Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Meredeken_emelkedik_a_fertozottek_szama_1

Meredeken emelkedik a fertőzöttek száma

Óriási sebességgel halad előre a harmadik hullám emelkedő szakasza, napról napra egyre több fertőzöttet regisztrálnak – figyelmeztetett az országos tisztifőorvos az operatív törzs március 16-i sajtótájékoztatóján. Müller Cecília szerint nehéz hetek előtt állunk, valamennyi járványügyi adat kedvezőtlenül alakul, a szennyvízminták alapján is emelkedő fertőzésszámmal kell kalkulálni.

A vírus gyors terjedésének oka, hogy az új variánsok – amelyek közül Magyarországon is elsősorban a „brit mutáns” van jelen – fertőzőképessége sokkal erősebb a korábbiakéhoz képest. Már közel tízezer koronavírusos beteget ápolnak kórházakban, több mint ezren vannak lélegeztetőgépen. Ellátásuk érdekében napról napra újabb kórházi részlegeket kell megnyitni országszerte.

Egyre több fiatal kerül intenzív osztályra a fertőzés miatt, amely igen rövid idő alatt képes súlyos állapotromlást előidézni. A fiatalabbak nagyobb arányú megbetegedése az országos tisztifőorvos szerint azzal is magyarázható, hogy az idősek egy részét már sikerült megvédeni az oltásokkal.

Azoknak, akik a koronavírus-fertőzés tüneteit észlelik magukon, Müller Cecília azt tanácsolja, időben forduljanak háziorvosukhoz, hogy ne legyen szükség kórházi, intenzív kezelésre. Ma már a háziorvosok is kiadhatnak több olyan készítményt, amivel jó eredményeket lehet elérni, ha idejében megkapják a betegek.

Lapzártánkkor a koronavírus miatti halálozások száma már 17 ezer felett jár, és több mint 155 ezer aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Mindeközben a beoltottak száma is emelkedik: eddig több mint 1,3 millióan kaptak védőoltást, közülük közel 400 ezren már a második oltáson is túl vannak. Átoltottság tekintetében Magyarország a második helyen áll az Európai Unióban.

Az oltási stratégia nemrégiben módosult annak érdekében, hogy minél többen minél előbb megkapják az első oltásukat. A Pfizer második adagját a korábbi 21 nap helyett 35 napos különbséggel, az AstraZenecáét 4 hét helyett 12 hetes különbséggel adják be az orvosok. Ez utóbbit már 60 év felett is alkalmazni lehet.

Az oltási rendben első helyre rangsorolt egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lezárult, a második körben pedig az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények lakóinak, dolgozóinak többsége kapta meg a vakcinát. Február első hetében megkezdődött a legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál. Eddig 1,6 millió 60 év feletti idős ember regisztrált az oltásra. A 60 év alatti krónikus betegek, valamint a védekezésben részt vevő rendőrök, rendvédelmi dolgozók és katonák oltása szintén megkezdődött az elmúlt hetekben.

Az oltást szervezők arra kérnek mindenkit, hogy akár a háziorvosi rendelőben, akár kórházi oltóponton történik az oltásuk, pontosan érkezzenek az előre egyeztetett időpontra, mert csak így kerülhető el a tumultus. Amennyiben megoldható, nyomtassák ki, töltsék ki, és vigyék magukkal az oltásra a hozzájáruló nyilatkozatukat, aminek az űrlapja megtalálható a koronavirus.gov.hu oldalon, a Tájékoztatók menüpont alatt.

A drasztikusan emelkedő betegszám miatt március 8-a óta számos korlátozó intézkedés van érvényben Magyarországon. Az üzletek túlnyomó többsége nem nyithat ki – a kivételek közé tartoznak az élelmiszerüzletek, drogériák, patikák, benzinkutak, dohányboltok, állateledelt forgalmazó üzletek, továbbá a piacok. A szolgáltatások is szünetelnek, kivéve a magánegészségügyi, szociális, pénzügyi, postai és járműszerviz-szolgáltatásokat. Az éttermekben elvitelre vásárolhatunk.

Az óvodák és az általános iskolák a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki, de biztosítani kell a gyermekfelügyeletet. A középiskolákban és a felsőoktatásban továbbra is digitális oktatás folyik, ugyanakkor az alacsony fertőzési számokra tekintettel a bölcsődék nem zártak be.

A maszkviselés lakott területeken belül már valamennyi utcán, közterületen kötelező. Továbbra is otthon kell tartózkodnunk este 8 és reggel 5 óra között. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, ezt azonban igazolni szükséges.

Szabadtéren lehet sportolni, ahol tartható másoktól a másfél méteres távolság, valamint az igazolt sportolók edzései is megengedettek. A parkok, arborétumok, erdők nyitva maradhatnak. Minden gyülekezés tilos, rendezvények, kulturális események sem tarthatók. A kórházakban, idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.

sz.