Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A tájfutó férfi váltó hatalmas bravúrja

Nem titok: a hegyvidéki tájfutók más sportágak számára még "fagyipénznek" is csak jóindulattal nevezhető összegből éldegélnek, és tesznek néha kisebb-nagyobb csodákat. Amint a Hegyvidék SE MOM Tájfutó Szakosztály vezetőjétől, a számtalan szervezési dolga mellett olykor még mindig versenyző Borosznoki Lászlótól megtudtuk, jó, ha hárommillió forintból gazdálkodhatnak egy évben.

Egy osztállyal feljebb jutott a Hegyvidék SE

Ünnepeltek a Hegyvidék SE labdarúgói: egész éves jó teljesítményüknek köszönhetően már két fordulóval a zárás előtt kiharcolták a feljutást a Budapest-bajnokság II. osztályában. Ráadásul Bereznai Gyula révén a gólkirályi cím is a kerületi csapat birtokába került.

Boldogasszony csipkéje

A Kárpát-medence és előhegyei, így a magyar középhegység is, sokféle őshonos gyümölcsfának adnak otthont. Lombos erdeiben, tisztásain, erdőszéli rétjein ma is szép számmal előfordul a vadalmafa, a vadkörtefa, a berkenye, a vadcseresznye, a galagonyabokor, a kökény és a málna, vagy málnaszeder. Szenteljünk néhány percet ez utóbbi finomságnak!

Kerti tó létesítése

A nyári melegben a kert talán legvonzóbb része a tó lehet, amely már látványával is felüdülést kínál. A víztükör és a körülötte kialakuló mikroklíma azonban nemcsak az embert vonzza, hanem a környék állatait is. Így a tó közelében elhelyezett padról mindig akad látnivaló a hűsölés idején.

Jól gazdálkodtak az erdészek

Nyereségesek az állami erdészeti társaságok – derült ki azon a sajtótájékoztatón, amelyet a cégeket irányító ÁPV Zrt. szervezett a Budapesti Erdészeti Információs Központban. A budai erdőketkezelő Pilisi Parkerdő Zrt. idei fejlesztései terveiben szerepel egy új kerékpárút kiépítése a Normafánál, amit a kerület is támogat.

Dobsinai utca

Sorozatunkban azokat a felvidéki településeket mutatjuk be, amelyek névadói voltak hegyvidéki utcáknak, utaknak. Történelmi és földrajzi utazásunk következő állomása Dobsina.

Hantokkal írt történelem

Újfent gazdagodott a kerület helytörténeti irodalma. Megjelent a Hegyvidéki Históriák sorozat következő kötete, a Hantokkal írt történelem.

Zengett az új harang Svábhegyen

Június első vasárnapján felszentelték a svábhegyi református gyülekezet új, de még nem teljesen kész Felhő utcai templomának tornyát és harangját, valamint egy faliképül szolgáló ólomüveg ablakot.

Dr. Vukán György: "Zenét hallgatni, írni, játszani – boldogság"

"Megnyilvánulni műfaji korlátok nélkül, feloldódni a zenében. Ez belső szabadságunkhoz, önmagunkhoz, és ezáltal Istenhez vezet" – írta Vukán György egy régebbi lemezéhez a crossover magyarázataként. A sokat megélt, töprengő zeneszerző, zongoraművész, fogorvos, feltaláló összetett portréját, aki olyan szerényen él közöttünk, mintha nem is világsztár volna, egy négyórás beszélgetés után is csak néhány hiányos enciklopédikus címszómonológ formájában tudjuk itt felvázolni…

Nagyobb szeretettel…

A 2007. június 13-i számunkban jelent meg a Fotók a szárítókötélen című írás a Királyhágó téri szabadtéri fotókiállításról, amelyet a Hegyvidék Fotókör szervezett. A cikkben szereplő, tévesen megjelent információkra reagálnak az alábbi levél írói, aminek természetesen helyet adunk, és ezzel a témát részünkről lezártnak tekintjük.

A magyar gyermek elveszett paradicsoma

A Kiss Áron Tisztelőinek Köre által szervezett hagyományos előadássorozaton idén Kodály Zoltán munkásságának tükrében méltatták a "tanítók tanítóját", bemutatót rendeztek a XII. kerületi óvónők által készített játékokból, továbbá átadták a Pro Ludo-díjat.

A kulturális párbeszéd fontossága

Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős szakállamtitkára volt a Németvölgyi Általános Iskola Terefere-sorozatának legutóbbi vendége. A kultúra külügyi vonatkozásaival foglalkozó előadása után a magyar kulturális diplomácia konkrét lépéseiről és saját szakirodalmi tevékenységéről nyilatkozott lapunknak.

Barátságos Fülemile

Gazdag szabadidős és sportprogramokat kínál a Szabadság-hegy tetején, nyugodt természeti környezetben fekvő Fülemile Napközis Tábor, amely egész nyáron át hétköznaponként várja a gyerekeket. A megadott keretek között mindent szabad, de semmi sem kötelező, mindenki szabadon válogathat a mozgási lehetőségekből.

Elszámolásra várva

Százhetvenhat pályázat közül 119-et tudott támogatni az önkormányzat, forráshiány miatt egyetlen társasház igényét sem kellett elutasítani. Azok, akik nem nyertek, hiányos, vagy szakmailag előkészítetlen pályázatot adtak be – derült ki Kovács Lajos alpolgármester tájékoztatójából a nyári szünet előtti utolsó társasházi fórumon.

Rend- és egészségvédelem – szórakozva

Járőrverseny és lézerlövészet, vércukorszint-mérés és allergiavizsgálat, kézműves-foglalkozások és bábelőadás – mindez csak töredéke annak a programkavalkádnak, ami a Hegyvidéki Közbiztonsági és Egészségnapon várta az érdeklődőket. Két egészségügyi dolgozó kitüntetést kapott kimagasló munkájáért.

Ambiciózus tervekkel készül az ELTE

A kerület által fenntartott Kiss János Általános és Középiskola szeptembertől az Eötvös Loránd Tudományegyetem gyakorlóiskolájának részeként folytatja tovább működését. Az integráció okait és körülményeit előző számunkban ismertettük – most az egyetem elképzeléseiről kérdeztük Dr. Hudecz Ferencet, az ELTE rektorát.

Új lakbér-kategóriák – emelkedő díjak és kedvezmények

Törvényi kötelezettségének eleget téve az önkormányzat módosította a tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről, a lakások lakbérének mértékéről, valamint a lakbértámogatásról szóló rendeletét. Az emelés ellenére a lakbérek továbbra sem fedezik az üzemeltetési költségeket, azonban a korrekcióra a kerület gazdálkodásának biztosítása érdekében mindenképpen szükség volt.

Locsolási kedvezmény a kerttulajdonosoknak

A kerttulajdonosok tavasztól őszig locsolási kedvezményt igényelhetnek a Fővárosi Csatornázási Művektől. Amennyiben a locsolócsaphoz külön mellékvízmérő tartozik, az ezen mért vízfogyasztás után fizetendő csatornadíj teljes egészében megspórolható, míg ha csak fővízmérő van egy ingatlanon, a csatornahasználat teljes havi költsége 10%-os átalánykedvezménnyel csökkenthető.