Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gondozási központok az idősekért

Hegyvidék önkormányzata ellátórendszerén keresztül évek óta kiemelten támogatja nyugdíjaskorú polgárait. A kerület három gondozási központjában a szociális vagy egészségügyi okokból segítségre szoruló idősek mellett a magányosan élőket is szívesen fogadják.

A gondozási központok legfontosabb feladatai közé tartozik az idős polgárok életminőségének javítása, illetve az elmagányosodás megelőzése érdekében társas kapcsolataik erősítése. A rászorulók elsősorban a házi segítségnyújtást veszik igénybe, amelynek keretében a központok munkatársai a napi háztartási feladatok elvégzésének terhét veszik le a vállukról. Kérésre bevásárolnak, kiváltják az orvosságokat, segítenek az étkezésekkor és a tisztálkodásban. Valamennyi szolgáltatást, így a kedvezményes árú étkeztetés díját is, a jövedelem alapján állapítják meg. Az ebédet a gondozási központok éttermeiben szolgálják fel, illetve kérésre házhoz szállítják. A házi gondozás díját az idei évtől kezdve jelentősen csökkentette az önkormányzat.

Két évvel ezelőtt indult el a 24 órás jelzőrendszeres házi segítségnyújtás a kerületben, ami az egyedülálló, otthonukban nehezen mozgó idősek számára biztosít megbízható távfelügyeletet. A rendszer szerves részét képezik a gondozási központok, a segítségkérés természetétől függően ugyanis az operátor az elsők között az intézmények munkatársait riasztja, akik a nap bármely szakában a helyszínre sietnek, és elvégzik a szükséges teendőket.

A társas programok szervezésében meghatározó szerep hárul az intézményekben működő, bárki által szabadon látogatható klubokra. Népszerűek a tagok számára ingyenes kirándulások és múzeumlátogatások, ahogyan a házon belüli programokra is sokan elmennek. Az igényekhez igazodva heti beosztásban mentálhigiénés szakember, gyógytornász, fodrász és pedikűrös várja az időseket, míg havonta egyszer „házhoz megy” a mozgókönyvtár.

A klubtagok karácsonykor, húsvétkor, a születés- és névnapok alkalmával rendszeresen összegyűlnek, hogy baráti körben töltsék el az ünnep pillanatait, míg október 1-jén a három gondozási központ közös műsorral ünnepli meg az Idősek Világnapját a Csörsz utcai művelődési központban.

A Normafa Gondozási Központot öt éve újították fel
A Normafa Gondozási Központot öt éve újították fel

Merényi Valéria, a Virányos Gondozási Központ januárban kinevezett megbízott vezetője elmondta: klubjukba az engedélyezett létszámig tudnak felvenni új tagokat, a gondozásra szorulókat azonban létszámkorlátozás nélkül fogadják. Rendezvényeik mindenki számára nyitottak, a legnépszerűbb programok alkalmával rendszeresen telt házzal üzemelnek. A szolgáltatások közül legtöbben az étkeztetést veszik igénybe, de sokan kérnek segítséget a napi feladatok ellátásában is. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás jelenleg kilenc körzetes gondozottat érint.

Öt éve újult meg a Normafa Gondozási Központ épülete – tudtuk meg Konfeld Anette megbízott intézményvezetőtől. A speciális igények figyelembevételével kialakított intézmény pezsgő közösségi életnek ad otthont, a többi között filmvetítésekkel, irodalmi délutánokkal, hetente két alkalommal gyógytornával, havonta egyszer kézműves-foglalkozásokkal várja a környékbelieket. Évente két alkalommal az önkormányzat által biztosított autóbusszal egész napos kiránduláson vesznek részt. Népszerűek a kerti programok, a másik két klub tagjaival megtartott közös szalonnasütések és a sportrendezvények – legutóbb pingpongbajnokságot szerveztek az intenzívebb mozgásra vágyó idősek számára.

Közel kétszáz idős kerületi polgár étkeztetését oldja meg a Németvölgy Gondozási Központ, míg a házi segítségnyújtás keretében nyolcvan főt lát el – tájékoztatta lapunkat Győryné Lung Dorina. Az intézmény feladatai közé tartozik a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás és az idősek számára indított „Nem csak a húszéveseké a világháló” elnevezésű internettanfolyamok kerületi szintű koordinálása. Ez utóbbi, immár negyedik éve működő ingyenes program már valamivel több mint 350 kerületi idős polgárnak hozta közelebb a számítógép és az internet világát.

Csak a Németvölgy Gondozási Központban érhető el a könyvtárfutár-szolgálat, amely az otthonukat elhagyni képtelen idősek számára házhoz szállítja a kerületi könyvtár választékából kikért olvasnivalót. Egyedi szolgáltatás a gyógyászati segédeszközök kölcsönzése, amivel azokat kívánják segíteni, akik saját erőből képtelenek megvenni a mindennapi életvezetésükhöz elengedhetetlen eszközöket, mint például a tolókocsit, a szobavécét vagy a fürdőszobai kilépőt.

Az intézmény szeptemberben a Kiss János altábornagy utca 33/b alatt újonnan kialakított helyiségkomplexumba költözik.

(mm)