Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Lepesrol_lepesre_ujraindul_az_orszag

Lépésről lépésre újraindul az ország

A megjelent kormányrendelet szerint a négymilliomodik beoltott után a kijárási tilalom kezdete egy órával későbbre, azaz éjfélre módosul, az üzletekben pedig este 11-ig vásárolhatunk. A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket újra lehet látogatni védettségi igazolvánnyal. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, vadasparkok, múzeumok, színházak, mozik, könyvtárak, edzőtermek, uszodák. Sportrendezvényekre is mehetünk az igazolvány birtokában.

A megjelent kormányrendelet szerint a négymilliomodik beoltott után a kijárási tilalom kezdete egy órával későbbre, azaz éjfélre módosul, az üzletekben pedig este 11-ig vásárolhatunk. A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket újra lehet látogatni védettségi igazolvánnyal. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, vadasparkok, múzeumok, színházak, mozik, könyvtárak, edzőtermek, uszodák. Sportrendezvényekre is mehetünk az igazolvány birtokában.

A szállodák és az éttermek a belső helyiségekben ugyancsak fogadhatnak vendégeket – a vendéglátóhelyek teraszai, kerthelyiségei már múlt szombat óta üzemelnek. Az érintett szolgáltatóknak kérniük kell a védettségi igazolvány bemutatását, ha pedig ezt nem teszik meg, százezer forinttól egymillió forintig terjedő bírsággal, vagy akár egyéves bezárással is sújthatók.

A koronavírus ellen védett emberek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak a megnyíló helyszíneken nem kötelesek maszkot viselni. Közterületen, tömegközlekedési eszközökön, boltokban viszont – azokon a helyeken, ahol nem csak beoltottak vagy a fertőzésen átesettek tartózkodhatnak – továbbra is kötelező a maszkhasználat, és kerülendő a csoportosulás, gyülekezés.

Az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai már a múlt hét elején újraindultak, hogy a kisgyermekes szülők visszatérhessenek a munkába. A felsős diákok a középiskolásokkal egy időben, május 10-én mehetnek vissza az iskolába. Az érettségit fő szabály szerint csak írásban tartják meg.

Az oltási kampány felgyorsítása érdekében minden regisztrált számára elérhetővé vált az online időpontfoglalás a kórházi oltópontokra a www.eeszt.gov.hu oldalon. A beoltottak száma lapzártánkkor megközelítette a 3,7 milliót, közülük több mint 1,7 millióan már a második adaghoz is hozzájutottak. A magyar lakosság beoltottsága jelenleg 37%-os, szemben az uniós 21%-os átlaggal. A regisztráltak száma meghaladta a 4,5 milliót, 73%-uk már kapott oltást.

Mivel nagy mennyiségben érkeznek a vakcinák, a kormányfő szerint május közepére előállhat az a helyzet, hogy mindenkit beoltanak, aki regisztrált. Ezután a határon túl élő magyarok számára is biztosítják majd az oltás lehetőségét. A miniszterelnök arról is szólt a rádióinterjúban, hogy tervezik a 16–18 év közöttiek oltását, számukra a Pfizer oltóanyagát különítik el. A 12–16 év közöttiek olthatóságát egyelőre még vizsgálják.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón azt mondta, statisztikáik alapján a beoltottak közül – azokat is beleszámítva, akik még csak az első oltásukat kapták meg – legfeljebb 1 százaléknyian lesznek betegek, ugyanakkor az ő tüneteik lényegesen enyhébbek, mint az oltás nélkülieké. Azok körében, akik mindkét oltást megkapták, még jobbak az adatok.

A járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma már 770 ezer felett jár, míg az elhunytaké megközelíti a 27 ezret. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, lassan eléri a félmilliót, míg az aktív fertőzötteké mostanra 254 ezerre csökkent. Országszerte jelenleg 6400 koronavírusos beteg kap kórházi ápolást, közülük mintegy 750-en vannak lélegeztetőgépen.

Európában már a harmadik hullám leszálló szakaszában vagyunk, a védőoltásoknak, valamint annak köszönhetően, hogy az emberek betartják a higiénés szabályokat – mondta Müller Cecília az operatív törzs április 27-i sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy a 16. héten, az egy héttel korábbi adatokhoz képest, 35%-kal csökkent a fertőzöttek száma. Ugyanakkor a magyarországi települések 99%-ában jelen van a vírus, és az összes esetszám 13%-a Budapesten található.

Az országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint a napokban jelentős mennyiségű oltóanyag érkezik: 480 ezer adag Szputnyik V – ebből 200 ezer első és 280 ezer második komponensű –, 355 ezer Pfizer és 19 ezer AstraZeneca. Ez utóbbiból további 324 ezer adag is várható a héten. „Mindegyik vakcina hatásos és biztonságos, védelmet ad a súlyos szövődményekkel járó betegséggel szemben” – hangsúlyozta.

Müller Cecília mindenkit arra kér, hogy a második oltáson is feltétlenül jelenjen meg, mert csak így lehet elérni a legnagyobb fokú védelmet. Kérdésre válaszolva cáfolta azt a híresztelést, ami szerint az oltottak ugyanúgy fertőznek, mint akik még nem kapták meg a vakcinát. Elmagyarázta, hogy az oltás megvéd a fertőződéstől és a betegség súlyos lefolyásától, így kevéssé vagy egyáltalán nem alakulnak ki azok a tünetek – például a köhögés, tüsszögés –, amikkel átadhatnánk a vírust egy védtelen embernek.

k.