Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A zene összeköt

A zene összeköt
Közös hangversenyt adtak a Kodály Zoltán-emlékév alkalmából a Virányos Általános Iskola és a Budapesti Japán Iskola diákjai. Szerdahelyiné Jászberényi Ágnes, a Virányos iskola igazgatója magyar és japán nyelven is köszöntötte az egybegyűlteket a Solti György Zeneiskola koncerttermében. A hangversenyen, a közös koncertek történetében első alkalommal, együtt énekeltek a japán és a magyar gyerekek, majd a japánok magyar népdalokkal, míg a magyarok japán gyermekdalokkal szórakoztatták a közönséget, köztük az iskolák meghívását elfogadó japán nagykövetasszonyt.

Bemutatkoztak a japán iskola pedagógusai is: Szako Kejko énektanárt az intézmény igazgatója, Mishiro Yoshimasa gitáron kísérte. Nagy sikert arattak a hangszeres előadások, különösen a koncertet záró tradicionális japán dobbemutató (képünkön). A hazánkban ritkán látható produkciót megelőzően a japán gyerekek magyarul mutatták be hangszereiket.

Szerdahelyiné elmondta, a két intézmény évek óta szervez közös programokat. A tavaszi gyermeknapon és az iskolák sportnapján is találkoznak a gyerekek, míg december táján immár második alkalommal hívták együtténeklésre a diákokat az iskolák. A cél az, hogy a sport, a játék és a zene segítségével kerüljenek még közelebb egymáshoz a fiatalok.

M.