Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Komposztládák kedvezményes áron

A kerti hulladékoktól sokan égetéssel igyekeznek megszabadulni, ám létezik ennél környezetkímélőbb módszer is: a komposztálás. A hegyvidéki önkormányzat programot indít a komposztkészítés népszerűsítése érdekében – ennek részeként a kerületi ingatlantulajdonosok kedvezményes áron juthatnak komposztáló ládákhoz.

Hegyvidéken az intézmények és a lakóépületek túlnyomó részét kert övezi, amelyek gondozása során nagy mennyiségű zöldhulladék keletkezik. Ennek egy részét hasznosítják, azaz komposztálás során talajjavító tápanyagot készítenek belőle, ám a kerti hulladék jelentős hányadától égetéssel szabadulnak meg az ingatlantulajdonosok. Bár a kerület rendelete értelmében avart csak októbertől áprilisig lehet égetni, szerencsésebb lenne, ha a korlátozás egész évre szólna, így mentesíteni lehetne a környezetet a füstöléssel együtt járó légszenynyezés ártalmaitól.

Péter Mihálytól, a polgármesteri hivatal környezetvédelmi referensétől megtudtuk: az önkormányzat célja hosszú távon az, hogy megszűnjön a zöldhulladékégetés a kerületben, ám ahhoz, hogy a tiltást rendeleti úton bevezethessék, megfelelő alternatívát kell kínálniuk. Ahogy a papír-, üveg-, fém- és műanyag hulladékok körében a szelektív gyűjtés egyre inkább terjed, úgy válhat általánossá a szerves hulladékok szelektálása – és a helyben történő hasznosítása. A szerves hulladékot ugyanis – ami nemcsak kerti, hanem konyhai eredetű is lehet – nem kell elszállítani, hiszen a kertben, a komposztálást követően, talajjavító anyagként vissza lehet forgatni. A felmérések szerint jelenleg a kukákba kerülő háztartási hulladék mintegy 30%-a olyan szerves anyag, amelyet komposztálni lehetne – azaz közel harmadával lehetne csökkenteni a kommunális lerakókba hordott szemét mennyiségét, s talán ennyivel kevesebb pénzt kellene fizetnünk a szemétszállításért.

A referens lapunknak elmondta: az önkormányzat szakmai segítségnyújtással, szemléletformálással, valamint anyagi támogatással kíván hozzájárulni ahhoz, hogy teret hódítson a komposztálás. Az anyagi ösztönzés eszközeként a piaci ár kevesebb mint feléért, darabonként 5000 forintért kínálnak a helyi intézmények, társasházak és magántulajdonosok számára komposztládákat. Ingatlanonként maximum két 390 literes, kedvezményes árú ládát lehet elvinni. A komposztedények használatához tájékoztatót is adnak, hogy a módszerrel még csak most ismerkedők is sikerrel tudják hasznosítani a zöldhulladékot.

Az önkormányzat ősztől, a lombhullási időszakhoz igazodva, nagyobb méretű komposztáló kereteket is szeretne kínálni. Ezek méretüknél fogva jelentősebb mennyiségű avarhulladék, nyesedék gyűjtésére és komposztálására is alkalmasak lesznek. 

-d-

A ládákhoz június 23-án 10 és 12 óra között kedvezményesen, 5000 forintos áron lehet hozzájutni a XII. Kerületi Művelődési Központ (Csörsz utca 18.) udvarán, illetve az ökopiac területén. Tíz órától a művelődési ház első emeleti szalontermében egy komposztálással kapcsolatos tájékoztató előadást tekinthetnek meg az érdeklődők.