Szupergyors fordított almatorta, azaz Tarte tatin
A világ leghíresebb almatortáját két nővér, Caroline és Stéphanie találta ki, akik egy kedves fogadót üzemeltettek Franciaországban még az 1800-as években. Stephanie dolgozott a konyhán, és egyszer véletlenül a sütőben felejtett egy almatortát, amelynek a tetején karamellizálódott a cukor. Rájött, hogy az alma így még finomabb.
A Tarte tatin jellegzetessége, hogy fejjel lefelé sütik, azaz először az almát teszik a tepsibe, és erre borítják rá a tésztát. Ami egyébként egy szaftos vajas tészta – én azonban most egy szupergyors változatot hoztam, amelyet bolti leveles tésztából pillanatok alatt az asztalra varázsolhatunk. Garantáltan mindenki imádni fogja!
K. Gy.
Hozzávalók:
1 csomag bolti leveles tészta
4-5 db alma (nyugodtan lehet savanykásabb)
60 g vaj
80 g cukor (ha nagyon savanyú az alma, lehet 100 g is)
1 csipet só
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
- Hámozzuk meg az almákat, vágjuk cikkekre – én vékonyabbra szoktam, de lehet vastagabbra is, mintha kompótot készítenénk.
- Vegyünk elő egy fémserpenyőt. Nagyon fontos, hogy a fogantyúja is fémből legyen, mert be kell tenni a sütőbe – műanyag nyelű serpenyő nem jó! A serpenyőben karamellizáljuk a cukrot: kezdjük el a száraz serpenyőben melegíteni, így a cukor szép lassan bebarnul. Ekkor keverjük hozzá a vajat és a csipet sót.
- Rendezzük el az almákat a vajas karamellben, és hagyjuk megpuhulni.
- Ha az alma puha, húzzuk le a serpenyőt a tűzről, és borítsuk rá a kitekert leveles tésztát. Valószínűleg nagyobb lesz, mint a serpenyő, de nem baj, duplán is tehetjük, a széleit pedig jól nyomkodjuk le. Szurkáljuk meg villával, majd úgy, ahogy van, fejjel lefelé süssük meg – ez nagyjából 20 percig tart.
- Ha kissé kihűlt, tegyünk egy tányért a serpenyő tetejére, és egy határozott mozdulattal fordítsuk meg a sütit! Voilá!
