Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A vérünket szívják

A gyönyörű napsütés, a teljes tavaszi pompáját felvonultató természet sokunkat kicsal városi "odúnkból". A díszletnek azonban a kullancsok is részei, melyek szaporodásának az idei tél különösen kedvezett. Veszélyt nem maga az állatka jelent, hanem az általa terjesztett fertőzések.

Számtalan kullancsfaj él szerte a világon. A nálunk honos fajok mintegy tucatnyi, állatokra veszélyes kórokozót hordoznak. Az Ixodes dammini ("vörös hasú") nevű kullancs nyálmirigyeiben tenyésznek az embert is fenyegető élősködők. Magyarországon elsősorban a Dunántúl (Zala és Somogy, a Balaton-felvidék), illetve az Északi-középhegység érintett. Az apró állat sűrű aljnövényzetű területeken, elsősorban tölgyesekben, vízparton fordul elő, egy-másfél méteres magasságig. A fűszálakról, levelekről sodródik áldozatára, megérezve annak testmelegét, az általa kilélegzett széndioxidot. Megkapaszkodás után az első 4-6 órában vért szív, majd nyáladzani kezd, ekkor ürítheti az emberbe a bélrendszerében esetlegesen előforduló kórokozókat.

A kullancs által terjesztett, az emberre veszélyes két legfontosabb betegség a vírusos agyvelőgyulladás és a baktérium eredetű Lyme-kór. Előbbiből jelenleg évente 50-60 beteget regisztrálnak, ami az összes fertőzés 10-20 százalékát jelenti. Nem tűnik nagynak ez a szám, de a betegek 1-2 százalékát elveszítjük, 10 százalékuk maradandó bénulásokat tapasztal, míg 40 százalékuknál egyéb, különböző súlyosságú végleges agykárosodás észlelhető. A többi esetben infl uenzaszerű megbetegedés zajlik, melynek hátterében általában nem is derül fény a kórokozóra. Fontos tudnunk, hogy a már kifejlődött kór csupán tünetileg kezelhető, ugyanakkor védőoltással biztonsággal megelőzhető. A háziorvos által felírható és beadható három oltásból álló sorozatot követően háromévente szükséges emlékeztető injekció.

A Lyme-kór korai, jellegzetes, de nem obligát tünete a csípés helyét körülvevő és napról napra körkörösen növekvő vöröses folt, majd a későbbi stádiumokban szívizom-, ízületi érintettség, vándorló ideggyulladások, illetve bénulások. A betegséget vérvizsgálat igazolhatja, antibiotikumokkal jól kezelhető. Védőoltás Lyme-kór ellen egyelőre nincs.

Enyhíthetjük a fertőzés esélyét zárt ruházat viselésével, kullancsriasztó spray használatával. Ha leülünk, terítsünk a fűre takarót. Hazaérkezés után nézzük át alaposan magunkat, különösen a testhajlatokat! Ha kullancsot találunk, mielőbb távolítsuk el, lehetőleg csipesszel, a bőrhöz közel megfogva, egyenletes, lassú mozgással kihúzva. Jegyezzük fel a csípés időpontját, fi gyeljük a helyét, s ha bármi rendellenességet észlelünk, keressük fel orvosunkat.

(MM)