Tányéron a zeller gumója, szára, levele
A zeller gyökérzöldség, egyben gyógy- és fűszernövény. Szerte a világon háromfélét ismerünk: gumós zellert, szárzellert és metélőt. Ez utóbbi külsőre eltér a másik kettőtől, nálunk nem terjedt el. A zeller gumójának kiváló lúgosító hatása van, ami a nyers salátákban érvényesül leginkább. Nagy értéke a sok szerves nátrium, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium, a szilícium és néhány nyomelem is. Emellett előnyös tulajdonsága a sok rost. A levele illóolajakat tartalmaz. A szárzellerben sok a B1- és B2-vitamin, magas a C-vitamin-, viszont alacsony a kalóriatartalma (100 gramm/10 kcal). A gumós zeller levele is kiválóan hasznosítható ételízesítésre. Megszárítva jól zárható edényben, sokáig megőrzi az illatanyagait. Megőrölve, sóval összekeverve, zellersóként, grillsülteket és mártásokat ízesíthetünk vele. A híres Bloody Mary koktél alapfűszere.
KUKORICÁS ZELLERKRÉMLEVES
A zellergumóból jellegzetes, markáns íze miatt jó levest főzni. A zellerszáré enyhébb, friss zöldségre emlékeztető, ezért bátrabban ízesíthető. Jól harmonizál többféle hozzávalóval, fűszerrel.
Hozzávalók (4 személyre):
1 vöröshagyma
3 evőkanál olívaolaj
3 szál szárzeller
2 gerezd fokhagyma
1 ág kakukkfű
1 babérlevél
csipetnyi Cayenne bors, só
5 dkg liszt
15 dkg konzervkukorica
5 dl húsleves (leveskockából is lehet)
1 dl tejszín
…a tetejére: metélőhagyma
A megtisztított hagymát felaprítjuk, és az olajon megfuttatjuk. A szárzeller leveleit lecsipkedjük (ezeket máshoz használjuk fel). Ha kell, a szálakról a külső, vékony hártyát lehúzzuk, majd a zellerszálakat körömnyi darabokra vágjuk, és a hagymára dobjuk. A zúzott fokhagymát is hozzáadjuk, a kakukkfűvel, a babérlevéllel és csipetnyi Cayenne borssal fűszerezzük, megsózzuk, majd néhány percig pároljuk.
Ezután a liszttel meghintjük, a levessel és annyi vízzel engedjük fel, hogy egy liternyi leve legyen. Kis lángon addig főzzük, amíg a zeller megpuhul. Turmixoljuk, és a tejszínt belekeverjük.
A kukoricát leszűrjük, lecsepegtetjük, a levesbe szórjuk, és még egyszer felforraljuk. Apróra vágott metélőhagymával meghintve kínáljuk.
ZÖLDFŰSZERES ZELLERVAGDALT
A zöldségekből készült, vagdaltra emlékeztető fogások nem ismeretlenek konyhánkban – olyanok például, mint a reszelt cukkiniból, krumpliból sült lepénykék –, de ez a zellerből való szokatlan. Érdemes kipróbálni; jóízű, kiadós, ráadásul hidegen, melegen egyaránt kínálható.
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg zeller
1 fej vöröshagyma
3 csapott kiskanál só
1 evőkanál jó minőségű olaj
20 dkg barna kenyér
3 dl tej
4 evőkanál zabpehely
4 dkg reszelni való sajt
8 dkg vaj
1-1 evőkanál összevágott petrezselyem, bazsalikom, majoránna
4 tojás
A zellert meghámozzuk, megmossuk, vékony csíkokra vágjuk, és két evőkanál vizet aláöntve fedő alatt puhára pároljuk, majd összetörjük. A vöröshagymát meghámozzuk, megmossuk, felaprítjuk, és megsózva az olajon megpároljuk. A kenyeret a tejbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk.
