Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Batthyány-Strattmann Lászlóra emlékeztek a gyerekek

II. János Pál pápa öt évvel ezelőtt emelte a boldogok sorába Batthyány-Strattman Lászlót. Azóta minden évben ünnepi műsorral és hálaadással emlékeznek a világhírű szemorvosra az óvodát és általános iskolát is magában foglaló, egyházi fenntartású Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthonában.

Batthyány-Strattmann Lászlóra...
A játékos foglalkozások fontos részei a mindennapoknak

Az idei rendezvény első részében a szülők és az intézmény támogatói bemutató foglalkozásokon ismerkedhettek meg az otthonban folyó munkával, az óvodai és iskolai képzésben részt vevő gyerekek mindennapjaival, akik az ünnepségen Batthyány-Strattmann László életéből vett jeleneteket adtak elő. Dr. Vén Emőke, a Budai Irgalmasrendi Kórház szemész főorvosa előadásában Boldog Lászlóra, az orvosra emlékezett, majd dr. Veres András szombathelyi megyés püspök tartott hálaadó szentmisét az otthon kápolnájában.

Az Erzsébet Nővérek Szerzetes Közössége által működtetett intézményben jelenleg ötvenhét látássérült, illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyermek oktatása folyik, közülük negyven az otthon állandó lakója. Igazodva a speciális igényekhez a normál tanrendű osztályba járók mellett külön foglalkoznak a tanulásban akadályozottakkal, illetve a mentálisan sérült vagy mozgásukban korlátozott gyerekekkel. Mivel az ország egész területéről  várják a jelentkezőket, a gyerekek iskolai felvételére a Látásvizsgáló Országos Szakértői és Rehabilitációs Bizottság tesz javaslatot. Köszönhetően az intézményben folyó magas szintű pedagógiai fejlesztőmunkának, a bentlakók közül nyolc jelenleg is középfokú iskolákban tanul, illetve egyetemi képzésben vesz részt.

mm.

A mélyen vallásos BATTHYÁNY-STRATTMANN LÁSZLÓT betegei már életében szentként tisztelték, sokan a gyógyulásukat isteni csodaként élték meg. Nem csupán orvosként tett sokat a rászorulókért, hatalmas családi vagyonát is jótékony célra fordította. Belépett a ferences harmadrendbe, ahol a József testvér nevet kapta. Boldoggá avatását először 1944-ben a bécsi érsekség és a szombathelyi püspökség közösen kezdeményezte, a folyamat azonban a háború miatt megakadt. Az újraindított eljárás lezárásaként, miután bizonyítást nyert, hogy a jelölt a halála után a tudomány által megmagyarázhatatlan csodát tett, II. János Pál pápa 2003. március 23-án Rómában boldoggá avatta Batthyány-Strattmann Lászlót.