Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Útfelújítás adóbevételből

Hosszú türelmi idő után megkezdte az önkormányzat azoknak a felkutatását, akik nem tesznek eleget kommunálisadó-fizetési kötelezettségüknek, s ezzel voltaképpen a becsületes adózók terheit növelték – eddig. A türelemnek vége: a mulasztási bírság felső határa kétszázezer forint.

Önkormányzati segítség a graffitimentesítéshez

Graffitieltávolításra és antigraffitibevonat készítésére a lakóközösségek külön támogatást igényelhetnek a kerület idei társasházi pályázatának keretében. A falfirka-mentesítés költségeinek akár felét is megkaphatják a társasházak vissza nem térítendő támogatásként.

Mézesmadzag vagy nádpálca?

Az idei tanév harmadik szülői fórumán a gyermeknevelés egyik központi kérdése, a jutalmazás és büntetés kettőssége került terítékre. Fodor Gábor mentálhigiénés szakember a nevelési technikák mellett az agresszió kialakulásáról tartott előadást.

Versmondók versenyeztek

Gyermekeknek szóló vers- és mesemondóversenyre invitálta a kerületi alsó tagozatos iskolásokat a Jókai Klub.

Győri Gáspár-emlékdíj a Tamási könyvtárosának

Győri Gáspár-emlékdíjat kapott Petri Ágnes, a Tamási Áron iskola könyvtárostanára. A pedagógusra eddig is sok feladat hárult, ám most újabb nagy munka vár rá: az intézmény hamarosan elkészülő épületszárnyában egy új, korszerű könyvtár kialakításában segédkezhet.

Háziorvos, tanár, főszerkesztő…

Szakmai és közösségi munkájáért Batthyány-Strattmann László-díjat vehetett át dr. Csalay László XII. kerületi felnőtt-háziorvos. A szakember belgyógyászként kezdte pályáját, ám közel húsz éve mégis a családorvoslás mellett döntött – figyelmen kívül hagyva az orvos szülők ellenjavallatait.

A kíváncsi címkeolvasó esete

Azt már tudjuk, hogy számla és termékismertető címke nélkül félemberek vagyunk vásárláskor. Az is biztos, hogy a piacon a személyes ismeretség és a bizalom az egyetlen kapaszkodónk. De mit tanácsol a szakember, akit az elmúlt két évben a szakma az Év Tudományos Dietetikusának választott: hogyan vásároljunk, mit együnk? Fogyasztóvédelmi cikksorozatunk harmadik részében Lelovics Zsuzsanna dietetikust, egyetemi oktatót, táplálkozási szakreferenst kérdeztük.

Művészeti beszélgetések

Új kezdeményezéssel hagyományt szeretne teremteni a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény a Barabás Villában. A kiállításokhoz kapcsolódóan a jövőben műhelybeszélgetéseket hallgathatnak meg az adott téma iránt érdeklődők.

A fájdalmak doktora

Dr. Tószegi Attila reumatológus főorvos egyedi módszerrel, az aktív reumatológia segítségével szünteti meg a fájdalmat, és állítja vissza az eredeti funkciókat.

Zöldséget, gyümölcsöt – de melyiket?

Minél többet forgolódunk a hiperebbnél szuperebb, olcsó áruházak élelmiszer- és zöldségpultjai között, annál inkább szembesülünk az import áruk bőségével és a hazai termés háttérbe szorulásával, ráadásul aránytalanul drága áron. Ha tehetjük – ezt javasolják a táplálkozási szakértők is –, mindig az évszakra jellemző idényzöldséget, gyümölcsöt (v)együk.

Az élet fája és bogyója

Az olajfa termését ősidők óta ismerik és használják. A bogyójából kisajtolt, könnyen emészthető olaj nemcsak a konyha világában, hanem a gyógyászatban, a gyógyszerészetben és a kozmetikában is nélkülözhetetlen.

Horváth Kornél, akinek az egész teste játszik

Horváth Kornél a világ egyik legjobb ütőhangszeres művésze, aki – miközben keresztül-kasul utazza a világot – 1974 óta Németvölgy lakója. Azt, hogy az eMeRTondíj, az év hangszeres szólistája cím (1999), az Arany Dobverő-díj (2000), az Artisjus Zenei Alapítvány díja (2001) és a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (2004) kitüntetések után ő lesz 2008 egyik Kossuth-díjjal elismert művésze, Helsinkiben tudta meg, telefonüzenetből…

Hegytörténet és lokálpatriotizmus

Budapest második legnagyobb helyi gyűjteménye három egységet foglal magában, noha ez nem mindig volt így. Ide tartozik a Budapest Hegyvidék Helytörténeti Gyűjtemény, a Hegyvidék Galéria és a Barabás-villa kiállítóterme. Az intézmény vezetésével – dr. Müllner Jenő idei váratlan halála után – Balázs Attilát bízta meg az önkormányzat. Vele beszélgettünk, illetve áttekintettük a szervezett helytörténeti kutatás múltját.

Májusi virágszimbolika

2008 a Reneszánsz Éve Magyarországon, május pedig a legszebb, de legalábbis a legvirágosabb hónapunk. Összekötve a kettőt ezúttal a különböző virágok szimbolikus jelentését kutató kirándulásra invitáljuk a Hegyvidék olvasóit.