Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Adófizetési határidő közeleg

Az önkormányzati adók második félévi részletének befizetési határideje szeptember 15-e. Aki lekési a határidőt, annak a törvényben meghatározott mértékű késedelmi pótlékot kell fizetnie.

Mintegy 35 ezer kerületi adózónak szeptember 15-ig kell a gépjárműadó, a kommunális adó és az építményadó második félévi részletét befizetnie. A hegyvidéki önkormányzat még az év elején elküldte az érintett magánszemélyeknek a postai befizetéshezszükséges készpénz-átutalási megbízásokat, ám akinek azóta elkallódott volna a második félévre kiállított „sárga csekkje”, az a polgármesteri hivatal adóigazgatási irodájánál kérhet újabbat. A cégeknek az önkormányzati adókat banki átutalással kell rendezniük, de a magánszemélyeknek is lehetőségük van arra, hogy átutalással teljesítsék adófizetési kötelezettségüket.

Zólyomi Gáborné, a kerület adóigazgatási irodájának vezetője érdeklődésünkre elmondta: abban az esetben, ha az érintett magánszemélyek vagy cégek elmulasztanák befizetni a rájuk vonatkozó adó második félévi részletét, úgy az önkormányzatnak a hatályos törvény szerint minden egyes mulasztott nap után a jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd részét kell kiszabnia késedelmi pótlékként. A fizetési kötelezettség teljesítésének elmaradása esetén végrehajtási eljárás is indul, illetve a gépjárműadó meg nem fizetése miatt az autó forgalomból történő kivonását is kezdeményezhetik.

A kerület gazdálkodásának, az intézményi ellátások és az infrastruktúra fenntartásának egyik alapvető pillérét jelentő helyi adókból idén mintegy 1,3 milliárd forint bevételt tervez az önkormányzat. Az üzletek, irodák, műhelyek, raktárak tulajdonosai vagy haszonélvezői által fizetendő építményadóból ebben az évben várhatóan 620 millió forint folyik be, míg az autótulajdonosok által fizetett gépjárműadó összértéke előreláthatólag 490 millió forint körül alakul. A magánszemélyek kommunálisadó-befizetéseiből nagyjából 200 millió forint bevétellel kalkulálhat az önkormányzat – ez utóbbi összeget a kerület kizárólag utak és járdák felújítására, fejlesztésére fordítja.

z.