Összekeverjük a zellerpürét, a kenyeret, a hagymát, a zabpelyhet, a reszelt sajtot, az apróra vágott zöldfűszereket, a tojásokat, végül hozzáadunk 5 dkg vajat. A maradék vajjal kikenünk egy tepsit vagy tűzálló tálat, és a masszát bő kétujjnyi vastagon beleöntjük. 200 Celsius-fokra (légkeveréses sütőben 185 Celsius-fokra) előmelegített sütőbe toljuk, és 40-45 perc alatt pirosra sütjük. Kissé állni hagyjuk, majd nagy kockákra vágva kínáljuk.
SZALONNÁS SÜLT ZELLER
A vékonyra szeletelt húsos szalonna, a sliced bacon már rég a konyhánk megbecsült tagja. Hálás hozzávaló, mert jó ízt, étvágygerjesztő külsőt kölcsönöz például az olyan egyszerű zöldségeknek is, mint a zeller.
Hozzávalók (4 személyre):
2 nagyobb fej (de nem fás) zeller
só
1 citrom leve
12-16 vékony szelet húsos szalonna (sliced bacon)
őrölt bors
…a sütéshez: olaj
Ehhez az előételként vagy könnyű vacsoraként tálalható fogáshoz akkora zellergumókat kell vásárolni, hogy személyenként 3, összesen tehát 12 ujjnyi vastag szeletet tudjunk vágni belőlük. (A leeső részekből levest főzhetünk.) A zellerszeleteket citromlével bedörzsöljük, hogy megőrizzék szép, halvány színüket, majd annyi enyhén sós vízben, amennyi ellepi, majdnem puhára főzzük. Ezután leszűrjük, és a nedvességet jól leitatjuk róluk.
Mindegyiket megborsozzuk (sózni nem kell, mert a szalonna sós), majd egy-két szalonnacsíkkal körbetekerjük. A végüket fogpiszkálóval a zellerhez tűzzük, nehogy sütés közben lecsússzanak. Egy serpenyőben 2-3 kanálnyi olajat forrósítunk, és a szalonnás zellerszeleteket mindkét oldalukon ropogósra sütjük benne. Salátával, friss kenyérrel vagy burgonyapürével kínáljuk. Frissen sütve jó, a melegítés nem tesz jót neki.
SONKÁS ZELLERROPOGÓS
Ez a könnyű, mutatós sós sütemény nagyon egyszerűen elkészíthető. A zellerszár finom ízt kölcsönöz nemcsak a klasszikus zellerlevesnek, a salátáknak, hanem ennek a sonkás, sós ropogtatnivalónak is, amelyet bátran kínálhatunk vendégeknek is. Frissen jó igazán!
Hozzávalók (4 személyre):
4 hosszú és erős szál szárzeller
15 dkg főtt, füstölt sonka
1,5 dl tejföl
1 tojássárgája
só, őrölt bors
mustár
8 dkg reszelt sajt
1 csomag vajas leveles tészta
…a tészta nyújtásához: liszt
…a tetejére: tojás
A szárzellert alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, a leveleit lecsipkedjük, és néhányat felaprítunk, a többit máshoz használhatjuk fel, vagy megszáríthatjuk. A szárakat megtisztítjuk, azaz a vékony hártyájukat lehúzzuk, majd kb. 10-12 centis darabokra vágjuk. Néhány percre enyhén sós, forró vízbe dobjuk, hogy kissé előfőzzük. Hideg vízzel azonnal leöblítjük, majd jól lecsöpögtetjük.
A sonkát apróra daraboljuk, utána a tejföllel és a tojássárgájával pépesre aprítjuk (aprítógépben vagy merülőmixerrel). Megsózzuk, megborsozzuk, és egy kevés mustárral ízesítjük. A reszelt sajtot és az összevagdalt zellerlevelet belekeverjük.
A tésztát belisztezett deszkán 5 milliméter vastagra nyújtjuk, és 15 centi hosszú, 5-6 centi széles csíkokra vágjuk. A sonkás krémmel mindegyik közepét megkenjük, és 1-1 zellerszárat fektetünk rá. (Kissé bele is nyomkodjuk.) A felvert tojással a széleit körbekenjük, majd egymástól 2-3 centi távolságra sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Előmelegített, forró sütőben (220 Celsius-fokra, légkeveréses sütőben 200 Celsius-fokon) 15-20 percig sütjük, vigyázva, nehogy túlpiruljon!
