Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A többség támogatja a kötelező védőoltást

A napokban bejelentett kormányzati intézkedés, miszerint az egészségügyi dolgozók számára kötelező lesz a koronavírus elleni oltás, különös aktualitást ad a Budai Kérdések címmel másfél hónappal ezelőtt elindított kérdőívnek. Ennek egyik kérdése ugyanis éppen arról szól, hogy a budai polgárok egyes szakmákat érintően, vagy akár a lakosság teljes körében tennék-e kötelezővé a COVID-oltást. A felmérés eredményéről Fürjes Balázst, a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselő-jelöltjét kérdeztük, aki Pokorni Zoltán polgármesterrel közösen kérte ki a budaiak véleményét.

  • A budaiak támogatják a kötelező védőoltást – így értékelte a II. és XII. kerületi polgárok véleményét a Budai Kérdések felmérése alapján. Mekkora többségben vannak az oltáspártiak?
  • Háromféle választ lehetett megjelölni a kérdés kapcsán. Az első lehetőség volt, hogy a védőoltást mindenki számára kötelezővé kellene tenni. A második, hogy az egészségügyben és több más, sok emberrel közvetlen kapcsolatot jelentő munkakörben a hatóság vagy a munkaadók írják elő a dolgozók számára az oltást. Harmadikként pedig azt választhatták a budai polgárok, hogy senkit se lehessen a koronavírus elleni vakcinák felvételére kötelezni. Noha még mindig érkeznek az online és papíron kitöltött kérdőívek, az eddig feldolgozott több mint tízezer ív alapján elmondható, hogy a budaiak az oltás pártján állnak. A válaszadók egyharmada ugyanis általánosan kötelezővé tenné a védőoltást, további egyharmada pedig meghatározott munkakörökben vezetné be a kötelező oltást. A kérdőívet kitöltők kétharmada tehát szűkebb vagy tágabb körben támogatja a vakcinák kötelezővé tételét, és így egyetért a kormánynak azzal a döntésével is, hogy minden egészségügyi dolgozó kapja meg az oltást. Az intézkedést a Magyar Orvosi Kamara is fontosnak tartja, hiszen ezzel látja biztosítottnak a betegek és a kollégák védelmét.
  • A kormány arról is döntött, hogy augusztus 1-jétől lehetővé teszi a harmadik oltás felvételét. Erről mi a véleménye?
  • Ahogy a budaiak túlnyomó többsége, én is azt gondolom, hogy a járvány megfékezéséhez az oltás a leghatékonyabb eszköz. A tavaszi harmadik hullám után, több mint 5,5 millió honfitársunk beoltását követően visszatért az életünk a régi kerékvágásba, most, aki teheti, élvezi a nyári szabadságát. Ám a nyár szépségei sem feledtethetik azt, hogy a vírus továbbra is köztünk van, a világban gyorsan terjed a korábban indiai mutánsként ismert delta variáns. Én az első oltáshoz hasonlóan – amire a lehető legkorábban regisztráltam – a harmadikra is azonnal, már augusztus 1-jén jelentkezni fogok. Magyarországon a harmadik oltást is gyorsan megkaphatja majd minden igénylő, elegendő vakcina áll rendelkezésre.

n.