Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A barack mint bőrápoló

Bizonyára mindenkinek feltűnt már, milyen sokféle színű, ízű, bő levű vagy kásásabb, fehér vagy sárga bélű őszibarackot találunk a piacokon, a zöldségeseknél, de a gyümölcsösökben is. Csak az ismertebbek között szemezgettünk.

ANDOSA. (nektarin). A gyümölcs teljes felületén sötétpiros, magvaváló, különösen ízletes.
CARDINAL. Nagy szemű, gömbölyű, háromnegyed része piros, a húsa sárga, feszes, de omlós, jóízű, félig magvaváló. Hasonlít a Dixiredhez.
CHAMPION. Nagy, sárgásfehér színű, húsa kemény, bő levű, édes-savas, kiváló ízű.
CRESTHAVEN. Szeptemberben érő, sárga húsú, a napos oldalán pirosas árnyalatú. Magvaváló.
DIXIRED. A tavaszi fagyokkal szemben ellenálló. A gyümölcs testes, sárga, keménykés húsú, félig maghoz kötött. Mivel jól bírja a szállítást, piaci célra érdemes termeszteni.
FLAVORTOP. Augusztus közepén érő nektarin, bőtermő, piacainkon gyakori fajta. Nagy gyümölcsű, élénkpiros, kellemes zamatú, magvaváló.
JERSEYLAND. Gyorsan termőre forduló, erőteljes növekedésű. Nagyméretű, gömbölyded, érés előtt egy héttel beszíneződik. Nagyon jó ízű, jól bírja a szállítást, a piacokon mindig megtalálható.
AYBELLE. Olasz származék, nagyon korai fajta, de jóízű. Közepes nagyságú, szépen színezett, fehér húsú.
MORETTINI. Olaszhonból való, közepes nagyságú, gömbölyű, szépen színezett. Húsa fehér, elég kemény, jóízű.

Az őszibarack legfőbb élvezeti értékét magas víztartalma és kellemes aromája adja – mondja Feigl Edit dietetikus. Üdítő, szomjoltó hatású, emellett hozzájárul folyadékháztartásunk egyensúlyban tartásához.

Energiatartalma csekély. A szénhidrátok közül a gyorsan felszívódó szőlő- (glükóz), illetve gyümölcs- (fruktóz) cukor található meg benne. Édes ízének kialakításában fontos szerepet játszik a cukortartalma, kellemes aromáját a benne található szerves savak (alma- és citromsav stb.), valamint az illóolajok biztosítják. Rendszeres fogyasztása jelentősen hozzájárul a napi ajánlott rostfelvétel (25-30 g/nap) fedezéséhez, ami a bélműködés egészséges fenntartásában, a székrekedés, a divertikulumok (bélfal-kitüremkedés) és a daganatos bélbetegségek megelőzésében tölt be fontos szerepet.

Frissíti, rugalmasabbá teszi a bőrt
Frissíti, rugalmasabbá teszi a bőrt

Az őszibaracknak magas az A-, a C-vitamin-, a magnézium-, a kalcium-, illetve a borontartalma. Vitaminjainak köszönhetően kitűnő antioxidáns, emiatt hormonkiegyenlítőként is számottevő hatású, különösen a változó korú nőknél. A benne rejlő magas niacin, magnézium és cink javítja közérzetünket, és segít leküzdeni az idegességet, ezenkívül a niacin csökkenti a vérnyomást, serkenti a szív- és érrendszer működését. Ezt a hatást a kálium és a magnézium csak tovább erősíti.

B-vitamin-tartalmánál fogva az őszibarack a haj- és bőrszépítő kozmetikumok egyik fontos összetevője. Sűrűn alkalmazzák pattanásos bőrre, bőrbetegségek megelőzésére.

Kiváló arcpakolásra, frissíti, rugalmasabbá alakítja a bőrt, regenerálja a száraz bőrt.

Használatával a bőr jobban ellenáll a napfénynek, a sebes bőrfelület hamarabb gyógyul. Az őszibarackmag olaja bársonyos tapintást és kellemesen friss illatot kölcsönöz.

A sárgabarack, az őszibarack és a nektarin magjában is van B17 vitamin, amely megfelelő mennyiségben gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését. Egy felnőtt férfi elfogyaszthat naponta 18-20 barackmagot, ezáltal biológiailag elfogadható mennyiségű B17 vitaminhoz juthat.

A pollenallergiás betegeknél előfordul, hogy bizonyos élelmiszerekre is érzékenyek. Az őszibarack a fű-, a nyár- és a nyírpollenre allergiás embereknél keresztallergiát okozhat, azaz ugyanolyan reakciót vált ki, mi több, erősíti a már fennálló allergiás folyamatot.

JM