Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kozteruleteken_mar_nem_kotelezo_maszkot_viselni_2

Közterületeken már nem kötelező maszkot viselni

Pünkösdre a beoltottak száma elérte az ötmilliót, a kormány így feloldotta a járványügyi korlátozások nagy részét. Véget ért a kijárási tilalom, az üzletek, vendéglátóegységek, szabadidős létesítmények bármeddig nyitva tarthatnak, az egyéni és csapatsportolásra vonatkozó valamennyi korlátozás megszűnt. A közterületeken már nem kötelező maszkot viselni, továbbá a másfél méteres távolságtartási szabály sincs érvényben. Ugyanakkor változatlanul szükség van a maszkra a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben, emellett a bevásárlóközpontokban még figyelnünk kell az egymás közti távolságtartásra.

A kulturális és sporteseményeket, a zárt térben tartott rendezvényeket, valamint a szabadban rendezett nagyobb, több mint ötszáz fős programokat a koronavírus ellen védettek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják. A szabadba szervezett kisebb, kevesebb, mint ötszáz fős eseményeken bárki részt vehet. Kivételt képeznek a zenés-táncos rendezvények (ide nem értve az előre megváltott ülőhelyről megtekintett előadásokat), amelyek életkortól és helyszíntől függetlenül kizárólag a koronavírus ellen védettek által látogathatók. A gyűlésekre vonatkozó korlátozások június 14-e után szűnnek meg.

Családi programokra, magánrendezvényekre ötvenfős létszámkorlát van érvényben. A temetés, valamint a házasságkötés szertartása – függetlenül attól, hogy az polgári vagy egyházi – nem minősül rendezvénynek, kivéve a lakodalmat, amin legfeljebb kétszázan vehetnek részt.

Részlegesen feloldották a tavaly december elején elrendelt kórházi látogatási tilalmat. Minden beteghez naponta egy látogató mehet be, legfeljebb egyórás időtartamra. A belépéskor testhőmérséklet-mérés történik, és az egészségügyi intézmény egész területén kötelező a maszkviselés. A látogatóknak érvényes védettségi igazolványt, vagy annak hiányában 48 órán belül elvégzett negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk.

Amennyiben a beteg állapota, a kórház adottságai és az időjárás is megengedik, a látogatás történhet szabadtéren – udvaron, kertben – is, ebben az esetben nincs korlátozva a vendégek száma. A koronavírus-fertőzés miatt kezelt betegek továbbra sem látogathatók, kivéve az egyedi méltányosság eseteit, aminek kapcsán az intézmény vezetésétől kell engedélyt kérni.

A nehéz helyzetbe kerülő családok és vállalkozások védelmében a kormány augusztus 31-ig meghosszabbította a hitelmoratóriumot. A kedvező járványügyi adatok miatt ugyanakkor megszűnt az ingyenes parkolási lehetőség, a várakozási övezetekben május 25-től ismét parkolási díjat kell fizetni. A Hegyvidéken a múlt évben kiadott parkolási engedélyeket május végéig elfogadják.

Lapunk megjelenéséig 5 millió 27 ezer embert oltottak be Magyarországon, közülük több mint 3 millió már a második oltását is megkapta. Az átoltottság hazánkban elérte az 51%-ot, ami jóval magasabb az Európai Unió 35%-os átlagánál. Egyre kevesebb az aktív fertőzött, számuk jelenleg kicsivel több, mint 100 000. Pillanatnyilag mintegy 1400 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 159-en vannak lélegeztetőgépen. Szerencsére a napi halálozások száma is csökken: május 25-én 21 új áldozatot jelentettek, ennél kevesebb napi haláleset utoljára tavaly október 12-én történt.

Noha a járvány harmadik hulláma elcsitult, a vírus még itt van köztünk, ezért változatlanul indokolt a védőoltás felvétele. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint mintegy félmilliónyian vannak olyanok, akik regisztráltak az oltásra, eddig mégsem éltek a lehetőséggel. Továbbra is lehet védőoltásra regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon, oltási időpont pedig az interneten, a www.eeszt.gov.hu honlapon foglalható. Jelenleg Pfizer-, Sinopharm-, valamint korlátozott mennyiségben Szputnyik- és AstraZeneca-oltásra lehet időpontot kérni.

Az oltást igazoló védettségi igazolvány már mobiltelefonos alkalmazással is helyettesíthető. A Google Play áruházban „EESZT alkalmazás”, az App Store-ban pedig EESZT Lakossagi” néven megtalálható mobilalkalmazással azokon a helyeken, ahol a látogatás védettségi igazolványhoz kötött (például mozikban, színházakban, koncerteken, fesztiválokon, sportrendezvényeken vagy az éttermekben), a szolgáltató QR-kód leolvasóval is ellenőrizheti, hogy a látogató oltott-e vagy sem.

Az alkalmazás az első védőoltás rögzítése után gyakorlatilag azonnal képes igazolni az oltás tényét, mert közvetlenül össze van kötve az oltóorvosok által használt informatikai rendszerrel. A vírusfertőzésen való átesettség igazolására továbbra is csak a védettségi igazolvány alkalmas.

n.