Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Soha_ekkora_nem_volt_az_egyeni_felelosseg

Soha ekkora nem volt az egyéni felelősség!

Tragikus rekordokat dönt a járvány harmadik hulláma. Az elmúlt napokban minden eddiginél többen hunytak el, vagy kerültek kórházba súlyos tünetekkel a fertőzés következtében. Biztató ugyanakkor, hogy Magyarország jóval az uniós átlag felett jár a beoltottság tekintetében, már több mint kétmillió ember kapta meg legalább az első vakcinát. A napokban kezdődik az iskolai, óvodai és bölcsődei dolgozók kampányszerű oltása, továbbá a kismamák is megkapják a koronavírus elleni oltást.

Soha ekkora nem volt az egyéni felelősség, le kell venni a terhet a fekvőbetegeket ellátó rendszerről! – hangsúlyozta Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs március 29-i sajtótájékoztatóján. Mint mondta, továbbra is a brit mutáns agresszív terjedésének vagyunk tanúi, rendkívül leterheltek a kórházak és az intenzív osztályok.

A tisztifőorvos arra kért mindenkit, hogy tartsa be a járványügyi és higiénés szabályokat a megfertőződés elkerülése érdekében, hiszen senki sem tudhatja, milyen súlyos lesz nála a betegség. Még nincs kellő ismeretünk arról, hogy aki megkapta az oltást, milyen mértékben képes továbbadni a fertőzést másoknak. Tudni kell azt is – tette hozzá –, hogy egyetlen védőoltás sem ad százszázalékos védettséget, ezért annak is védekeznie kell saját maga és mások védelmében, aki már kapott oltást.

Elhangzott, hogy a háziorvosok mellett a járvány kezelésében dolgozó valamennyi orvosnak lehetővé tették a Favipiravir gyógyszer felírását, amely Müller Cecília szavai szerint életeket menthet, megelőzhető általa a kórházba kerülés. Az ingyenesen kiváltható készítmény a teszttel igazolt, enyhe és középsúlyos tünetekkel rendelkező betegek számára írható fel.

A kormány döntése alapján április első napjaiban megkezdődik a regisztrált óvodai, iskolai és bölcsődei dolgozók kampányszerű oltása is. Első körben a március 24-ig már regisztrált, köznevelésben – tehát óvodákban, általános iskolákban és gimnáziumokban – dolgozó pedagógusok, összesen mintegy 82 ezer alkalmazott oltása történhet meg. Második körben, a húsvétot követő héten a később regisztrált pedagógusok, a szakképzésben dolgozók, valamint az egyéb óvodai, iskolai és bölcsődei dolgozók kapják meg az oltást.

Miután megszületett a szakmai állásfoglalás a várandósok oltásának lehetőségéről, ők soron kívül megkapják a vakcinát, náluk ugyanis magasabb a súlyos koronavírus-betegség és a szövődmények kockázata. A www.vakcinainfo.gov.hu oldalon regisztráló kismamáknak a háziorvosuktól kell kérniük, szervezze meg az oltásukat, ajánlott azonban, hogy ezt megelőzően nőgyógyásszal, kezelőorvossal konzultáljanak.

Szolgálatba álltak a honvédségi oltóbuszok is, ezeken már több mint félezer regisztrált kapott vakcinát. Lapzártánkig a beoltottak száma meghaladta a kétmilliót, több mint 700 ezren a második oltásukon is túl vannak. Az eddig regisztrált 65 év felettiek 78%-ban hozzájutottak az oltáshoz.

A magyar lakosság átoltottsága már közel duplája a 10,6%-os európai átlagnak, ezzel az aránnyal Magyarország a második az uniós oltási ranglistán. Azok, akik még oltásra várnak, a vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio oldalon megtalálható új szolgáltatás segítségével ellenőrizhetik le, milyen státuszban van a regisztrációjuk.

A folyamatosan zajló oltások ellenére továbbra is a járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk. A brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, egyre több az aktív fertőzött és a kórházi beteg. Már húszezer felett jár az elhunytak száma; az elmúlt időszakban igen magas volt a halálozások napi száma, március 29-én 274-en veszítették életüket a járvány miatt.

A drasztikusan emelkedő betegszám miatt a kormány szigorú védelmi intézkedéseket léptetett életbe, a maszkviselés pedig a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező. Ugyancsak fontos, mindenki számára kötelező szabály a másfél méteres védőtávolság betartása.

Továbbra is érvényben van a kijárási tilalom este 8 és reggel 5 óra között. Az üzletek napközben sem lehetnek nyitva, kivéve az élelmiszerüzleteket, piacokat, patikákat, drogériákat, benzinkutakat, dohányboltokat, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzleteket, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó boltokat. A magánegészségügyi, szociális, pénzügyi, postai és járműszerviz-szolgáltatásokat kivéve a szolgáltatások is szünetelnek. Az óvodák és az általános iskolák a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki, azonban biztosítaniuk kell a gyermekfelügyeletet.

A kormány döntése értelmében az ország fokozatos újranyitása akkor kezdődhet meg, ha legalább 2,5 millió ember lesz beoltva. Ennek megtörténte után a kijárási tilalom kezdete este 10 órára módosul, és az üzletek is nyitva lehetnek este fél 10-ig, nyitvatartási idő alatt viszont 10 négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhat majd bent. A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek.

z.