Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Graffitimentesítés a Moszkva téren

Ecsetet ragadott és lefestette a Moszkva téri Gomba presszó graffitikkel elcsúfított falát az I., a II. és a XII. kerület polgármestere. A látványos akcióval a téren uralkodó tarthatatlan állapotokra kívánták felhívni a figyelmet, valamint arra, hogy a kormánypárti politikusok ígéretei ellenére még mindig nem kezdődött meg a fővárosi tulajdonú közterület rendezése.

"Mi, budai polgármesterek szégyelljük ezt a teret" – mondta Pokorni Zoltán, Hegyvidék polgármestere a Moszkva téren rendezett sajtótájékoztatón. A kerület vezetője kifejtette: öt éve ígérik a kormánypárti politikusok a tér felújítását. Miközben pár ezer állami alkalmazottnak új kormányzati negyedet akarnak építeni, a Moszkva tér esetében arra hivatkoznak, hogy nincs pénz. "Ha új kormányzati negyedre, rezidenciára van pénz, akkor legyen arra is, hogy ez a tér, ahol hetente több millió ember fordul meg, ne málló vakolattal és szeméttel fogadja az erre járókat" – fogalmazott Pokorni Zoltán.

Graffitimentesítés a Moszkva téren
Egyelőre még borús a kép

Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere bemutatta Kóka János választási plakátjait, és emlékeztetett a liberális politikus korábbi nyilatkozatára, miszerint a Moszkva tér felújítása már bekerült a II. Nemzeti Fejlesztési Tervbe. A dokumentum azonban nem tartalmazza ezt a programot – fűzte hozzá. Mint ismeretes, Kóka János 2006 áprilisában, a választások előtt azt ígérte: ha nyer egyéni képviselőjelöltként, és az SZDSZ kormányra kerül, eléri, hogy megkezdődjön a Moszkva tér teljes újjáépítése. Nagy Gábor Tamás közölte: Kóka János egyéniben ugyan nem tudott nyerni, ám pártja elnökeként és a kormány tagjaként lenne lehetősége ígéretei megtartására.

Láng Zsolt, a II. kerület vezetője arra emlékeztetett, hogy Demszky Gábor főpolgármester és Horváth Csaba volt II. kerületi polgármester (jelenleg főpolgármester-helyettes) 2006 szeptemberében közleményben tettek ígéretet arra, hogy még abban az évben építészeti tervpályázatot írnak ki a tér rendbehozatalára, 2007-ben már érvényes építési engedélye lesz a beruházásnak, 2008-ban elindulnak a munkálatok, és 2009-re befejeződik a Moszkva tér rekonstrukciója. "Várjuk az együttműködési ajánlatot, és azt, hogy a beruházáshoz szükséges harminc-harmincöt milliárd forintot e célra elkülönítik" – mondta az elöljáró.

A három budai polgármester a sajtótájékoztatót követően lefestette a Moszkva téri Gomba presszó graffitikkel elcsúfított falfelületét. Mint mondták, ezzel megtették a tér megtisztításának első lépését, és bíznak abban, hogy a kormánypárti politikusok ígéretüket betartva követik őket a terület rendbetételében.

-d-