Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Mit_iger_a_majus_a_konyhankban1

Mit ígér a május a konyhánkban?

A címben feltett kérdésre meglepően hosszú a válasz: spárgát, epret, retket, újhagymát, salátát, rebarbarát, friss spenótot, sóskát, de még akár kirántani való bodzát és akácvirágot is. A népnyelv szerint május az ígéret hava, a konyhában pedig a primőrök ideje. A zavarba ejtően nagy választékból, ha már elkészítettük a jól ismert fogásokat, kipróbálhatunk néhány újdonságot, például házasíthatjuk a spárgát avokádóval, a spenótot pulykahússal, megsüthetjük a zsenge csirkemellet bazsalikommal fűszerezve. És ha van, most elő lehet venni a wokot, ezt a valaha nagyon divatos, mostanra szinte feledésbe merülő „mindentudó” edényt. A széles peremű, befelé öblösödő, nagy méretű serpenyőhöz hasonlítható eszköz 3000 éve áll a kínaiak szolgálatában, és a szegénység szülötte. A wokban ugyanis lehetett főzni, sütni, párolni, pirítani, a legapróbbakig mindent hasznosítani. Ma pedig lehetőség arra, hogy szabadjára engedjük a fantáziánkat és a vállalkozó kedvünket!

SPÁRGALEVES AVOKÁDÓVALMit_iger_a_majus_a_konyhankban1

Különleges, merőben szokatlan a turmixolt, avokádóval sűrített leves. A tejszíntől krémes, lágy ízű kanalaznivalót ünnepi alkalmakkor vagy kifejezetten ínyenceknek meglepetésként tálalhatjuk.

 

Hozzávalók (4 személyre):

60 dkg zöldspárga

2 zöldséges erőleveskocka

3 dkg teljes kiőrlésű liszt

6 evőkanál tejszín

2 érett avokádó

2 evőkanál citromlé

2 dkg vaj

1 marék zsenge sóska

fél csokor petrezselyem

őrölt fehér bors, só

 

A spárgát megmossuk, a szálakat fejtől lefelé meghámozzuk, a fás végeket levágjuk. A tisztításnál leeső hulladékot annyi vízben, amennyi ellepi, felforraljuk, majd lassú tűzön 15-20 percig főzzük. Közben a spárgát feldaraboljuk, a fejeket félretesszük.

A spárgahulladék főzőlevét leszűrjük, 1,2 liter vízzel felengedjük, a leveskockákat belemorzsoljuk, és felforraljuk. Közben a lisztet 2 evőkanál tejszínnel elkeverjük, és ezt is beleöntjük. A spárgadarabokat hozzáadjuk, majd 7 percig lassú tűzön főzzük. A végén a fejeket is beledobjuk, és még 3 percig a tűzön hagyjuk.

Az avokádókat meghámozzuk, a magokat eltávolítjuk, a gyümölcsöt a maradék tejszínnel és a citromlével turmixoljuk. A levest levesszük a tűzről, az avokádópürét, a vajat, a finomra vágott sóskát és a petrezselymet belekeverjük, megkóstoljuk, és ha kell, sóval, borssal ízesítjük.

 

PARAJOS PULYKAMELLMit_iger_a_majus_a_konyhankban4

A parajt, ha zsenge, nem kell puhára főzni, mint a főzelékhez szokás, elég, ha olajon addig pároljuk, amíg összeesik. Nagyszerűen harmonizál a pirított újburgonyával, a pulykahússal és a fűszerekkel. Ha nincs wokunk, egy nagyobb serpenyőben is elkészíthetjük.

 

Hozzávalók (4 személyre):

4 evőkanál fenyőmag

60 dkg apró újburgonya

40 dkg pulykamell

só, őrölt bors

2 gerezd fokhagyma

25 dkg koktélparadicsom

60 dkg paraj

1 kiskanál majoránna

késhegynyi őrölt szerecsendió

…a sütéshez: olaj

 

A fenyőmagot egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk. A burgonyát megmossuk, a héját ledörzsöljük, minden szemet félbevágunk, és wokban vagy egy nagy serpenyőben 2-3 evőkanál olajon aranybarnára sütjük. Ezután konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a fölösleges olajat leitassuk róla, majd melegen tartjuk.

