Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Önkormányzati segítség a graffitimentesítéshez

Graffitieltávolításra és antigraffitibevonat készítésére a lakóközösségek külön támogatást igényelhetnek a kerület idei társasházi pályázatának keretében. A falfirka-mentesítés költségeinek akár felét is megkaphatják a társasházak vissza nem térítendő támogatásként.

A graffitizők számára az a legnagyobb dicsőség, ha jól látható helyen, sokáig megmarad az alkotásuk. A lakóközösségek tehát úgy tudnak a leghatékonyabban védekezni a házaikat elcsúfító falfirkákkal szemben, ha azokat rövid időn belül eltávolítják. A rongálók többnyire „elszoknak” azokról a helyekről, ahol csak néhány napig vagy óráig látható a művük. A társasházaknak ma már nem kell minden egyes rongálás után újrafesteniük az öszszerondított falfelületet – elég, ha egyszer rendbe hozzák a homlokzatot, és a graffitizők által elérhető részeket védőréteggel fedik be. A színtelen antigraffiti-bevonattal ellátott falakról egyszerűen lemoshatók a festékspray-vel felvitt firkálmányok.

Az önkormányzat által meghirdetett társasházi pályázat keretében a lakóközösségek most az egyes épületfelújítási feladatok és az értékvédelmi munkák mellett, illetve azokkal együtt falfirkamentesítésre is kérhetnek támogatást. A pályázók akár a költségek 50%-át is megkaphatják vissza nem térítendő támogatásként, amelynek összege 800 ezer forintig terjedhet. A társasházaknak mindössze annyit kell vállalniuk a kerület hozzájárulásáért cserébe, hogy a védővonattal ellátott homlokzatról az elkövetkező két évben 168 órán belül eltávolítják a falfirkákat.

Kovács Lajos Attila, a társasházi pályázat lebonyolítását végző városüzemeltetési iroda vezetője érdeklődésünkre elmondta: antigraffiti-bevonatként többféle anyag is alkalmazható, ám ajánlatos olyan szert választani, amiről könnyedén le lehet majd mosni a firkákat, és nem kell a tisztításhoz gőzborotvát használni. Mostanában keményviaszt alkalmaznak leggyakrabban védőrétegként, amelyről langyos víz és súrolószer segítségével gyorsan eltávolíthatók a különböző festékanyagok. A keményviaszt – ahogy minden más védőbevonatot – természetesen csak stabil falfelületre lehet felvinni, azaz a bevonatkészítés előtt minden esetben el kell végezni a szükséges vakolatjavítást.

Az irodavezető beszámolt arról, hogy a kerület graffitikkel leginkább sújtott két útvonalán, a Böszörményi úton és az Alkotás utcában nemrégiben felmérést készítettek arról, mennyiért lehetne az összes firkát eltávolítani és a helyreállított falfelületeket védőbevonattal ellátni. Kiszámolták: a negyven házat érintő munka – a szükséges vakolatjavításokkal együtt – 23 millió forintból elvégezhető lenne. Mivel ennek az összegnek a felét a társasházak önkormányzati támogatásból megkaphatnák, átlagosan háromszázezer forint alatt maradna a lakóközösségeket terhelő kiadás.

Ha mind a negyven ház részt venne a graffitimentesítési programban, azzal egy egész városrész újulhatna meg, a kerület központja élhetőbbé, vonzóbbá válna, s nem utolsósorban felértékelődnének az érintett területen található ingatlanok.

z.

VIDEÓRA VETTÉK A FIRKÁLÁST
Tavaly január óta összesen hat, graffitizéssel kapcsolatos rongálási ügyben tettek feljelentést a rendőrségen, ebből kétszer sikerült elkapni az elkövetőket – tájékoztatta lapunkat a XII. kerületi rendőrkapitányság illetékese. Októberben, lakossági bejelentésre, az Alkotás utca 35. számú ház falát összefi rkáló személyt érték tetten, majd két hónappal később – szintén bejelentés nyomán – a Moszkva téri villamosalagútban graffi tiző három fi atalt kaptak el nem messze a tetthelytől. A három rongáló közül az egyik az a személy volt, akit az Alkotás utca 35.-nél egyszer már lefüleltek.

Az első tettenéréses ügyben az érintett társasház felmérése szerint mintegy 200 ezer forintnyi kár keletkezett, míg a decemberi esetben a BKV mint károsult 84 ezer forintos kárt állapított meg. Ez utóbbi esetnél a rongálók azzal szolgáltattak maguk ellen bizonyítékot, hogy videokamerával felvették, amint az alagutat firkálják – a rendőrök pedig megtalálták náluk és lefoglalták a kamerát. Az Alkotás utcai rongálás ügyében jelenleg is tart a vizsgálat, míg a Moszkva téri eset kapcsán az ügyészség már elkészítette vádiratát a bíróságnak.