Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Elbucsuzott_a_mehes_sok_ezer_lakoja

Elbúcsúzott a méhes sok ezer lakója

Kaptáraik menedékében maradnak a Normafánál lévő méheskert lakói, akik nyílt nap keretében búcsúztak el tőlünk erre az évre. A kellemes őszi napsütésben megtartott, már hagyományosnak mondható program során a hegyvidékiek és a más kerületekből érkezők testközelből ismerhették meg a háziméhek csodálatos világát.
Kutasi Tamás méhész elmesélte, miért annyira értékesek számunkra a rovarok, különösen a szorgalmas méhek, és hogy mennyire nélkülözhetetlenek a természetben a beporzó tevékenységük miatt. A méhcsaládok működésének rendje nemcsak tiszteletet ébreszthet az emberekben, de követendő példát is adhat.
A látszólag céltalanul sürgölődő, mégis szigorú szabályok szerint építkező méheket látva elgondolkodhatunk, mennyit köszönhetünk nekik. Az aranysárga mézen kívül azt a rengeteg gyümölcsöt is, ami megporzás nélkül nem teremne. Legfinomabb élelmiszereink jó részének is végleg búcsút mondhatnánk, ha a méhek és más viráglátogató rovarok nem végeznék a munkájukat. Azért pedig, hogy sokáig ehessünk csokit, vagy épp lekváros palacsintát, nekünk is tenni kell a természet védelméért.Elbucsuzott_a_mehes_sok_ezer_lakojaAz ismeretszerzés és a súlyos gondolatok mellett a méhbúcsúztató mindig alkalmat ad a Hegyvidéken gyűjtött mézek megkóstolására és megvásárlására is. Ilyenkor szó esik azokról a növényekről, amiken a méhek legelnek, valamint a méhészeti feladatokról, amik ahhoz szükségesek, hogy a lépek sejtjeiben gyűlő nektár az üvegekbe kerüljön.
A méhészeti bemutatók állandó csúcspontja a méhsimogatás. Lehetőség nyílik a szőrös rovarok megérintésére, továbbá annak megtapasztalására, hogy a békés szándékkal közeledőnek nem kell tartania a veszedelmes fullánkoktól. A kisebbek és a nagyobbak számára is sokszor kihívást jelent a belénk rögződő félelmek legyőzése. Persze a méhek kiszámíthatók, így aztán mindig mindenki vidáman és másoknak hihetetlenül hangzó új élményekkel távozik a méheskertből.
A méhek tehát már a télre készülnek, de ha melegen süt a nap, néhány hétig még kirepülnek. Aztán elcsendesedik a méhes, és majd csak a kikeleti napsütésben kezdődik újra a döngicsélés. Addig a méhészprogramok is szünetelnek, viszont a mézfogyasztásnak épp most jön el az ideje! A nyáron gyűjtött nektár, melengető mézes teák és mézeskalács formájában, napsütést csempész a sötét őszi és téli napokba is.

B.