Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Több ezer futó a nyolcadik Hegyvidék Félmaratonon

Idén háromezer-háromszáz győztese volt a hagyományos hegyvidéki futógálának – ennyien teljesítették ugyanis a 8. Volvo Hegyvidék Félmaraton és Váltó valamelyik távját.
Több ezer futó...
Hamar megtelt a versenynek otthont adó Csillebérci Ifjúsági és Szabadidő Központ, ahonnan elsőként a nyolc kilométeres családi gyalogtúra résztvevői keltek útra, hogy egy kellemes erdei séta keretében jussanak el a János-hegyi Erzsébet-kilátóhoz, majd a hűs erdőn keresztül vissza a rajthelyre. Mialatt a gyaloglók a hegyi ösvényeket rótták, Nagy „Gizmó” Attila és csapata freestyle kerékpár-bemutatóval szórakoztatta a közönséget, majd bemelegítés gyanánt Varró Gyula aerobikprezentátor és a Coca-Cola Testébresztők mozgatták meg a futótávok indulóit.

Alig értek célba az utolsó gyaloglók, amikor a verseny fővédnöke, Pokorni Zoltán polgármester pisztolylövésére elrajtolt a 21,097 kilométeres félmaraton mezőnye. Bár eleinte még kellemes futóidőnek örülhettek a résztvevők, a 316 méteres szintkülönbséggel nehezített, hegyen-völgyön átvezető pálya legyőzése nem ígérkezett könnyű feladatnak, annál is inkább mert a szikrázó napsütésben egyre jobban felmelegedett a levegő. Nem csoda, hogy végül a nőknél és a férfi aknál sem született meglepetés, mindkét kategóriában neves versenyző, Szabó Gábor és Földingné Nagy Judit, a maratoni táv országos csúcstartója szerezte meg az első helyet. A mezőny első fele bőven másfél órán belül teljesítette a távot, míg a versenyzők többsége két órán belül futotta le a több mint húsz kilométert, a szintidő pedig senkinek sem okozott gondot.

Népszerűnek bizonyult a váltóverseny is, az egyéni indulókkal együtt futó háromtagú csapatok között családok és baráti társaságok is kipróbálták teljesítőképességüket. Nem maradtak verseny nélkül a rövidebb távhoz szokott futók sem, akik a két kilométeres félmaratonkára nevezhettek. A névadó szponzor Volvo képviselőjének jelére elrajtoló mezőnyben elsősorban iskolások és kisgyermekes családok vágtak neki a távnak. Az indulók között több száz kerületi diák kapott helyet, akik az önkormányzat támogatásának köszönhetően a nevezési díj befizetése nélkül vehettek részt a versenyen. A kerület a kezdetektől támogatja a rendezvényt; a szervező BSI és az önkormányzat megállapodása értelmében a Hegyvidék Félmaraton valamennyi távjára ingyen nevezhettek a kerületi iskolások, cserébe a sportközpont vállalta, hogy minél több gyereket visz el a versenyre.

Igyekeznek még vonzóbbá tenni a rendezvényt az iskolák számára, ezért a legtöbb gyereket megmozgató általános és középiskolát sportszervásárlási utalvánnyal jutalmazzák, ráadásul a sportesemény egyúttal mozgósítási verseny is, amelynek eredménye beleszámít a kerületi diákolimpia küzdelmeibe. Hogy szívesen menjenek a gyerekek, az önkormányzat külön ajándékokat ajánlott fel a félmaratonka első három iskoláskorú kerületi versenyzőjének. Az egyik idei díjazott a Városmajori iskolából érkező Jenes Soma volt, aki fiatal kora ellenére már több versenyen ért el kiváló eredményeket. A MOM Tájfutó SE versenyzőjeként tavaly harmadik lett az „Előzd meg a fogaskerekűt!” versenyen, néhány hónapja pedig korosztályában az első helyen végzett a nemzetközi Postás Tájfutó Kupán.

A különdíjak mellett az esemény minden résztvevője emblémás pólót kapott, míg a félmaraton egyéni indulói egyedi éremmel, a helyezettek pedig értékes ajándékokkal gazdagodtak. Az eredményhirdetést követően került sor a támogatók által felajánlott ajándékcsomagok kisorsolására, s bár mindenki nem nyerhetett, a nap végén a távokat teljesítő valamennyi futó győztesnek érezhette magát.

M. M.

EREDMÉNYEK
Félmaraton.

Férfiak.
1. Szabó Gábor (TFSE) 1:13:40.
2. Varga József (Szentendre) 1:17:26.
3. Kindl Gábor (Budapest) 1:18:17.
4. Lukácsi István (Napraforgó Futóklub) 1:18:27.
5. Bán Gergely (Hódmezővásárhelyi Futókör) 1:20:08.
6. Pleiveisz István (Futáros SC) 1:22:07.

Nők.
1. Földingné Nagy Judit (Győri Dózsa SE) 1:21:53.
2. Darázs Angelika (Budapest) 1:32:59.
3. Fehér Enikő (GYÖTRI SC Gyöngyös) 1:36:05.
4. Ladányi Tímea (Óbudai Futókör) 1:36:56.
5. Lőcsei Éva dr. (Budapest) 1:37:59.
6. Konkoly Thege Viktória (Szeged) 1:38:31.

Félmaraton-váltó (9,8–7,8–3,5 km).
Férfiak.
1. Sörnyitók (Hegyaljai Attila, Olasz László, Sztrapkó Norbert) 1:12:59.
2. BEAC (Baross Gábor, Dani Áron, Gyurcsó Gergely) 1:14:57.
3. Vasas Humansoft (Diószegi Ádám, Jenkei Péter, Soltész Roland) 1:15:46.
4. Napraforgó Futóklub (Rostás Pál, Farkas Géza, Répássy Ferenc) 1:17:21.
5. Szigeti veszedelem (Balta Attila, Héthalmi Tibor, Kapronyi Ferenc dr.) 1:20:56.
6. Három gézengúz (Pápai Gergely, Pápai Márton, Pápai Benedek) 1:21:57.

Nők.
1. Szegedi Vasutasok (Biacsi Ilona, Biacsi Bernadett, Fekete Szeréna) 1:26:48.
2. Váci Forma SE – Villámlábú Csajok (Kulcsár Éva, Pásztor Rita, Fehértói Zoltánné Vali) 1:30:54.
3. Villámos Lányok (Szabó Adrienn, Fusch Dóra, Sváb Dóra) 1:33:57.
4. Blablabla (Szabó Márta, Perei Vivien, Türk Laura) 1:37:29.
5. Speedy Girls (Dobos Renáta, Szilágyi Anna, Latinovits Tímea) 1:47:23.
6. Halász Család (Farkas Ágota, Halász Tímea, Zsiga Mónika) 1:47:45.