Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Saját rendőrei lesznek az iskoláknak

A kerületben is elindult az Országos Rendőr-főkapitányság által meghirdetett, „Az iskola rendőre” elnevezésű program, amelynek egyik legfőbb célja a kisiskolások biztonságos közlekedésre való nevelése. Eddig tizenkét hegyvidéki iskola csatlakozott a kezdeményezéshez.

A balesetek szempontjából a szülői felügyelet nélkül, gyalogosan vagy kerékpárral egyedül közlekedő kiskorú gyerekek a legvédtelenebbek, ők ugyanis életkorukból adódóan gyakran egyáltalán nem, vagy rosszul kezelik a veszélyhelyzeteket. Épp ezért elengedhetetlen, hogy elsajátítsák a helyes közlekedési magatartásformákat: az Országos Rendőrfőkapitányság erre fókuszálva indította el szeptember elsejétől „Az iskola rendőre” elnevezésű, az általános iskolai oktatásra épülő programját.

Dr. Fülöp Valtertől, a XII. kerületi rendőrkapitányság vezetőjétől megtudtuk: az országos programhoz eddig a Jókai Mór, a Németvölgyi, a Zugligeti, a Virányos, a Fekete István, a Kós Károly, az Arany János, a Tamási Áron, a Pannonia Sacra, a Lauder Javne, az ELTE Gyakorló és a Hegyhát úti iskola csatlakozott a Hegyvidéken. Ezeknek az intézményeknek „saját rendőrük” lesz, azaz a kerületi kapitányság egy munkatársa rendszeresen találkozik az adott intézmény vezetésével, a szülőkkel és a tanulókkal. Az „iskola rendőre” alkalmanként részt vesz osztályfőnöki órákon, órát tart a tanulóknak a baleset- és a bűnmegelőzésről, s bekapcsolódik a diákok egyes, tanórákon kívüli szabadidős programjaiba is.

A Kós Károly iskolánál is rendőr óvja a gyerekeket
A Kós Károly iskolánál is rendőr óvja a gyerekeket

Az iskolákat látogató rendőrök a tanév kezdetétől szeptember végéig egyes intézmények előtt a forgalom irányításában is közreműködnek. Fülöp Valter kapitányságvezető jelezte: a Jókai Mór, a Pannonia Sacra, valamint a Lauder Javne előtt – ahol az autók csúcsidőszakban sűrűn és viszonylag nagy sebességgel haladnak – egy hónapon át mindig ott lesz egy rendőr, míg a többi oktatási intézmény környékén meghatározott időközönként jelennek majd meg kollégái.

A kapitányság a korábbiakhoz képest több iskolánál felügyeli a gyerekek közlekedését, a létszámgondok enyhülésével ugyanis a tavalyi kettő helyett már öt járőrpárt tud egyszerre kiállítani. Sőt, mivel az önkormányzati iskolák biztonságára felügyelő He-Ba Kft. munkatársai is segítik a gyerekek úttesten történő áthaladását, egy-egy járőrpár két tagja más-más helyszínen is dolgozhat.

z.