Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

„Mindegyik vakcina jobb a koronavírusnál”

A járvány végéig azoknak is be kell tartaniuk az óvintézkedéseket, akik már megkapták az oltásukat – figyelmeztet dr. Nyulasi Tibor, a Szent János Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályát vezető főorvos. A vakcinákkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók mellett arról is kérdeztük őt, hogy a különböző vitaminkészítmények valóban megvédenek-e a koronavírus-fertőzés veszélyeitől.

– Legutóbbi beszélgetésünkkor elmondta, hogy csúcsterhelés mellett dolgoznak. Milyen volt az idei húsvét, enyhült valamelyest a helyzet?

– Az ünnepek idején sem tudtunk fellélegezni, de az elmúlt héten minimálisan csökkent a kórházban ápolt betegek száma. A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája, valamint a Kútvölgyi Klinikai Tömb előtt is látjuk az oltásra várókat. Sokan kérnek vakcinát, bízom abban, hogy ez meghozza majd a gyümölcsét!

– Sajnos csak lassan csökken a halottak száma, és a hírek szerint még mindig sokan kerülnek lélegeztetőgépre. A Szent János Kórház intenzív terápiás osztályán mit tapasztalnak?

– A biztonságos ellátás érdekében a Kútvölgyi Klinikai Tömbben is kialakítottunk egy tizenkét ágyas, teljesen felszerelt COVID-intenzív osztályt. Megnyugtató, hogy ennek köszönhetően a súlyos betegek ellátására is van további kapacitásunk.

– Úgy tudom, a koronavírus-fertőzött betegek állapota egyik pillanatról a másikra válhat súlyossá. Hogyan lehetne ezt elkerülni?

– Lehet, hogy szerencsés vagyok, de azok az ismerőseim, akik otthon maradtak, és az orvosi utasítás szerint szedték a Favipiravirt, a lázcsillapítót és esetleg a véralvadásgátlót, továbbá sok folyadékot ittak, és nem feküdtek, meggyógyultak. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy légzőtornázni kell, nem szabad ágynak esni, mert rosszra fordulhat a helyzet. Tudom, hogy ehhez hatalmas önuralomra és kitartásra van szükség, de csak így lehet elkerülni a tragédiát! A lélegeztetett betegek esélyei ugyanis valóban sokkal rosszabbak.

– Mit tanácsol az embereknek, hogyan lehetne felelősségteljesen élni a lazítás adta lehetőségekkel?

– Legyenek visszafogottak! A korlátozások enyhítése csupán lehetőséget ad arra, hogy ne kelljen hazarohannunk este nyolc óráig. Most több időt tölthetünk a szabadban, vásárolhatunk, de továbbra is nagyon fontos, hogy viseljünk maszkot, tartsuk be a távolságot, és kerüljük a tömeget.

– A közösségi oldalakon többen is arról számoltak be, hogy az első oltás után kapták el a fertőzést…

– Önmagában az oltás nem jelenti azt, hogy nem kaphatják el a vírust. Még a második vakcina után is be kell tartani a járványügyi óvintézkedéseket, de egy biztos: ha a beoltott ember megfertőződik, akkor a betegség enyhébb formában jelentkezhet, és az illető nagyobb valószínűséggel nem szorul majd kórházi ellátásra.

– A második oltás után mennyi időt kell várni a védettség kialakulására?

– A szakirodalom három-hét napot ír, de százszázalékos védettség ezután sem lesz. Hiába kaptuk meg az oltást, a járvány végéig be kell tartanunk az óvintézkedéseket.

– A hírek szerint a vakcinák között van, amelyiket bizonyos országokban leállítottak, vagy csak 70 éven felettieknek adnak a továbbiakban, a legtöbbjéről egymással ellentétes hírek is olvashatók, nehéz eligazodni.

– Továbbra is azt mondom, hogy mindegyik vakcina jobb a koronavírusnál. Abban az esetben, ha – konkretizáljuk – az AstraZeneca súlyos szövődményeket okozna, azonnal betiltanák. Bizonyos gyártási sorozatokat felfüggesztettek, majd újraindítottak. Amíg az Európai Unió és a magyar hatóságok engedélyezik ezt a védőoltást, addig nyugodtan beadható. A gyógyszerek esetében nagyon komoly biztonsági előírások vannak.

– Hosszú hónapok óta viseljük a maszkot, a vírus megjelenése óta ügyelünk a járványügyi óvintézkedések betartására. Emiatt nem igazán „találkozunk” baktériumokkal, más vírusokkal, így például az influenzával sem. Hogyan hat mindez az immunrendszerünkre?

– Az immunrendszerünk a járványtól függetlenül ugyanúgy dolgozik.

– Néhány nappal ezelőtt a gyógyszertárban előttem álló hölgy a legmagasabb dózisú C-vitamint kérte. A patikus az 1500 mg-os készítményt javasolta neki, de ő azt is kevesellte. Az ismerőseim között is sokan vannak, akik marokszámra szedik a különböző vitaminokat. Tényleg segítenek ezek a tabletták?

– A C- és D-vitamin önmagában nem véd meg. Az egészséges táplálkozás pedig nem igényel plusztablettákat – persze, ha diagnosztizált D-vitamin-hiány miatt van szükség a magasabb dózisra, úgy valóban szedni kell. Ha megfelelően táplálkozunk, akkor az emberi szervezet megkapja azokat a pluszvitaminokat, amikre szüksége van.

– Az egészséges életmód része a mozgás is. Maszkban azonban nem egyszerű sportolni…

– Mindegy, hogy hol, de mozogjunk! Mostanában megszaporodtak azok a professzionális sportolók, akik csoportosan izzadnak a konditeremben, miközben az igazolásukat lengetik – ettől mindenkit óva intek! Segédeszközök nélkül is lehet sportolni, nem feltétlenül kell konditerembe járni.

– Mi a helyzet azokkal, akik már mindkét oltásukat megkapták? Ők elmehetnek közösen sportolni?

– Hasznosabb lenne, ha az oltás után egy-két hétig még ők is kerülnék a csoportosulást.

– Több mint egy éve tájékoztatja lapunkat a koronavírussal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról. Egy korábbi beszélgetésünkben elmondta, hogy ön örök optimista. Mit gondol, reménykedhetünk abban, hogy szabad lesz a nyarunk?

– A hétvégén lementem a Balatonra, hogy megnézzem a kertet. Víztelenítés helyett megengedtem a csapokat. Ezzel válaszoltam, ugye?

B. M.