Boldogasszony csipkéje
A málnát (népnyelvünk szerint: a boldogasszony csipkéjét) a tölgyerdők széleiről, tisztásairól gyűjtötték, s gyűjtik mind a mai napig. Később a gazdálkodók nemesítették, a gyümölcstermesztők kertjeikbe, gyümölcsöseikbe szoktatták. A termelőkedv fokozódásához hozzájárult az is, hogy az akkoriban hozzánk került málnafajták még illatosak, ámde nagyobb szeműek voltak, mint az erdőben termettek.
A málnanövény a rózsafélék családjába tartozik, botanikaimorfológiai értelemben úgynevezett félcserje, vesszői csak két évig élnek. Az elpusztult vesszőket új sarjak pótolják. Ezzel szemben nagyon gyorsan termőre fordul, az ültetés utáni évben már terem. A málnatövek nyolc-tíz évig hozzák gyümölcsüket, azután ajánlatos más helyre telepíteni a sarjakat. Vörös, csonthéjas bogyókból álló termése harminc-negyven nap alatt fejlődik ki, érik be. A szederrel ellentétben leválik a vackáról. Sarjadzással szaporodik.
A málnafajták kétfélék: egyszer és kétszer termők. Fajtái közül a Nagymarosi kissé apró bogyójú, de kellemes zamatú, a Malling Promise bőtermő, nagy gyümölcsű, a Malling Exploit az előzőhöz hasonló, de kevésbé kényes. Az egyetlen kétszer termő málnafajtánk, a Lloyd George fagyérzékeny, ám szépséges, nagy szemű gyümölcsöket terem. Ismerjük még a Fertődi és a Blissy fajtákat.
Értékes, vitamindús csemege, viszonylag korán érik, jelentős mennyiségű cukrot, szerves savat, C-, B1-, B2-vitamint tartalmaz. Európában majdnem mindenütt megtalálható, de a mediterrán országokban a hegyekbe húzódott vissza. Nem él meg Portugáliában, Izlandon és Skandinávia északi területein. Amerikában a fekete málna őshonos fajta.
A lédús, sok szemből összeálló piros csodának a csúcsa érik be először, és fokozatosan pirosodik, válik ehetővé. Csak ekkor érdemes leszedni! Álltában sem érik be, ugyanakkor hamar túlérik a szárán, elveszti üde színét, zamatát, lehullik. Fontos, hogy jól válasszuk meg a málnaszüret idejét, mi több, reggel vagy borús, hűvös időben szedjük. Többnyire frissen fogyasszuk, lehűtve. Hűtőszekrényben – takarás nélkül – legfeljebb két-három napig tartható el. Vigyázat, gyorsan penészedik! A málnából lé, szörp, dzsem, bor, süteménybe való készíthető, mélyhűtésre is kiválóan alkalmas.
Mintegy 50 deka málnát vásároljunk – jobb esetben szedjünk le – ehhez a nyári nyalánksághoz! Néhány díszítésre szánt szem kivételével törjük össze, esetleg egy percig turmixoljuk, nehogy túl pürés állagú legyen. Négy tojásfehérjét kemény habbá verünk, amibe négy evőkanál kristálycukrot apránként beleszórunk. Ha kész, fél citrom leszűrt levét és a málnavelő kétharmadát óvatosan beleforgatjuk. Hosszúkás poharakba adagoljuk, a tetejére három-négy szem málnát halmozunk, és tálalásig a hűtőszekrényben tartjuk. A megmaradt málnapürét – kb. 2,5 decit – öt evőkanál porcukorral sűrű sziruppá főzzük, egy mokkáskanál gyömbérporral és ugyanennyi őrölt fahéjjal pikánsra ízesítjük, majd szintén a hűtőben tároljuk.
Tálaláskor apró csészealjakban vagy kis tégelyekben a hab mellé kínáljuk, hogy ki-ki kedvére nyakon önthesse.
Járay Mari