Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Az Árnyas a napos oldalon

Még 2003-ban történt az újból megnyílt Árnyas vendéglőben. Fátyolos fényű, őszi vasárnap négytagú család tért be. Leültek az egyik asztalhoz, elmélyültek az étlapban: Krúdy húslevese, kacsafertály meggyes káposztával, rostélyon sült mangalica ördöngös tepsis burgonyával – ilyen, s még sok más fogás között válogathattak. Halk megbeszélés, majd ki-ki megrendelte a neki valót, és jól is laktak. Eddig szokványos, nincs is mit megírni rajta. Az ebéd után egy régi, bekeretezett családi fénykép került elő, amelyet csak úgy sebtében akaszthattak le a falról. Igazi század eleji csoportkép. A két szélén egy-egy hordót meglovagoló nyalka férfi ú ül, kezükben egy-egy krigli sör, ugyanilyen jó hangulatban, félhasmánt, ugyancsak sörrel, másik két ifi - úr. A középső sorban bimbózó fiatalasszonyok néznek enyhén szúrós szemmel a fényképezőmasina lencséjébe. A hátsós sorban megint csak férfiak, pohárral, pipával, biztató mosollyal. Akár azt a címet is adhatnánk a képnek: „Megnyitott az Árnyas!” A család fogta a képet, és – a vendéglőt és az elfogyasztott étkeket meg- és feldicsérve – a vendéglősnek ajándékozta, mint erre a megtiszteltetésre leginkább rászolgálónak. Emlékül. Azóta is ékesíti a biedermeier tapétás belső helyiség falát, sok más régen használatos tárgy társaságában.

Vajda Vilmos kedvence Vaskuti István volt

Közel ötven évet töltött el a kajak-kenu közelében, így a sportág minden rezdülését figyelemmel kísérhette. Annak ellenére élő legenda, hogy versenyzőként nem ért el kiemelkedő eredményeket. Szakedzőként, kapitányként rengeteg nagy egyéniség megfordult Vajda Vilmos kezei alatt, aki élő lexikonként mesélt fél évszázad történéseiről hegyvidéki otthonában.

Új síremlék Hofi Gézának

Ez év júliusában ismeretlenek ellopták a Farkasréti temetőből az Asszonyi Tamás Munkácsy- díjas szobrászművész tervei alapján készült Hofi Géza-síremlék egyes részeit: a babérkoszorút, a bakancsot és a palástot formáló bronz díszítőelemeket (Kunos Mihály Vilmos öntőmester munkáit). A palást és a babérkoszorú pótlására a Budapesti Temetkezési Intézetnek és az alapanyagot biztosító Renaissance Kőfaragó Zrt.-nek köszönhetően kerülhetett sor. A további rongálások megelőzése érdekében az eredeti sírhely munkáiból is részt vállaló Fáskerti István kőszobrász süttői márványból faragta ki a hiányzó díszeket, a bakancsot azonban egyelőre nem helyezték vissza.
 

Berkes Balázs és a Dzsessz nevű társasjáték

A nagybőgő legfeljebb a szólózás perceiben jut főszerephez, mégis számon tartják e hangszer kiválóságait is. A Magyar Zene- és Táncművészet Kiemelkedő Előadóművésze elismerő cím odaítélésekor – a korábban már a Magyar Köztársaság Érdemrend Tiszti Keresztje címmel kitüntetett – Berkes Balázs bőgős is az első díjazottak között volt dzsessz kategóriában. A zeneművész szebb meglepetést nem is igen kaphatott volna hetvenedik születésnapjára…
 

Nincs baj a Bajaival

Úgy illik, minden érintett felet engedünk szóhoz jutni, így ezúttal is egy híres halászlé-lelőhelyre esett a választás: a Hollós úti Bajai Halászcsárdát „kóstoltuk meg”.

Saláták téli hidegben is

Ősz végén, tél elején nemcsak életvitelünk változik meg, hanem táplálkozásunk is. Azonban vannak olyan ételek, amelyek színt vihetnek a borongós hétköznapokba, könnyen és gyorsan elkészíthetők, s természetesen egészségesek és finomak: ezek a saláták.

Nátha ellen céklatampon

A népi gyógyászat széles körben hasznosítja, de az orvostudomány is elismeri a cékla gyógyító hatásait. A természetgyógyászok pedig esetenként egyenesen kötelezővé teszik a kiváló téli vitaminforrás rendszeres fogyasztását. Persze, mivel zöldségről van szó, az sem elhanyagolható szempont, hogy ízletes.
 

