Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hogyan_kerul_a_tok_az_ablakba_

Hogyan kerül a tök az ablakba?

Több ezer évbe telt, amíg a sütőtök a tányérunkra, majd Halloween szimbólumaként az utóbbi időben szinte minden háztartásba, sőt még a tejeskávéba is eljutott. A tököt és a sütőtököt sokáig csak az amerikai őslakosok értékelték, majd a falusi romantika beemelte a városi háztartásokba.

Az ősz nagy sztárja, a sárga sütőtök is azon növények közé tartozik, amelyeket az amerikai kontinens felfedezése előtt nem ismertek Európában. Észak- és Közép-Amerikában a három legfontosabb alapanyag a kukorica, a bab és a tök volt – ezeket három nővérnek is hívták az őslakosok, hiszen remekül termeszthetők együtt. A babnak támasztékra van szüksége, így felkúszik a kukorica magas szárain, a tök pedig hatalmas leveleivel árnyékolja a földet, és nem engedi kiszáradni. A három nővér egyúttal nagyon egészséges étrendet is kínál.

 

Töktörténelem


Ma már furcsa ezt elképzelni, de nagyon hosszú ideig sem a tökfőzelék, sem a melengető sütőtök nem volt része az európai étrendnek – hát még a Pumpkin spice latte! Tökhöz hasonlatos (de más fajba tartozó növények) Európában is teremtek és ismertek voltak, mint a dinnye, vagy az uborka, sőt a rómaiak már a lopótök és a cukkini egyes változatait is termesztették. Persze ez még egy egészen másféle cukkini volt, a most ismert fajta ugyanis a spárgatökkel, az úritökkel, a pézsmatökkel, a csillagtökkel és a Halloween-tökkel együtt Közép-Amerikából utazott hozzánk.


Az őshaza kedvező éghajlata miatt a tök egész évben terem a tengerentúlon. Két csoportra osztják: a nyári tökre és a téli tökre. Utóbbi hosszabb ideig érik, és idetartozik a sütőtök is. Az amerikaiak nagyon magukénak érzik, egyenesen amerikai szimbólumnak tartják, igaz, az almás pitét is, pedig az almának aztán származását nézve tényleg semmi köze az Egyesült Államokhoz.


A sütőtöknek óriási kultusza lett az USA-ban, annak ellenére, hogy nem is fogyasztják túl sokan, tulajdonképpen nem nagyon épült be az étrendbe. Viszont óriási tökfesztiválokat és tökfaragó versenyeket rendeznek minden évben, nem beszélve a Halloweenről, amelynek mára globális szimbóluma lett az óriási, narancssárga Halloween-tök.

 

A szegények eledele


Pedig a töknek sokáig mostoha sorsa volt, mint ahogy egyébként sok más amerikai növény, például a paradicsom, vagy a krumpli is nagyon lassan épült be az európai étkezésbe. Megvetett élelmiszereknek számítottak, amiktől sokan ódzkodtak.


Az Újvilágba érkező telepesek is csak akkor ettek sütőtököt – vagy hivatalos nevén téli tököt –, ha nagyon nem volt más. Ínséges időkben még sört is erjesztettek belőle, de ha lehet, inkább messzire elkerülték, illetve takarmányként az állatoknak adták. A tököt sokáig a szegények eledelének tartották.


Cindy Ott amerikai történész szerint egészen a 19. század végéig a tök tulajdonképpen senkit sem érdekelt. Ahogy azonban hirtelen megnőtt az amerikai városok lakóinak száma, úgy kezdett kialakulni egyfajta vidék felé forduló nosztalgia.


Mivel a paraszti élet megtestesítője az Egyesült Államokban sokáig a téli tök volt, elkezdtek mindenféle romantikus képzeteket társítani a sütőtökhöz. Ráadásul felfedezték, hogy desszertként is fogyasztható, így a városi lakosság körében egyre nagyobb népszerűségre tett szert. Ezt aztán csak fokozta a hálaadás elterjedése, a hálaadás napi vacsorának ugyanis tradicionális lezárása a fűszeres, sütőtökös pite.


Így a megvetett, állateledelként használt téli tökből hamarosan az egész USA szimbóluma lett, nem mellesleg sok termelőt megmentett a csődtől. Főleg amikor a 19. század végén rákapcsolódott a sütőtökre a Halloween ünnepe – amellyel egyébként csodálatosan összeért az Ó- és az Újvilág.

 

Parazsas répából világító tök


A Halloween régi kelta hagyomány, már kétezer éve is megemlékeztek október utolsó napjáról, amit a sötétség kezdetének tekintettek. Úgy tartották, november 1-jére virradó éjjel az ég és a föld, azaz a halottak és az élők közötti határ elvékonyodik, a gonosz, ártó szellemek és a halottak vissza tudnak térni a földre. Ezért nagy tüzeket gyújtottak, és álarcot viseltek, hogy elriasszák a szellemeket.


Ehhez kapcsolódott az íreknél Stingy Jack, a nem túl jó életű férfi legendája, aki kétszer is rászedte az ördögöt. Mivel eléggé züllött életet élt, halála után nem kerülhetett a mennybe, a pokolba viszont az ördög nem engedte be, hanem egy izzó parazsat adott neki, hogy a sötétben bolyongva világíthasson magának. A parazsat Jack egy kivájt tarlórépába tette. Az írek Halloweenkor lámpásokat faragtak répából, hogy elűzzék Jack szellemét és a többi gonosz lelket.


