Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szemléletformálás az ökopiacon

Ökostandot rendszeresítettek az önkormányzat munkatársai a Csörsz utcai ökopiacon. Nem az a cél, hogy biotermékeket áruljanak, s konkuráljanak az őstermelőkkel, hanem személyes tájékoztatást kívánnak nyújtani az érdeklődőknek az önkormányzat környezetvédelemmel kapcsolatos programjairól, illetve egyéb aktuális környezet- és egészségvédelmi kérdésekben.

Az ökostand egyik ötletgazdája, Péchy László önkormányzati képviselő elmondta: először április végén, a Föld Napja alkalmából tartottak tájékoztatót a kerületi tavaszi nagytakarításról, valamint természetvédelmi kérdésekről a nemzetközi zöldszervezet, a WWF aktivistáival közösen. Majd május elején, a Madarak és Fák Napjához kapcsolódóan, a hazai erdő- és madárvilág értékeire kívánták felhívni a figyelmet. Ez utóbbi programon külön foglalkozásokat szerveztek gyerekek részére: a Magyar Madártani Egyesület és a Pilisi Parkerdőgazdaság előadói az odúkészítés fortélyaival ismertették meg a fiatalokat.

A Nemzeti Parkok napján, május 26-án a Duna-Ipoly Nemzeti Park szépségeit tárták színes prospektusok segítségével a nagyközönség elé, míg június 9-én, a Környezetvédelmi Világnap alkalmából többek között a környezetkímélő közlekedési formákról és a klímaváltozással kapcsolatos tudnivalókról adtak át ismertanyagokat a meghívott civil szervezetek szakértői.

Péchy László kifejtette: az önkormányzat tervei szerint az ökostand mostantól kétheti rendszerességgel, szombatonként jelen lesz a Csörsz utcai ökopiacon. A kialakult gyakorlathoz igazodva a továbbiakban is a környezet- és egészségvédelem egy-egy szeletére koncentrálva, az aktuális világnapokhoz kapcsolódóan szeretnének ismeretterjesztő és szemléletformáló tevékenységet kifejteni. Június 23-án például, a sivatagosodás és aszály elleni világnap apropóján, a komposztálás hasznosságára kívánják felhívni a figyelmet. (A komposztálás terjedését az önkormányzat anyagi eszközökkel is ösztönözni kívánja a kerületben – a komposztládák kedvezményes árú beszerzését elősegítő akcióról ezen az oldalon olvashatnak bővebben – a szerk.)

Az ökostand szervezői – akik önként, anyagi ellenszolgáltatás nélkül végzik közösségi munkájukat – a következő hónapokban is hasznos és érdekes témákat szeretnének a piac közönsége elé tárni: a közeljövőben például a parlagfű terjedésének problémáival, környezetünk tisztaságával, az állatok védelmével és a globális felmelegedéssel is foglalkoznának.

Péchy László a kezdeti tapasztalatok alapján úgy vélte: van létjogosultsága a rendszeres, tematikus zöldprogramoknak az ökopiacon. Akik ugyanis hétről hétre oda járnak vásárolni, azok számára eleve fontos az egészségmegőrzés, s ezzel összefüggésben a környezetvédelem kérdései iránt is nyitottabbak.

-d-