Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A társasházak beruházásaihoz is jár állami támogatás

A társasházak is kaphatnak állami támogatást beruházásaikhoz, ha lakás-takarékpénztári szerződést kötnek. A finanszírozási konstrukciókról a Fundamenta-Lakáskassza munkatársa tartott előadást a közös képviselők fórumán.

Nemcsak a magánszemélyek, hanem a társasházak, lakásszövetkezetek is köthetnek lakás takarékpénztári szerződést, így a lakóközösségeknek is jár az állami támogatás, amennyiben a befizetéseiket közös tulajdonú épületrészek felújítására, korszerűsítésére kívánják fordítani. Herczog Erzsébet, a Fundamenta Lakáskassza Zrt. tanácsadója a társasházi fórumon elmondta: a támogatás mértéke a lakások számával arányosan nő – ennek összege évente akár a 324 ezer forintot is elérheti. (A támogatások mértékéről lásd táblázatunkat.) A szerződéses összeg felhasználható egyebek között a külső homlokzat renoválására, utólagos hőszigetelésre, tetőszigetelésre, lépcsőház festésére, fűtéskorszerűsítésre, közművek rekonstrukciójára, liftfelújításra, kaputelefon kialakítására, informatikai hálózat kiépítésére. A tanácsadó beszámolója szerint a társasházak a Fundamenta- Lakáskasszánál a lakás-takarékszámlával 4 éves megtakarítással akár 10,8%-os, 8 éves megtakarítással pedig akár 6,1%-os hozamot is elérhetnek, emellett többféle hitelt is igénybe vehetnek.

Társasházak felújítására állami támogatás
Külső homlokzat renoválására is felhasználható a támogatás


A megtakarítási idő lejárta után fi x kamatozású (3,9%-os) lakáskölcsönt vehetnek fel, illetve a megtakarítási időszak felét követően áthidaló kölcsönt igényelhetnek (ennek kamata változó, jelenleg 8%). A cég újdonsága az azonnali áthidaló kölcsön (kamata jelenleg 9,9%), amely a társasházak és a lakásszövetkezetek számára egyéves megtakarítási múlttal rendelkező lakásszámla alapján azonnal folyósítható. Herczog Erzsébet kifejtette: ha társasházra kötött szerződésnél nagyobb összeget szeretne felhasználni a lakóközösség, akkor a lakók által kötött szerződések bevonásával (a lakók szerződéseinek a társasházra engedményezésével) tovább növelhető a közös célokra felhasználható összeg. A tanácsadó hangsúlyozta: társaságuk másfél millió forint kölcsönösszegig nem tesz jelzálogjogot az érintett ingatlanra. (Lakás-takarékpénztári szolgáltatásokat jelenleg a Fundamenta-Lakáskassza Zrt., valamint az OTP Lakástakarékpénztár Zrt. kínál – a szerk.)