Amikor aztán az ír bevándorlók tömegével megérkeztek az Egyesült Államokba, kiderült, hogy a nagy, sárga tök sokkal könnyebben faragható, és szebben is világít, mint a répa, így igen gyorsan elterjedt a töklámpás hagyománya. Bár a Halloween már a 19. század közepe óta kedvelt ünnep odaát, globálisan csak a kilencvenes években kezdett népszerűvé válni. Európában eleinte volt vele szemben némi ellenállás, de mára az amerikai kultúra egyik legfontosabb exportterméke lett. És ebben igen nagy szerepe volt a látványos világító sütőtöknek.


Halloween ide vagy oda, a téli tökök sokkal jobban beépültek az európai étkezésbe, mint az amerikaiba, amelyben szinte tényleg csak desszertek ízesítésére használják ezt a növényt. Nálunk önmagában is értéket képvisel a sült tök, de tésztaszósznak és krémlevesnek is remek, sőt még a tök magja is nagy megbecsülésnek örvend. Az Őrség egyik leghíresebb terméke a tökös rétes mellett a tökmagolaj, amely nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is.

Kalas Györgyi

 

 

Öt izgalmas tény a sütőtökről


Valójában gyümölcs! Bár a konyhában zöldségként használjuk, botanikailag a sütőtök termés, így a gyümölcsök közé sorolják – csakúgy, mint a paradicsomot vagy az uborkát.

Rendkívül sok fajtája van! Közel 200 sütőtökfajta létezik. Magyarországon a legismertebb a kanadai sütőtök és a sonkatök.
A tök minden része ehető! Azon növények közé tartozik, amelyeknek nemcsak a húsa, hanem a levele, a héja és a magja is fogyasztható. Kevésbé elterjedt, de nagyon édes, zamatos fajta a hokkaido tök, aminek jól ehető a vékonyabb héja. Sütés után teljesen megpuhul, és rengeteg tápanyagot tartalmaz.
A sütőtök színe nem véletlenül narancsos! A béta-karotin adja a narancssárga árnyalatát – ugyanaz az anyag, ami a répát is színezi. Ez az egyik legerősebb természetes antioxidáns. Minél élénkebb a színe, annál több tápanyag van benne. A mélynarancssárga hús a magas karotin- és vitamintartalom jele.

A Halloween-tök is ehető! A hiedelemmel ellentétben fogyasztható, csak éppen semmi íze nincs, és az állaga sem jó. Ezért tényleg inkább faragásra érdemes használni.

 

Tököt a sütibe – íme, a fűszeres-sütőtökös fánkocskák!

 

Az elmúlt időszakban óriási divat, az ősz sztárja lett a Pumpkin spice latte, amit 2003-ban emelt be kínálatába a Starbucks, és azóta az egész világon megőrülnek érte. Sokan tévesen azt gondolják, hogy ez egy sütőtökös tejeskávé, de a neve valójában azokra a fűszerekre utal, amiket az amerikaiak a hálaadás napi sütőtökös pitébe tesznek. Ezek az illatos fűszerek kerülnek a tejeskávéba – illetve fogyasztói nyomásra most már némi sütőtökös szirup is.

A pumpkin spice fűszerkeverék főbb összetevői: fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió és szegfűbors. Tulajdonképpen majdnem ugyanaz tehát, mint a mézeskalács, csak abban sokszor ánizs és kardamon is van, így az íze csípősebb, intenzívebb.

A Pumpkin spice latte otthon is egyszerűen elkészíthető, most azonban inkább egy sütőtökös fánk receptjét adjuk közre, ami olaj nélkül, sütőben készül. Ha nincs otthon fánksütő, akkor muffinformában is megsüthetjük.Hogyan_kerul_a_tok_az_ablakba_

 

Hozzávalók:

240 g liszt

2 teáskanál sütőpor

1 teáskanál só

1 teáskanál vaníliakivonat

1 teáskanál őrölt fahéj

½ teáskanál őrölt gyömbér

½ teáskanál őrölt szerecsendió

½ teáskanál őrölt szegfűszeg

200 g cukor

200 g sütőtökpüré (egy kisebb sütőtök harmada)

3 tojás

1 dl tej

1 dl olaj

  1. A sütőtököt először süssük meg a sütőben; ezt korábban is megcsinálhatjuk. Ha megsült a tök, kanalazzuk ki a belsejét, tegyük egy tálba, és nyomkodjuk össze.
  2. Ha frissen sütöttük a sütőtököt, akkor hagyjuk bekapcsolva a sütőt, ha nem, akkor melegítsük elő 180 fokra.
  3. Egy tálba mérjük ki a száraz hozzávalókat, a lisztet, a sütőport, a sót és a fűszereket, tegyük egy nagyobb tálba, és jól keverjük össze.
  4. Egy másik tálba a nedves hozzávalók kerülnek: verjük fel a tojásokat, majd jól keverjük el benne a cukrot, aztán mehet hozzá az olaj, a tej, a vaníliakivonat.
  5. Ha minden nedves hozzávalót elkevertünk, adjuk hozzá a sütőtökpürét is, majd vegyítsük a száraz hozzávalókat a nedvessel. Ízlés szerint több sütőtököt is tehetünk bele, de azért figyeljünk arra, hogy a tészta még folyékony maradjon.
  6. Olajjal kenjük ki a fánksütőformák alját, majd öntsük a formába a fánkot. Ehhez vagy csőrös kiöntő edényt használjunk, vagy öntsük az egész tésztát egy tiszta zacskóba (én ikeás uzsonnás zsákot használok erre a célra), majd vágjunk egy kis lyukat az egyik csücskén, és így adagoljuk a tésztát a formába.
  7. A fánkokat tegyük a sütőbe; kb. 15-16 perc alatt készre sülnek, akkor jó, ha a tetejük már kissé megbarnul.
  8. Közben egy nagy tálba keverjünk össze 1 teáskanál fahéjat kb. 50 gramm kristálycukorral, és amikor a fánkok már kissé kihűltek, forgassuk bele a cukorba.


K. Gy.