Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Uniós pályázatból tornacsarnok

A Közép-magyarországi Operatív Program keretében első ízben kiírt, oktatási intézményeknek szóló pályázaton közel 250 millió forintot nyert el Hegyvidék önkormányzata. A pályázati pénzből a mai kor igényeinek megfelelő, környezetbarát alternatív energiát használó, úgynevezett ökotornacsarnok épül a Tamási Áron iskolában.

A régióból 163 oktatási intézmény indult a pályázaton, közülük tízen az infrastruktúra, négyen az eszközpark fejlesztéséhez kaptak támogatást, míg Budapesten egyedüliként a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium jutott fejlesztési támogatáshoz.

Hajnal Gabriella igazgató lapunk kérdésére elmondta, a siker valódi összefogás eredménye, hiszen az iskola és az önkormányzat vezetése mellett volt diákok és egy, az öko- és alternatív energiafelhasználásban jártas szülő segített a pályázat megírásában, míg a terveket az iskola egykori tanulói készítették.

Jövő nyáron egy 480 négyzetméter alapterületű, szabványos kosárlabdapályát és kiszolgálóegységeket magában foglaló tornacsarnok építése kezdődhet meg a jelenlegi tornaterem és összekötő-folyosó helyén. A lifttel felszerelt sportlétesítményben szertár, orvosi szoba, négy öltöző, sószoba és három vadonatúj tanterem, valamint egy modern könyvtár és az ahhoz tartozó olvasóterem is helyet kap majd.

Az újonnan kialakított tantermeket a legmodernebb padokkal és székekkel rendezik be, míg a régi könyvtárban számítógéptermet alakítanak ki. Az iskola vezetése szeretné, ha a fejlesztésekkel egy időben megújulna a sportudvar, amelyet egy 220 méteres futókörrel bővítenének ki, illetve megépülne az a demonstrációs tér is, amely különféle szemléltetőeszközök segítségével, egyfajta tanösvényként segítené a környezettudatos nevelést. A mostani, ráccsal elkerített aszfaltos „dühöngő” gumitéglás borítást kapna, a jelenlegi sportpálya helyét pedig egy műfüves focipálya foglalná el.

A beruházással kapcsolatban jelentős változásokon megy át az iskola többi épülete. Idén fejeződött be a nyílászárók cseréje, az építkezéssel párhuzamosan pedig, az önkormányzat jóvoltából, megvalósulhat az „A” épület homlokzat- és tetőfelújítása, valamint újraszigetelése – tudtuk meg az igazgatótól. Jelenleg is folyik az engedélyeztetés, ha minden az ütemterv szerint alakul, a tornacsarnok szeptember elsejére, a tanévkezdetre szerkezetkész állapotba kerül.

A látványterv impozáns – az új létesítmény 2008 szeptemberére szerkezetkész lehet
A látványterv impozáns – az új létesítmény 2008 szeptemberére szerkezetkész lehet

Az új épület érdekessége, hogy elsőként a kerületi sportlétesítmények közül képes lesz alternatív energiaforrásokat is hasznosítani, így fenntartásának költsége lényegesen kisebb a hasonló méretű és funkciójú épületekénél. Az ökoprogram keretében napkollektorokat, saját vízgyűjtőt, komposztálót és speciális szigetelést kap majd a csarnok. Hajnal Gabriella hangsúlyozta, hogy az iskola többi részéhez hasonlóan az új épület is akadálymentes lesz, ami elősegíti a látás-, hallás- és mozgáskorlátozott gyerekek még teljesebb integrációját az oktatásnevelés és a közösségi élet terén.

mm.