ZELLERSALÁTÁK
A zellerből készült saláták nem tartoznak klasszikus társaik közé, inkább nevezhetők előételnek. A paradicsomos és uborkás zellersaláták nehezebb fogások bevezetői lehetnek, a marinált változat szokatlan és kiadósabb, ezért inkább könnyű egytálételnek való.
A paradicsomos-sajtoshoz 40 dkg zellert megtisztítunk, 1 centis kockákra vágunk, majd enyhén sós vízben megfőzünk. 40 dkg paradicsomot és 20 dkg ementáli sajtot a zellerhez hasonlóan feldarabolunk, 1 dl joghurtot 3 evőkanál kész majonézzel összekeverünk, és a hozzávalókat beleforgatjuk.
Az uborkáshoz 1 nagy fej zellert meghámozunk, megmosunk, és finomra reszelünk. 1 citrom levével és csipetnyi sóval azonnal összekeverjük, legalább 1 órán át állni hagyjuk. Közben 2 közepes nagyságú ecetes uborkát egészen apró kockákra vágunk, és 1 evőkanál kapribogyóval 1 dl kész majonézbe keverünk. Leheletnyi cukorral ízesítjük, ha kell, utána sózzuk. Jó, ha így, készen is áll egy ideig.
A marinált változathoz először elkészítjük a pácot: 3 dl vizet 1 evőkanál porcukorral, 1 kiskanál sóval, 1 evőkanál olívaolajjal, 3 evőkanál 10%-os csemege ételecettel ízesítünk. Ezután 50 dkg zellert meghámozunk, 3 milliméter vastagságú szeletekre vágunk, majd ezeket lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatva bundázzuk (sózni nem kell, mert akkor levet enged, a burka leválik). Bő, forró olajban kisütjük, papírszalvétára szedve lecsöpögtetjük.
2 közepes vöröshagymát megtisztítunk, karikákra vágunk, gyűrűire szedünk, és enyhén besózva 10 percre félretesszük. Utána kinyomkodjuk, és a rántott zellerrel együtt a salátalébe rétegezzük. Letakarva 2-3 órán át érleljük.
PELYHES ALMÁS LEPÉNY
Itt az almaszezon, a jobbnál jobb almás sütemények ideje! Valószínűleg mindenkinek van kedvenc almáspite-receptje, de ez egy angol, mandulás-zabpelyhes változat, amit azért érdemes kipróbálni, mert egyszerű és kiadós.
Hozzávalók (12 szelethez):
…a töltelékhez:
6 alma
5 dkg cukor
1 kiskanál őrölt fahéj
fél mokkáskanál reszelt szerecsendió
…a tésztához:
25 dkg cukor
15 dkg vaj
2 tojás
5 dkg darált mandula
1 kiskanál sütőpor
1 tasak vaníliás cukor
25 dkg finomliszt
…a tetejére:
10 dkg vaj
20 dkg cukor
12 dkg zabpehely
A töltelékhez a meghámozott almákat kockákra vágjuk. 1 dl vizet a cukorral és a fűszerekkel felforralunk. Az almakockákat beledobjuk, és kevergetve néhány percig pároljuk, de nem főzzük szét. Lehúzzuk a tűzről, és hűlni hagyjuk.
A tésztához a vajat a cukorral habosra keverjük, a tojásokat egyenként beledolgozzuk, majd a mandulát, a sütőport, a vaníliás cukrot és a lisztet is hozzáadjuk. A tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk, és a leszűrt almadarabokat a tetejére szórjuk. A habosra kevert cukros vajat rálocsoljuk.
A zabpelyhet rászórjuk, és előmelegített sütőbe tolva, a közepesnél kisebb lánggal (200 Celsius-fokon, légkeveréses sütőben 185 Celsius-fokon) kb. 25 percig sütjük. Csak akkor szeleteljük, ha kihűlt!
(pákozdi)