Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ne hagyjuk elfagyni a vízórákat!

Egy-egy kemény tél idején több száz vízvezeték és vízmérő fagy el a fővárosban. Az elfolyó víz és a helyreállítás tetemes pluszköltséggel terhelheti a fogyasztókat – érdemes tehát gondoskodni a fagy elleni védelemről.
Ne hagyjuk elfagyni...
A tartós hideg komoly károkat okozhat a talajban vagy a fűtetlen pincékben lévő vízmérőkben, sőt a falakon belüli vízvezeték-hálózatban is. A Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén, mint a társaságtól megtudtuk, az elmúlt három évben közel ezer vízmérő fagyott el, amelyek helyreállítási költsége 14 millió forint volt. A tavalyelőtti kemény tél idején annyi víz folyt el a szétfagyott vezetékek miatt, amennyit egy nap alatt használnak el a fővárosiak.

A mérők és vezetékek fagy elleni védelme a fogyasztók kötelessége – ennek elmulasztása esetén a működésképtelenné vált mérő cseréjének költségei a fogyasztót terhelik, csakúgy, mint az elfolyt víz díja. A fagy leginkább a néhány milliméteres vaslappal fedett aknákban található vízmérőket veszélyezteti, ezek védelme tehát különösen fontos. A kerti vízóraakna fedelének mindig lehajtott állapotban kell lennie, illetve ha a fedőlap törött vagy hiányzik, elengedhetetlen annak pótlása. Arra is ügyelni kell, hogy ne legyen víz az aknában. Nagy hidegben a vízmérő külön szigetelése is szükséges: a mérőórát akár pléddel, hungarocellel vagy más hőszigetelő anyaggal is letakarhatjuk, de még a kartondoboz-darabok is megfelelőek erre a célra.

A pincékben lévő vízmérők védelme érdekében ellenőrizzük a pinceablakok épségét, és ha a vízmérő, illetve a csövek a külső talajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, hőszigetelésükről külön is gondoskodjunk. A falakon kívül futó, nem kellően szigetelt vízvezetékeket szigetelni, vagy ennek hiányában időben vízteleníteni kell. Ha az épületen belül nagyon hideg egy helyiség, vagy ha a vezetékek beépítetlen tűzfalban futnak, és nincs módunk fűtésre, hagyjuk picit csöpögni a csapot, így nem – vagy csak sokkal nehezebben – tud megfagyni a víz a vezetékben.

A télen nem lakott épületeknél különösen javasolt a víztelenítés: először nyissuk meg a kerti csapot, majd fordítsuk el a téli elzárót. A vezetékben lévő víz ilyenkor az ürítő szelepen keresztül távozik és elszivárog a talajba, így a felszínen húzódó vezetékszakasz is vízmentes lesz, és tavaszig biztosan nem okozhat gondot a fagy. Ha későn látunk hozzá a víztelenítéshez, és a befagyott víz miatt nem tudjuk elfordítani az elzárócsapot, meleg vízzel, óvatosan felolvaszthatjuk a benne lévő jeget, majd ezt követően elvégezhetjük a víztelenítést.

Amennyiben mégis befagy a vezeték, fontos, hogy lassan, a fal fokozatos melegítésével olvasszuk fel a benne lévő vizet. A vízmérőt vagy a szabadon lévő műanyagcsöveket semmiképp se próbáljuk nyílt lánggal felolvasztani, a hirtelen felolvadó víz ugyanis szétvetheti a mérőt, illetve a csövet. A nagyobb baj elkerülése érdekében legbiztosabb, ha szakember segítségét kérjük.

z.