Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

„Beszéld el fiaidnak!”

A Hegyvidéki Napok keretében mutatták be Doncsev Toso nemrég megjelent novelláskötetét, A kun hercegnőt. A történetek az ötvenes évek Budapestjének ellentmondásos időszakát idézik: egyszerre van jelen emberség és durvaság, a békés faluközösség és a kegyetlen diktatúra.

Szükségünk van felmenőink történeteire, mert ezekből érthetjük meg valódi múltunkat. Apaként is úgy látom, át kell adnunk fiainknak, hogy milyen világban éltünk – fogalmazott Pokorni Zoltán polgármester a könyvbemutatón, majd elmondta, a novellákat olvasva úgy véli, a szerző a kortárs magyar irodalom nagyjai közé sorolható. – Magam sem számítottam arra, hogy ennyire magával ragadnak Toso írásai – méltatta a novellákat Pokorni, aki egyes képekben hrabali hasonlóságokat vélt felfedezni.

A szerző fia, Doncsev András kiadói minőségében mondott köszönetet a hegyvidéki önkormányzatnak, amely lehetővé tette a kötet megjelenését.

– Az irodalomnak és a művészetnek mindig is támogatókra volt szüksége. Szerencsénk volt, hogy olyan ítészek ülnek közöttünk, mint Hegyvidék polgármestere, aki segítette a kötet kiadását – emelte ki.

Beszéld el fiaidnak

– Nem szépítettem meg a történeteket. Az ötvenes évek Zoltán utcájában és a szomszédos mellékutcákban az emberek nem csupán éltek egymás mellett, de beszéltek is egymással, egyfajta kisvárosi lét bontakozott ki a város szívében. Törekedtem arra, hogy a történelmi hűség mellett állandó kérdésekről beszéljek, hiszen mindig is vannak erkölcsi kételyek, folyamatosak az üldöztetések – hangsúlyozta Doncsev Toso, majd hozzátette: reméli, sikerült az elmúlt rendszer mindennapjait úgy ábrázolni, hogy azok a későbbi generációk számára is érthetővé válnak.

Hegedűs Endre Liszt-díjas zongorista Chopin dallamaival festette alá az ünnepélyes könyvbemutatót. Mint mondta, őt a kötet romantikája ragadta meg, az, ahogy a vérfagyasztó történetekben csodálatos szerelem bontakozik ki.

Szilléry Éva