Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tanyeron_a_zeller_gumoja_szara_levele4

Tányéron a zeller gumója, szára, levele

A zeller gyökérzöldség, egyben gyógy- és fűszernövény. Szerte a világon háromfélét ismerünk: gumós zellert, szárzellert és metélőt. Ez utóbbi külsőre eltér a másik kettőtől, nálunk nem terjedt el. A zeller gumójának kiváló lúgosító hatása van, ami a nyers salátákban érvényesül leginkább. Nagy értéke a sok szerves nátrium, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium, a szilícium és néhány nyomelem is. Emellett előnyös tulajdonsága a sok rost. A levele illóolajakat tartalmaz. A szárzellerben sok a B1- és B2-vitamin, magas a C-vitamin-, viszont alacsony a kalóriatartalma (100 gramm/10 kcal). A gumós zeller levele is kiválóan hasznosítható ételízesítésre. Megszárítva jól zárható edényben, sokáig megőrzi az illatanyagait. Megőrölve, sóval összekeverve, zellersóként, grillsülteket és mártásokat ízesíthetünk vele. A híres Bloody Mary koktél alapfűszere.

KUKORICÁS ZELLERKRÉMLEVES

A zellergumóból jellegzetes, markáns íze miatt jó levest főzni. A zellerszáré enyhébb, friss zöldségre emlékeztető, ezért bátrabban ízesíthető. Jól harmonizál többféle hozzávalóval, fűszerrel.

Hozzávalók (4 személyre):

1 vöröshagyma

3 evőkanál olívaolaj

3 szál szárzeller

2 gerezd fokhagyma

1 ág kakukkfű

1 babérlevél

csipetnyi Cayenne bors, só

5 dkg liszt

15 dkg konzervkukorica

5 dl húsleves (leveskockából is lehet)

1 dl tejszín

…a tetejére: metélőhagyma

A megtisztított hagymát felaprítjuk, és az olajon megfuttatjuk. A szárzeller leveleit lecsipkedjük (ezeket máshoz használjuk fel). Ha kell, a szálakról a külső, vékony hártyát lehúzzuk, majd a zellerszálakat körömnyi darabokra vágjuk, és a hagymára dobjuk. A zúzott fokhagymát is hozzáadjuk, a kakukkfűvel, a babérlevéllel és csipetnyi Cayenne borssal fűszerezzük, megsózzuk, majd néhány percig pároljuk.
Ezután a liszttel meghintjük, a levessel és annyi vízzel engedjük fel, hogy egy liternyi leve legyen. Kis lángon addig főzzük, amíg a zeller megpuhul. Turmixoljuk, és a tejszínt belekeverjük.
A kukoricát leszűrjük, lecsepegtetjük, a levesbe szórjuk, és még egyszer felforraljuk. Apróra vágott metélőhagymával meghintve kínáljuk. Tanyeron_a_zeller_gumoja_szara_levele1

ZÖLDFŰSZERES ZELLERVAGDALT

A zöldségekből készült, vagdaltra emlékeztető fogások nem ismeretlenek konyhánkban – olyanok például, mint a reszelt cukkiniból, krumpliból sült lepénykék –, de ez a zellerből való szokatlan. Érdemes kipróbálni; jóízű, kiadós, ráadásul hidegen, melegen egyaránt kínálható.

 

Hozzávalók (4 személyre):

50 dkg zeller

1 fej vöröshagyma

3 csapott kiskanál só

1 evőkanál jó minőségű olaj

20 dkg barna kenyér

3 dl tej

4 evőkanál zabpehely

4 dkg reszelni való sajt

8 dkg vaj

1-1 evőkanál összevágott petrezselyem, bazsalikom, majoránna

4 tojás

 

A zellert meghámozzuk, megmossuk, vékony csíkokra vágjuk, és két evőkanál vizet aláöntve fedő alatt puhára pároljuk, majd összetörjük. A vöröshagymát meghámozzuk, megmossuk, felaprítjuk, és megsózva az olajon megpároljuk. A kenyeret a tejbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk.

