Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kőrisek a Budakeszi úton

Egy hazai autóforgalmazó, a GM Magyarország támogatásával megújult a Budakeszi út fasora a Zugligeti út és a Kuruclesi út között. A kipusztult gesztenyefák helyére a cég több mint hárommillió forintos hozzájárulásával összesen harmincöt kőrist ültetett a fővárosi zöldterületeket gondozó Főkert Nonprofit Zrt.

Kőrisek a Budakeszi úton
A kertészeti társaság munkatársa, Petróczyné Tóth Erzsébet dendrológus lapunknak elmondta: a kőrisek a gesztenyékhez képest jobban bírják a főútvonal menti, fokozott környezeti terhelést, ezért remélhető, hogy az elültetett példányok akár ötvenhatvan évig is zöldelleni fognak. A megmaradást segíti, hogy nem apró, könnyen sérülő csemetéket, hanem kifejlett, nyolc-tíz éves egyedeket telepítettek, amelyek törzs-körmérete 25-30 centiméter, lombkoronája pedig két méter felett kezdődik. Bár a Budakeszi úti zöldsávban – ahogy minden gondozott zöldterületen – autóval parkolni elvileg tilos, sajnos előfordulnak szabálytalanságok, ezért gondoskodtak az értékes fák védelméről: minden egyes kőrist három, támasztékul is szolgáló karóval vettek körbe.

Mint megtudtuk: a Főkertnek Budapest-szerte, így a XII. kerületben is rengeteg munkát adnak a károkozók. A vandálok, a figyelmetlen és szabálytalankodó járművezetők mellett az építkezések kivitelezői is sok problémát okoznak. Mostanában a Szilágyi Erzsébet fasori zöldterületet pusztították le alaposan a vágányfelújítást végző munkások, akik hatalmas munkagépeikkel, illetve az építési törmelék gondatlan elhelyezésével több szakaszon is tönkretették a növényzetet, valamint a jelentős ráfordítással kiépített automata öntözőrendszert. A helyreállítás tetemes költségének megtérítésére már lépéseket tett a fővárosi önkormányzat környezetvédelmi ügyosztálya a munkálatok megrendelőjénél, a BKV-nál.

-z-