Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Majd ha iskolába jársz

"Majd ha iskolába jársz"

Ki mit vár az új tanévtől? – erre az egyszerűnek tűnő kérdésre kértünk választ az iskolai élet néhány szereplőjétől: a nemrég kinevezett igazgatótól, az uniós pályázaton győztes iskola vezetőjétől, a kerületi iskolák problémáival is foglalkozó pedagógustól, a pályakezdő tanártól és persze a diákoktól. Szinte természetes, hogy amíg a felnőttek már „teljes mellszélességgel” a közeljövő feladataira összpontosítanak, addig valamennyi megkérdezett fiatal csak a nyári élményei elmesélése után hozta szóba a rá váró iskolai megpróbáltatásokat… Annyi azonban az egyáltalán nem reprezentatív mintából is kiderül, hogy mindenkinek vannak megfogalmazott céljai, ami nélkül nem is lenne érdemes elkezdeni – sem a tanítást, sem a tanulást.

Adófizetési határidő közeleg

Az önkormányzati adók második félévi részletének befizetési határideje szeptember 15-e. Aki lekési a határidőt, annak a törvényben meghatározott mértékű késedelmi pótlékot kell fizetnie.

Saját rendőrei lesznek az iskoláknak

A kerületben is elindult az Országos Rendőr-főkapitányság által meghirdetett, „Az iskola rendőre” elnevezésű program, amelynek egyik legfőbb célja a kisiskolások biztonságos közlekedésre való nevelése. Eddig tizenkét hegyvidéki iskola csatlakozott a kezdeményezéshez.

Gondozási központok az idősekért

Hegyvidék önkormányzata ellátórendszerén keresztül évek óta kiemelten támogatja nyugdíjaskorú polgárait. A kerület három gondozási központjában a szociális vagy egészségügyi okokból segítségre szoruló idősek mellett a magányosan élőket is szívesen fogadják.

Önkormányzati segítség rászorulóknak

Lapunk előző számában a szociális ellátásokhoz kapcsolódó jövedelmeket kiegészítő segélyeket vettük sorra az önkormányzat népjóléti irodájának megbízott vezetője segítségével. Müller Csabát ezúttal a szinte minden korosztályt érintő lakhatást segítő ellátásokról kérdeztük.

Közérthetően a betegségekről – sikeres a Hegyvidéki Egészségklub

Négy éve működik a Hegyvidéki Egészségklub. Az önkormányzat támogatásával a Csörsz utcai művelődési központban megrendezett program a leggyakrabban előforduló betegségekről, valamint a hagyományos és alternatív gyógykezelésekről nyújt ismereteket. Dr. Szolnoki Lajossal, a klub „lelkével” beszélgettünk.

A gyümölcsök királynője

Ha a jégkorszak idején nem fagyott volna el, a szőlő akár 100 millió éves is lehetne. Szerencsére a szívósabb őshonos fajták azért életben maradtak, így ízével és jótékony hatásaival a mai napig boldogít minket a „gyümölcsök királynője”.

Nagykapos

Sorozatunkban azokat a felvidéki településeket mutatjuk be, amelyek névadói voltak hegyvidéki utcáknak, utaknak. Történelmi és földrajzi utazásunk következő állomása Nagykapos.

Aki Sztravinszkijt tanította

Ötven éve, 1958-ban hunyt el Rácz Aladár, a nemzetközi hírű cimbalomművész, akinek emlékét utcanév őrzi a kerületben. Zenei pályafutását világszerte figyelemmel kísérték, újításait azonban sokan értetlenül figyelték.

Kiállítás a MOM-ról

A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és a MOM Emlékalapítvány közös munkájának eredményeképpen szeptember elejétől már látogatható a Maros utca 1. alatt lévő helytörténeti kiállítóhely, ahol a Magyar Optikai Művek történetéről szóló tárlat látható.

„Védeni kell a megmaradt zöldet!”

Nemrégiben hírt adtunk arról, hogy egy kocsányos tölgyfát ültettek Zugligetben a műemlékvédő Dercsényi Balázs emlékére. A növényt Kazsuk Béla kertészmérnök adományozta. A fa származási helyén, a Budai Kertcentrumban kerestük fel őt, és a hegyvidék sajátosságairól kérdeztük.

Fuvolázik és fél lábon áll

A Városmajori Szabadtéri Színpadon lépett fel a nyári szezon vége felé Péter János, az ifjabb generáció talán legizgalmasabb magyar popzenésze. A Shannon.hu „keltaír rockzenekar” fuvolása szuggesztív egyéniség, vérbeli showman. A pódiumon hangszerével bűvöli a közönséget, s ha olykor transzba esik saját muzsikájától, az egyik lábát maga alá hajtogatja. Mintha a Földtől készülne elszakadni a felső hangok szárnyain.

Fény és árnyék határán táncoló

„Az egyik szeme zöld, a másik kék; bal kézzel ír, de jobb kézzel exponál; magyarul beszél, de szerbül álmodik; délelőtt öltönybe bújt magazinszerkesztő, délután gumicsizmás-kötöttsapkás természetfotós…” Így jellemzik közelmúltban megjelent albumában Radisics Milánt, akivel Táltos utcai irodájában beszélgettünk.

A fájdalmak orvosa

Dr. Tószegi Attila reumatológus főorvos egyedi módszerrel, az aktív reumatológia segítségével szünteti meg a fájdalmat, és állítja vissza az eredeti funkciókat.

Termékeny volt a művésztelep

Bőséges termést hozott az idei, Szántódon rendezett Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelep: a tizenhárom résztvevő több mint száz művet készített augusztus utolsó hetében. Bár az alkotók más-más stílust képviselnek, alapvetően közös bennük, hogy nem az élet depresszív oldalát hangsúlyozzák képeiken.

Ők nyertek – nyerjen ön is!

A magyar olimpiai vízilabda-válogatott egy aláírt labdát ajándékozott a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetének. A vízilabdára a www.teszvesz.hu oldalon lehet licitálni szeptember 12-től szeptember 26-ig. A sikeres aukción a labdáért kapott pénzből a Pető intézet a mozgássérült gyerekek sportolási lehetőségeit szeretné bővíteni, támogatni.