A pulykamellet megmossuk, félujjnyi csíkokra vágjuk, és 2-3 evőkanálnyi forró olajon kevergetve addig sütjük, amíg a hús kifehéredik. Megsózzuk, megborsozzuk, majd ezt is kiszedjük a wokból, és félretesszük. A zúzott fokhagymát és a félbevágott paradicsomokat a visszamaradt forró olajba dobjuk, és kevergetve átpirítjuk. A megmosott, vastag száraitól megszabadított parajt hozzáadjuk, a majoránnával és a szerecsendióval fűszerezzük. Néhány percig kevergetve, rázogatva pároljuk, majd a húst és a burgonyát is belekeverjük. A pirított fenyőmaggal meghintve, forrón tálaljuk.

 

BAZSALIKOMOS CSIRKEMELLMit_iger_a_majus_a_konyhankban2

A csirkemellből készített fogások egyik előnye, hogy nagyon gyorsan elkészíthetők. Ha ehhez még wok is a rendelkezésünkre áll, akkor szinte gyerekjáték a bazsalikomos húscsíkok megsütése. A szójamártástól és a gyömbértől ez a fogás igazi keleties ízt kap.

 

Hozzávalók (4 személyre):

80 dkg csirkemellfilé

2 evőkanál szezámolaj

1 mokkáskanál só

1 gerezd fokhagyma

1 kiskanál apróra vágott friss gyömbér vagy fél mokkáskanál gyömbérpor

1-2 dl szárnyashúsleves (kockából is lehet)

1 evőkanál szójamártás (készen kapható)

6 friss bazsalikomlevél

 

A csirkemellfilét ceruzavastagságú csíkokra vágjuk, wokban vagy egy nagy serpenyőben megforrósított olajra dobjuk, sóval, az apróra vágott fokhagymával és a gyömbérrel fűszerezzük, majd nagy lángon állandóan rázogatva, kevergetve megpirítjuk.

A húsleveskockát fél liter vízben felforraljuk, és egy-két decit a húsra öntünk (a többit a hűtőszekrénybe tesszük, és majd máshoz használjuk fel). Felforraljuk, a szójamártást is rálocsoljuk, összekeverjük, és a nagyobb darabokra vágott bazsalikomlevelekkel megszórjuk. 4-5 percig így együtt pároljuk, végül forrón, főtt rizzsel tálaljuk, amit sáfránnyal ízesíthetünk.

 

MÁJUSI EPERTORTAMit_iger_a_majus_a_konyhankban3
Ennek a tortának a friss eper adja meg a szépségét és üdeségét. Készítéséhez a sütőt akár be sem kell kapcsolni. A piskótalapokat készen is meg lehet vásárolni, a töltelék lényege maga a gyümölcs, ami csak ilyenkor érhető el friss formájában.

 

Hozzávalók:

6 tojásból sütött, kerek piskóta

…a töltelékhez:

fél csomag főzni való vaníliás pudingpor

20 dkg cukor

2 dl tej

14 dkg vaj

20 dkg eper

…a díszítéshez:

50 dkg eper

5 dkg étcsokoládé

3-4 evőkanál cukor vagy méz

 

A pudingporból 5 deka cukorral és a tejjel sűrű pudingot főzünk, majd lehűtjük. A vajat a maradék cukorral habosra keverjük, a pudinggal és 10 deka áttört eperrel összedolgozzuk. A többi epret apróra vágva adjuk hozzá.

A tortalapot keresztben három részre vágjuk, a lapokat a krémmel megtöltjük úgy, hogy a tetejére is jusson. A díszítéshez 8 szem epret megmosunk, alaposan lecsöpögtetjük, és félig a megolvasztott csokoládéba mártjuk. A többit a cukorral vagy a mézzel turmixoljuk, majd átszűrjük. A tortát tálaláskor felszeleteljük, az eperöntettel körülöntjük, és a csokoládés eperszemekkel díszítjük.

(pákozdi)