Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Jól gazdálkodik közterületeivel az önkormányzat

Az erőforrások hatékony felhasználásnak köszönhetően közterület-használati és parkolási díjakból tavaly több mint kétszázmillió forint folyt be az önkormányzat kasszájába.

Minden bevétel jól jön, hiszen az utóbbi évek kedvezőtlen forrásmegosztása és a kormányzati megszorítások miatt jelentősen lecsökkent a kerület által igénybe vehető központi támogatások összege.

A közterület-használati díjak zömét kerületen kívüli cégek és magánszemélyek befi zetései teszik ki, a parkolás mellett az építkezésekkel kapcsolatos közterület-foglalásokból származik a legnagyobb bevétel. Amennyiben közterületen történik, engedély- és díjköteles az építőanyag és a konténer lerakása, a kiszolgálóbódék telepítése, a munkagépek tárolása, az állványzat kiépítése, valamint a felvonulási terület használata. Elsősorban a közművállalatokat érinti, hogy útfelbontással járó munkálatok esetén a kitermelt és sokszor hetekig az utak mellett hagyott föld után is közterület-használati díjat kell fizetni.

Jól gazdálkodik
Az építkezésekkel kapcsolatos közterület-használat díjköteles

Számottevő az óriásplakátok kihelyezéséből származó bevétel is. A jellemzően tűzfalakon megjelenő nagyméretű reklámok felszerelése építésiengedély-köteles, míg a felület tulajdonosát használati díj fizetésére kötelezik. Nem támogatja ugyanakkor a kerületi önkormányzat a tulajdonában levő közterületeken az építőmunkával kapcsolatos állványokon a reklámtábla, reklámháló, molinó stb. elhelyezésére irányuló kérelmek teljesítését.

m.