Hüvelyk Matyi visszatért

Bizonyára sokan emlékeznek arra a Városmajori Szabadtéri Színpad mögötti kedves gyerekszoborra, amelyet Telcs Ede (1872–1948) készített egykoron. A kilencvenes években eltűnt alkotást a közelmúltban állíttatta fel újra a fővárosi önkormányzat.

Hitelesítésre vár a mellékvízmérők majdnem fele

Felbonthatja a Fővárosi Vízművek Zrt. a mellékmérős szolgáltatási szerződést, ha elmarad a lakásban található mérőberendezés kötelező, hatévenkénti hitelesítése. Ilyen esetben a lakó a megemelt közös költségben fizetheti tovább a vízdíjat, amivel korántsem biztos, hogy jobban jár.

(Üveg)szilánkos lelkiismeret

 
November első szombatjának éjjelén ismét „erős gyerekek” jártak Németvölgyben. Lelki szemeimmel látom, amint a Jagelló út felől ráfordulnak a keskeny járdaszegélyre, amely az 59- es villamos hegyről érkező, Apor Vilmos téri megállójához vezet. Az üres sörös- (viszkis/pálinkás/ boros) üveg talpával kiverik az állomás vasoszlopára erősített vitrin ablakait, kitépik a menetrendet és az alatta lévő tájékoztatót. Ezen felbuzdulva filmekből tanult harcművészeti rúgásokkal a várófülke oldalának esnek. Vajon kinek sikerül először berúgnia az üveget? A vastag, graffitivel és karcolásokkal már elcsúfított üveglap egy ideig ellenáll, majd végül megadja magát. Hangos pukkanással felrobban. Az oldal beomlik, a szilánkok szerteszét repülnek. A társaság hangos röhögések közepette elhúzza a csíkot. Vasárnap reggel a miséről hazatérő nénikék, bácsikák fázósan gubbasztanak a megállóban a hegyoldalról lezúduló hidegben. A vandálok éppen az uralkodó szél felőli üveglapot törték ripityára. Édes öröm a dupla öröm…

Önkéntesek takarították a budai erdőt

Egy üzletviteli szolgáltató cég munkatársai két napon át önkéntes munkában takarították a Normafa és Csillebérc környéki erdőket. Az eredmény 130 köbméter vegyes hulladék.

Küzdelem a graffitik ellen

Évente több millió forintot fordít Hegyvidék önkormányzata az intézményei graffiti-mentesítésére, emellett a társasházi pályázatokkal segíti az épületek antigraffiti-bevonattal történő felületkezelését. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a bevonat nem csupán a firkák könnyebb eltávolítását teszi lehetővé, hanem a graffitizőket is távol tartja.

Már lehet igányelni a jövő évi gázártámogatást

Akik már idén is részesültek gázártámogatásban, postán kapják meg az igénylőlapokat, az új kérelmezők a Magyar Államkincstár ügyfélszolgálati irodáin juthatnak a szükséges nyomtatványokhoz. A novemberben postára adott igénylések után már január első napjától jár a kompenzáció.

Facsemete minden kerületi újszülöttnek

A Zöld Hegyvidékért program keretében a helyi önkormányzat minden kerületi újszülöttnek egy facsemetét ajánl fel ingyenesen, amelyet saját ingatlanon és közterületen is el lehet ültetni – erről döntöttek a képviselők a legutóbbi testületi ülésen. Ugyanakkor nem értettek egyet a Fővárosi Közigazgatási Hivatal törvényességi észrevételével, amely a János kórház területére elrendelt változtatási tilalommal kapcsolatban érkezett.

Bolgár közmeghallgatás tánccal és zenével

Nagyszabású kulturális programmá bővült az idei bolgár kisebbségi közmeghallgatás. Az eseményen több ismert zenekar és előadóművész mellett a huszonötödik születésnapját ünneplő Martenica Táncegyüttes adott koncertet.

A társasházak beruházásaihoz is jár állami támogatás

A társasházak is kaphatnak állami támogatást beruházásaikhoz, ha lakás-takarékpénztári szerződést kötnek. A finanszírozási konstrukciókról a Fundamenta-Lakáskassza munkatársa tartott előadást a közös képviselők fórumán.