Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Befutott a Délibe az EgészségVonat

Tizennyolc várost magában foglaló országjárás után futott be utolsó állomására, a Déli pályaudvarra a Sanofi l-aventis gyógyszergyár EgészségVonata, amelyen ingyenes orvosi szűrésekkel várták az érdeklődőket. A kezdeményezés célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a hasi elhízás veszélyeire, ami a legfrissebb kutatások szerint felelős lehet a szívinfarktus, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és koleszterinszint kialakulásáért.

Befutott a délibe az egészségvonat

2005 szeptembere óta országosan mintegy tizenhatezren vettek részt a vércukor-, vérnyomás-, triglicrid-, koleszterin-, hemoglobin- és haskörfogat-mérést tartalmazó ellenőrzővizsgálatokon. Az adatok azt mutatják, hogy rendkívül magas a kritikusnak számító haskörfogattal rendelkezők aránya. A vonaton megszűrt férfiak több mint negyven, a nők ötvennyolc százalékának hastérfogata meghaladta a százkettő, illetve a nyolcvannyolc centimétert, ami komoly egészségügyi kockázatot jelent.

Aki nem jutott el az EgészségVonathoz, a vizsgálatot otthon is elvégezheti. A körfogat mérését a bordaív alsó pontja és a csípőcsont legfelső része közötti távolság felénél, kilégzés után érdemes elvégezni. Amennyiben a megadott határértéknél rosszabb eredmény születik, a további vizsgálatok elvégzése érdekében orvoshoz kell fordulni.

mm.