Összekeverjük a zellerpürét, a kenyeret, a hagymát, a zabpelyhet, a reszelt sajtot, az apróra vágott zöldfűszereket, a tojásokat, végül hozzáadunk 5 dkg vajat. A maradék vajjal kikenünk egy tepsit vagy tűzálló tálat, és a masszát bő kétujjnyi vastagon beleöntjük. 200 Celsius-fokra (légkeveréses sütőben 185 Celsius-fokra) előmelegített sütőbe toljuk, és 40-45 perc alatt pirosra sütjük. Kissé állni hagyjuk, majd nagy kockákra vágva kínáljuk.Tanyeron_a_zeller_gumoja_szara_levele3

 

SZALONNÁS SÜLT ZELLER

A vékonyra szeletelt húsos szalonna, a sliced bacon már rég a konyhánk megbecsült tagja. Hálás hozzávaló, mert jó ízt, étvágygerjesztő külsőt kölcsönöz például az olyan egyszerű zöldségeknek is, mint a zeller.

Hozzávalók (4 személyre):

2 nagyobb fej (de nem fás) zeller

1 citrom leve

12-16 vékony szelet húsos szalonna (sliced bacon)

őrölt bors

…a sütéshez: olaj

 

Ehhez az előételként vagy könnyű vacsoraként tálalható fogáshoz akkora zellergumókat kell vásárolni, hogy személyenként 3, összesen tehát 12 ujjnyi vastag szeletet tudjunk vágni belőlük. (A leeső részekből levest főzhetünk.) A zellerszeleteket citromlével bedörzsöljük, hogy megőrizzék szép, halvány színüket, majd annyi enyhén sós vízben, amennyi ellepi, majdnem puhára főzzük. Ezután leszűrjük, és a nedvességet jól leitatjuk róluk.

Mindegyiket megborsozzuk (sózni nem kell, mert a szalonna sós), majd egy-két szalonnacsíkkal körbetekerjük. A végüket fogpiszkálóval a zellerhez tűzzük, nehogy sütés közben lecsússzanak. Egy serpenyőben 2-3 kanálnyi olajat forrósítunk, és a szalonnás zellerszeleteket mindkét oldalukon ropogósra sütjük benne. Salátával, friss kenyérrel vagy burgonyapürével kínáljuk. Frissen sütve jó, a melegítés nem tesz jót neki.Tanyeron_a_zeller_gumoja_szara_levele5

 

SONKÁS ZELLERROPOGÓS

Ez a könnyű, mutatós sós sütemény nagyon egyszerűen elkészíthető. A zellerszár finom ízt kölcsönöz nemcsak a klasszikus zellerlevesnek, a salátáknak, hanem ennek a sonkás, sós ropogtatnivalónak is, amelyet bátran kínálhatunk vendégeknek is. Frissen jó igazán!

Hozzávalók (4 személyre):

4 hosszú és erős szál szárzeller

15 dkg főtt, füstölt sonka

1,5 dl tejföl

1 tojássárgája

só, őrölt bors

mustár

8 dkg reszelt sajt

1 csomag vajas leveles tészta

…a tészta nyújtásához: liszt

…a tetejére: tojás

A szárzellert alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, a leveleit lecsipkedjük, és néhányat felaprítunk, a többit máshoz használhatjuk fel, vagy megszáríthatjuk. A szárakat megtisztítjuk, azaz a vékony hártyájukat lehúzzuk, majd kb. 10-12 centis darabokra vágjuk. Néhány percre enyhén sós, forró vízbe dobjuk, hogy kissé előfőzzük. Hideg vízzel azonnal leöblítjük, majd jól lecsöpögtetjük.
A sonkát apróra daraboljuk, utána a tejföllel és a tojássárgájával pépesre aprítjuk (aprítógépben vagy merülőmixerrel). Megsózzuk, megborsozzuk, és egy kevés mustárral ízesítjük. A reszelt sajtot és az összevagdalt zellerlevelet belekeverjük.
A tésztát belisztezett deszkán 5 milliméter vastagra nyújtjuk, és 15 centi hosszú, 5-6 centi széles csíkokra vágjuk. A sonkás krémmel mindegyik közepét megkenjük, és 1-1 zellerszárat fektetünk rá. (Kissé bele is nyomkodjuk.) A felvert tojással a széleit körbekenjük, majd egymástól 2-3 centi távolságra sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Előmelegített, forró sütőben (220 Celsius-fokra, légkeveréses sütőben 200 Celsius-fokon) 15-20 percig sütjük, vigyázva, nehogy túlpiruljon!Tanyeron_a_zeller_gumoja_szara_levele2

ZELLERSALÁTÁK

A zellerből készült saláták nem tartoznak klasszikus társaik közé, inkább nevezhetők előételnek. A paradicsomos és uborkás zellersaláták nehezebb fogások bevezetői lehetnek, a marinált változat szokatlan és kiadósabb, ezért inkább könnyű egytálételnek való.

