parajt, ha zsenge, nem kell puhára főzni, mint a főzelékhez szokás, elég, ha olajon addig pároljuk, amíg összeesik. Nagyszerűen harmonizál a pirított újburgonyával, a pulykahússal és a fűszerekkel. Ha nincs wokunk, egy nagyobb serpenyőben is elkészíthetjük.
Hozzávalók (4 személyre):
4 evőkanál fenyőmag
60 dkg apró újburgonya
40 dkg pulykamell
só, őrölt bors
2 gerezd fokhagyma
25 dkg koktélparadicsom
60 dkg paraj
1 kiskanál majoránna
késhegynyi őrölt szerecsendió
…a sütéshez: olaj
A fenyőmagot egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk. A burgonyát megmossuk, a héját ledörzsöljük, minden szemet félbevágunk, és wokban vagy egy nagy serpenyőben 2-3 evőkanál olajon aranybarnára sütjük. Ezután konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a fölösleges olajat leitassuk róla, majd melegen tartjuk.
A pulykamellet megmossuk, félujjnyi csíkokra vágjuk, és 2-3 evőkanálnyi forró olajon kevergetve addig sütjük, amíg a hús kifehéredik. Megsózzuk, megborsozzuk, majd ezt is kiszedjük a wokból, és félretesszük. A zúzott fokhagymát és a félbevágott paradicsomokat a visszamaradt forró olajba dobjuk, és kevergetve átpirítjuk. A megmosott, vastag száraitól megszabadított parajt hozzáadjuk, a majoránnával és a szerecsendióval fűszerezzük. Néhány percig kevergetve, rázogatva pároljuk, majd a húst és a burgonyát is belekeverjük. A pirított fenyőmaggal meghintve, forrón tálaljuk.
BAZSALIKOMOS CSIRKEMELL
A csirkemellből készített fogások egyik előnye, hogy nagyon gyorsan elkészíthetők. Ha ehhez még wok is a rendelkezésünkre áll, akkor szinte gyerekjáték a bazsalikomos húscsíkok megsütése. A szójamártástól és a gyömbértől ez a fogás igazi keleties ízt kap.
Hozzávalók (4 személyre):
80 dkg csirkemellfilé
2 evőkanál szezámolaj
1 mokkáskanál só
1 gerezd fokhagyma
1 kiskanál apróra vágott friss gyömbér vagy fél mokkáskanál gyömbérpor
1-2 dl szárnyashúsleves (kockából is lehet)
1 evőkanál szójamártás (készen kapható)
6 friss bazsalikomlevél
A csirkemellfilét ceruzavastagságú csíkokra vágjuk, wokban vagy egy nagy serpenyőben megforrósított olajra dobjuk, sóval, az apróra vágott fokhagymával és a gyömbérrel fűszerezzük, majd nagy lángon állandóan rázogatva, kevergetve megpirítjuk.
A húsleveskockát fél liter vízben felforraljuk, és egy-két decit a húsra öntünk (a többit a hűtőszekrénybe tesszük, és majd máshoz használjuk fel). Felforraljuk, a szójamártást is rálocsoljuk, összekeverjük, és a nagyobb darabokra vágott bazsalikomlevelekkel megszórjuk. 4-5 percig így együtt pároljuk, végül forrón, főtt rizzsel tálaljuk, amit sáfránnyal ízesíthetünk.
MÁJUSI EPERTORTA
Ennek a tortának a friss eper adja meg a szépségét és üdeségét. Készítéséhez a sütőt akár be sem kell kapcsolni. A piskótalapokat készen is meg lehet vásárolni, a töltelék lényege maga a gyümölcs, ami csak ilyenkor érhető el friss formájában.
Hozzávalók:
6 tojásból sütött, kerek piskóta
…a töltelékhez:
fél csomag főzni való vaníliás pudingpor
20 dkg cukor
2 dl tej
14 dkg vaj
20 dkg eper
…a díszítéshez:
50 dkg eper
5 dkg étcsokoládé
3-4 evőkanál cukor vagy méz
A pudingporból 5 deka cukorral és a tejjel sűrű pudingot főzünk, majd lehűtjük. A vajat a maradék cukorral habosra keverjük, a pudinggal és 10 deka áttört eperrel összedolgozzuk. A többi epret apróra vágva adjuk hozzá.
A tortalapot keresztben három részre vágjuk, a lapokat a krémmel megtöltjük úgy, hogy a tetejére is jusson. A díszítéshez 8 szem epret megmosunk, alaposan lecsöpögtetjük, és félig a megolvasztott csokoládéba mártjuk. A többit a cukorral vagy a mézzel turmixoljuk, majd átszűrjük. A tortát tálaláskor felszeleteljük, az eperöntettel körülöntjük, és a csokoládés eperszemekkel díszítjük.
(pákozdi)