Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Bolgár közmeghallgatás tánccal és zenével

Nagyszabású kulturális programmá bővült az idei bolgár kisebbségi közmeghallgatás. Az eseményen több ismert zenekar és előadóművész mellett a huszonötödik születésnapját ünneplő Martenica Táncegyüttes adott koncertet.

Papadopulosz Adriana, a kerületi bolgár önkormányzat, egyúttal a Bolgár Kulturális Fórum elnöke elmondta, a kisebbségi önkormányzat 2007-ben is aktív kulturális tevékenységet folytatott. Részt vett a budapesti Néprajzi Múzeumban februárban megrendezett bolgár napon, márciusban pedig nemzeti ünnepük alkalmából szervezett rendezvényt a Bolgár Kulturális Intézetben. A szláv írásbeliség megteremtői, Cirill és Metód napja alkalmából 1958 óta a Széchenyi- hegyen ünnepel a bolgár kisebbség. A Fülemile táborban ez év májusában megtartott egész napos program a kerületi önkormányzat, valamint az Országos és a Fővárosi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával valósult meg. Ebből az alkalomból a helyi kisebbségi önkormányzat megrendelt három ikont a bolgár ortodox templom részére, és támogatta az ünnepi műsor keretében bolgár népszokásokat bemutató Zornica Hagyományőrző Együttes fellépését.

Bolgár tánc
Bolgár tánc

 A csökkenő anyagi források miatt, a korábbi gyakorlattól eltérően, ezúttal csak a Bolgár Kulturális Fórum újságának októberi számát tudta támogatni a kerületi bolgár önkormányzat – jelezte az elnök. A tervek között szerepel egy bolgár karácsonyi rendezvény megszervezése, amelyet más budai kerületi kisebbségi önkormányzatokkal közösen Hegyvidéken szeretnének megtartani. Jelenleg is folyamatban van az a számítástechnikai fejlesztés, amelynek eredményeképpen a Bolgár Kulturális Fórum internetes oldalán (www. bolgarforum.hu) is elérhető lesz a kerületi bolgár önkormányzat. A közmeghallgatást követően került sor a Martenica Táncegyüttes jubileumi koncertjére. A legismertebb magyarországi bolgár tánccsoport immár negyed évszázada népszerűsíti hazája táncait. Nagy sikert aratott a XII. Kerületi Művelődési Központban bemutatott programja is, amelyen több száz néző tapsolt a Martenica látványos koreográfi ai elemeinek. A koncertet követően a közönség bevonásával hajnalig tartó táncmulatság vette kezdetét, az együttes tagjai segítettek elsajátítani a különleges tánclépéseket. Az ünnepi gálához csatlakozott több magyarországi bolgár  együttes: itt volt a Rila zenekar,a Trió-Tárogató, Barvich Iván és barátai, a Vándor Vokál, a Pravo zenekar, valamint fellépett Nikola Parov. Bulgáriából érkezett a Balkán táncegyüttes, Roza Bancseva énekesnő, Alekszej Leszicski harmonikás és az Ograzsdenszka Kitka együttes