Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Oriasi_tempoban_halad_elore_a_jarvany

Óriási tempóban halad előre a járvány

Számos európai országhoz hasonlóan hazánkat is elérte a járvány harmadik hulláma, február közepe óta nő az új és az aktív fertőzöttek, valamint a kórházi betegek száma. A brit vírusmutáns hazánkban is gyorsan terjed, több embert fertőz, és növeli a betegek számát, ezért a kormány március 15-ig meghosszabbította a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedéseket. Mivel a járványból az egyetlen kivezető út a védőoltás, a kormány arra kér mindenkit, aki még nem tette meg, hogy regisztráljon az oltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

A járvány harmadik hullámában cirkuláló vírus súlyos megbetegedéseket okozhat – hívta fel a figyelmet Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora március 1-jén a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A szakember arról is beszélt, hogy az egészségügy érzi a harmadik hullám hatását: a COVID-ellátó-részlegek és az intenzív osztályok telítődnek, a lélegeztetőgépen lévők száma is folyamatosan nő. Az ellátórendszerben azért még van tartalék, továbbá a vakcináció miatt az egészségügyi dolgozók munkaképessége és biztonsága is sokkal magasabb fokú, mint a járvány előző hullámaiban – tette hozzá.

Változik az oltási stratégia, az a cél, hogy április 11-ig lehetőleg minden regisztrált túlessen az első oltásán, a járványügyi szakemberek szerint ugyanis már ez jelentősen növeli a védettséget, csökkenti a betegség súlyos vagy halálos lefolyásának kockázatát – mondta el az operatív törzs március 2-i sajtótájékoztatóján György István államtitkár. Az országos oltási munkacsoport vezetője szólt arról is, hogy a Pfizer-vakcinánál a 21. napról a 35. napra halasztják a második oltást, míg az AstraZeneca vakcinájából a 4. helyett a 12. héten adják be a második dózist.

Ezen a héten 114 600 Pfizer- és 74 ezer AstraZeneca-vakcina érkezik a kórházi oltópontokra, a háziorvosokhoz pedig 30 800 Moderna- és 250 ezer Sinopharm-oltóanyag. Az AstraZeneca vakcinájával a 60 év alatti krónikus betegeket oltják, őket SMS-ben értesítik az oltás helyéről és időpontjáról. A második körös oltások is folytatódnak, ami most közel ötvenezer adagot jelent. Jövő szerdáig összesen több mint 395 ezer regisztrált idős ember kaphat oltást, mindenki mással együtt pedig egy hét alatt több mint félmillió oltást adnak be az orvosok.

Magyarország már a harmadik helyen áll az uniós oltási ranglistán. 721 677 a beoltottak száma, közülük 252 847 fő a második oltását is megkapta, de „versenyt futunk az idővel” – fogalmazott az államtitkár.

„Óriási tempóban halad előre a járvány Európában és Magyarországon is” – figyelmeztetett Müller Cecília országos tisztifőorvos, aki elmondta, hogy az esetszámok gyors felfutását elsősorban a brit vírusmutáns okozza, de a dél-afrikai variánst is kimutatták már öt esetben. Az orvosok tapasztalatai szerint sokaknál nagyon gyorsan alakul ki a betegség, a tünetek megjelenését követően akár néhány óra alatt olyan állapotba kerülnek, hogy kórházi kezelésre van szükség. „Minden vakcina annyira hatásos, hogy meg tudja akadályozni a súlyos szövődményeket, és hogy kórházba kerüljünk” – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos.

A szakemberek úgy látják, hogy valószínűleg romlanak majd a járványügyi adatok, hiszen országszerte – Budapesten is – emelkedik a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízmintákban. Egyéb korlátozó intézkedésekről, így az iskolák esetleges bezárásáról lapzártánkig nem született döntés, ám az eddigi nyilatkozatok alapján nem zárható ki, hogy szükség lesz további járványügyi intézkedések bevezetésére.

z.