Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A tönkölybúza dicsérete

A tönkölybúza évtizedeken keresztül az eltűnt búzafajok között szerepelt, de szerencsére „előkerült” ez az egészséges gabonafajta. Hihetetlen ellenálló növény, leginkább a természetes környezetet kedveli. Rendkívül magas a fehérjetartalma, a 20 százalékot is eléri (más gabonaféléké 6-14 százalék), ezáltal a fehérjéket felépítő aminosavak összetétele is nagyon kedvező.

Magas a sikértartalma, ami lehetővé teszi, hogy a belőle készült tésztához nem kell tojást adni, nélküle is tökéletesen összeáll, így a tojásallergiások, a magas koleszterinszinttel rendelkezők számára is fogyasztható. Magas fehérje- és alacsony szénhidráttartalma miatt cukorbetegeknek kifejezetten ajánlható, valamint a fogyókúrázók, testsúlyuk egyensúlyára figyelők is fogyaszthatják, mivel nem jelent extra kalóriabevitelt. Vegetáriánus táplálkozási szokásokat követők számára is megfelelő a magas ásványianyag- és a kifejezetten jó fehérje-összetétel következtében. Az egészséges táplálkozás fontos részévé válhatnak a tönkölybúzából készült élelmiszerek. Álljon itt végül egy kedvcsináló recept!

B. J.

REFORM SÜTŐTÖKCIPÓ
Hozzávalók: 2,5 dkg élesztő, 2 evőkanál méz, 1-1,5 dl tej, 45 dkg tönkölybúzaliszt, 1 tökmag. Elkészítési idő: 1 óra 20 perc plusz a kelesztés.
Elkészítése: az élesztőt megfuttatjuk a langyos, mézes tejben. A lisztet egy tálba szitáljuk. A tök áttört húsát és a megfuttatott élesztőt hozzáadjuk, csipetnyi sóval és reszelt citromhéjjal ízesítjük, majd alaposan megdagasztjuk. Letakarva kelni hagyjuk, azután átgyúrjuk, és szép kerek cipóvá formáljuk. A tetejét tejjel megkenjük, a tökmagot rászórjuk, és sütőpapírral borított tepsire fektetjük. Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Rácsra állítva hagyjuk kihűlni.