Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

„Ezt a néhány hetet még ki kell bírnunk!"

Hibát követ el az, aki az oltást követően azonnal eldobja a maszkot, és nem tartja be az óvintézkedéseket! – figyelmeztet dr. Nyulasi Tibor. A Szent János Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályát vezető főorvos a kórház terheltségéről, a vírusmutáció veszélyeiről és a védőoltások fontosságáról is beszélt lapunknak.

– A hétvégén kimentem a Margitszigetre, és azonnal vissza is fordultam. Döbbenten láttam, hogy a tavasz beköszöntével az emberek nemcsak a kabátot, de a maszkot is eldobták, a távolságtartásról pedig ne is beszéljünk... Több ismerősömtől azt hallottam, hogy máshol is hasonló volt a helyzet.

– Minden tiszteletem az időseké, a fiataloké, de alig találok szavakat arra, ami a hétvégén történt. A rakpartot, a Normafát és a Hármashatár-hegyet is tömegek lepték el. Ennél veszélyesebbet jelen pillanatban nem tudok elképzelni!

– Legutóbbi beszélgetésünkkor elmondta, hogy a Szent János Kórháznak csúcsterhelés mellett kell működnie. Azóta nemcsak az új fertőzöttek, de a halálozások száma is drasztikusan emelkedett. Van még szabad kapacitásuk?

– Remélhetőleg nem nő tovább a betegszám, mert most is óriási a terhelés. Az elmúlt két hétben a Szent János Kórháznak nemcsak a COVID-osztályok működtetése a feladata, de már be kell segítenünk a Szent Margit Kórházban is. Még tudunk új betegeket fogadni, csak egyre kevesebbet.

– Bírják még a terhelést?

– Nagyon jó kollégáim vannak! Fáradunk, de álljuk a sarat. Örök optimista vagyok, bízom abban, hogy hamarosan jóra fordulnak a dolgok!

– A brit vírusmutáns miatt ugrott meg ennyire az új fertőzöttek száma?

– Túlnyomórészt igen. Február közepétől két hét alatt annyi új fertőzöttet regisztráltak, mint amennyit az őszi időszakban két hónap alatt. A másik ok az, hogy az emberek nem bírják már a bezártságot, keresik a kitörési pontokat. Tudja, olyan ez, mint a fogyókúra: azt gondoljuk, hogy egy kis szelet torta még belefér... Ugyanez a helyzet a koronavírussal is. Sokan azt mondják magukban, hogy még elmennek ide vagy oda, de az a baj, hogy sokszor pont így kapják el a fertőzést.

– Egyre többet lehet hallani arról, hogy a kismamák is veszélyben vannak.

– Így igaz, közülük is sokan megfertőződnek. Igyekszünk mindent megtenni értük és a magzatért. Felhívom a figyelmet, hogy a kismamák maradjanak otthon! Vigyázzanak magukra, jelentkezzenek az oltásra, mert most nemcsak önmagukért, hanem a gyermekükért is felelősek.

– Az idősek továbbra is veszélyben vannak?

– Nagyon remélem, hogy a többségük már beoltatta magát!

– Ha már kitért az oltásra... Az AstraZeneca vakcinájáról mit gondol? Valóban véralvadási problémákat okozhat?

– A számok és a szakvélemények alapján nem indokolt a félelem. Összességében a koronavírus-fertőzés okozhat trombózishajlamot, ezért is szoktunk véralvadásgátlót használni. Minden oltás esetén felléphetnek szövődmények, de nem minden szövődmény van összefüggésben az oltással. Úgy gondolom, a hozzáértő emberek már kimondták, hogy minden Magyarországon használt koronavírus elleni vakcina biztonságos. Nekem is ez a véleményem. Nagy hiba, ha valaki azért utasítja vissza a védőoltást, mert másikat szeretne.

– Hallottam olyanról, aki mindkét adag védőoltást megkapta, mégis megfertőződött, sőt lélegeztetőgépre volt szüksége. Ez kirívó esetnek számít?

– Én még nem találkoztam olyannal, aki a második oltás után lélegeztetőgépre került. A fertőzést elkaphatják a beoltottak, de a betegség lényegesen enyhébb lefolyású. Azonban hibát követ el az, aki az oltást követően azonnal eldobja a maszkot, és nem tartja be az óvintézkedéseket. Sem az első, sem a második adag nem ad százszázalékos védelmet – hiszen egy kilencvenöt százalékos védettséget ígérő vakcina esetében is bárki beleeshet az öt százalékba.

– Újabb ünnep közeledik – húsvétkor is le kell mondanunk a családi találkozásokról?

– Jobban tesszük, ha most lemondunk erről.

– Azoknak sem javasolja, akik már megkapták a vakcinát?

– Az oltás jó ütemben halad, azonban egyelőre senkinek nem javaslom. Ne dobja el a maszkot, ne járjon nagyobb társaságba az sem, aki már megkapta az oltást! Ezt a néhány hetet még ki kell bírnunk! A húsvéti ünnepeket mindenki töltse otthon, szűk családi körben. Aki egyházi szertartásra menne, inkább online vegyen részt az istentiszteleten. Úgy gondolom, senkinek nem róják majd fel bűnként. Jelenleg a biztonság az első.

B. M.