A paradicsomos-sajtoshoz 40 dkg zellert megtisztítunk, 1 centis kockákra vágunk, majd enyhén sós vízben megfőzünk. 40 dkg paradicsomot és 20 dkg ementáli sajtot a zellerhez hasonlóan feldarabolunk, 1 dl joghurtot 3 evőkanál kész majonézzel összekeverünk, és a hozzávalókat beleforgatjuk.

Az uborkáshoz 1 nagy fej zellert meghámozunk, megmosunk, és finomra reszelünk. 1 citrom levével és csipetnyi sóval azonnal összekeverjük, legalább 1 órán át állni hagyjuk. Közben 2 közepes nagyságú ecetes uborkát egészen apró kockákra vágunk, és 1 evőkanál kapribogyóval 1 dl kész majonézbe keverünk. Leheletnyi cukorral ízesítjük, ha kell, utána sózzuk. Jó, ha így, készen is áll egy ideig.

A marinált változathoz először elkészítjük a pácot: 3 dl vizet 1 evőkanál porcukorral, 1 kiskanál sóval, 1 evőkanál olívaolajjal, 3 evőkanál 10%-os csemege ételecettel ízesítünk. Ezután 50 dkg zellert meghámozunk, 3 milliméter vastagságú szeletekre vágunk, majd ezeket lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatva bundázzuk (sózni nem kell, mert akkor levet enged, a burka leválik). Bő, forró olajban kisütjük, papírszalvétára szedve lecsöpögtetjük.
2 közepes vöröshagymát megtisztítunk, karikákra vágunk, gyűrűire szedünk, és enyhén besózva 10 percre félretesszük. Utána kinyomkodjuk, és a rántott zellerrel együtt a salátalébe rétegezzük. Letakarva 2-3 órán át érleljük.Tanyeron_a_zeller_gumoja_szara_levele4

PELYHES ALMÁS LEPÉNY

Itt az almaszezon, a jobbnál jobb almás sütemények ideje! Valószínűleg mindenkinek van kedvenc almáspite-receptje, de ez egy angol, mandulás-zabpelyhes változat, amit azért érdemes kipróbálni, mert egyszerű és kiadós.

Hozzávalók (12 szelethez):

…a töltelékhez:

6 alma

5 dkg cukor

1 kiskanál őrölt fahéj

fél mokkáskanál reszelt szerecsendió

…a tésztához:

25 dkg cukor

15 dkg vaj

2 tojás

5 dkg darált mandula

1 kiskanál sütőpor

1 tasak vaníliás cukor

25 dkg finomliszt

…a tetejére:

10 dkg vaj

20 dkg cukor

12 dkg zabpehely

A töltelékhez a meghámozott almákat kockákra vágjuk. 1 dl vizet a cukorral és a fűszerekkel felforralunk. Az almakockákat beledobjuk, és kevergetve néhány percig pároljuk, de nem főzzük szét. Lehúzzuk a tűzről, és hűlni hagyjuk.
A tésztához a vajat a cukorral habosra keverjük, a tojásokat egyenként beledolgozzuk, majd a mandulát, a sütőport, a vaníliás cukrot és a lisztet is hozzáadjuk. A tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk, és a leszűrt almadarabokat a tetejére szórjuk. A habosra kevert cukros vajat rálocsoljuk.
A zabpelyhet rászórjuk, és előmelegített sütőbe tolva, a közepesnél kisebb lánggal (200 Celsius-fokon, légkeveréses sütőben 185 Celsius-fokon) kb. 25 percig sütjük. Csak akkor szeleteljük, ha kihűlt!Tanyeron_a_zeller_gumoja_szara_levele6

(pákozdi)