Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A termőföldtől a fogyasztó asztaláig

A biztonságosan megtermelt, forgalmazott és elfogyasztott élelmiszer problémája állandó „napirendi pont” életünkben. Az Európai Unióhoz újonnan csatlakozó országok közül elsőként – 2003. július 1-jén – hazánkban jött létre a fogyasztóvédelmet szolgáló intézmény: a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH). Sorozatunk következő részében e hivatal tevékenységét tekintettük át, amiben Dr. Szeitzné Dr. Szabó Mária főigazgató volt a segítségünkre.

Törvényességi felügyelet nélkül

A beszámoló közgyűlésekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat ismertette dr. Bék Ágnes jogtanácsos a májusi társasházi fórumon.

Aprókból milliók

Nagy sikerrel zárult a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona Óvoda, Általános Iskola megsegítésére indított karitatív akció: egy- és kétforintosokból közel hárommillió forintot gyűjtöttek az adakozók.

Költségkímélő faaprító

A kertészeti munkák során keletkező fahulladék még hatékonyabb feldolgozására szolgáló, nagy teljesítményű faaprító gépet vásárolt az önkormányzat. A mobil berendezést térítés ellenében a lakosság is igénybe veheti, helyszínre szállításáról az üzemeltetést végző HÁGO Kft. gondoskodik.

Fakoppal vizsgálják a fákat

A napokban – eddig ismeretlen okból – kidőlt egy fa a Margaréta parkban. Személyi sérülés szerencsére nem történt. A polgármester azonnal elrendelte a park fáinak állapotfelmérését.

Újjáépül a Hegyvidéki Bevásárlóközpont

A kikiáltási árhoz képest százmillió forinttal magasabb összegért kelt el az Apor Vilmos téri Hegyvidéki Bevásárlóközpont az önkormányzat nyílt licites pályázatán. A jelenlegi tömb helyére egy korszerűbb, de változatlan funkciójú szolgáltatóházat építhet az új tulajdonos.

Egyetemista is van a lakók között

Van a kerületnek egy intézménye, amely annak ellenére sem közismert, hogy immár tizenhét éve itt működik. A teljes nevén Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona Óvoda, Általános Iskola sérült – gyakran súlyosan fogyatékos – gyerekeknek ad reményt a fejlődésre.

Sikeres Mátyás-konferencia

A III. Hegytörténeti Konferencia idei témája Hunyadi Mátyás volt, aki sok szálon kapcsolódik a mai XII. kerület területéhez és annak történelméhez.

Önkéntesek a családsegítőben

Az Európai Unió társfinanszírozásával a Nemzeti Fejlesztési Terv által támogatott pályázati programot valósított meg a kerületi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ: az intézmény önkénteseket integrált a munkájába. A projekt mintaértékű, a tapasztalatokat más, szociális ellátást végző intézmények is hasznosíthatják.

„Beszéld el fiaidnak!”

A Hegyvidéki Napok keretében mutatták be Doncsev Toso nemrég megjelent novelláskötetét, A kun hercegnőt. A történetek az ötvenes évek Budapestjének ellentmondásos időszakát idézik: egyszerre van jelen emberség és durvaság, a békés faluközösség és a kegyetlen diktatúra.

A mindennapok hősei

Minden évben Semmelweis-napon köszönti egészségügyi dolgozóit a kerületi önkormányzat. A Hegyvidék Egészségügyi Ellátásáért Díjat és az egészségügyi közalkalmazottak elismeréseit idén a Hegyvidéki Napok programsorozat keretében adták át. Kihirdették a közbiztonsági és rendőrnapon megtartott járőrverseny eredményeit is.

„Nemcsak szemem van, ember is vagyok”

Aki valaha megfordult a városmajori templomban, s vetett egy pillantást a mennyezeten és a szentélyekben megbúvó freskókra, Aba-Novák Vilmos keze nyomát látta. A rendkívüli tehetségű festő egy kőhajításnyira a Csörsz utca vasúti végétől, a Pálya utca 4. szám alatt született, végső nyugalomra a Farkasréti temetőben lelt. Intenzív, de tragikusan rövid élete során hétszer cserélt budai lakást, mindannyiszor szinte „körülpontozta” hegyvidékünket. 1919–20-ban a Gordonkázó nő halhatatlan alkotója, Berény Róbert Városmajor utcai műtermében dolgozott az úgynevezett római kör másik két tagjával, Korb Erzsébettel és Patkó Károllyal. Ennyi helytörténeti utalás után talán érthető, miért vettük utunkat Debrecen felé, ahol Aba-Novák-kiállítás látható július 6-ig.

„A család az a szakrális közösség, amire bármi építhető”

Öt éve működik havi rendszerességgel egy családépítő klub a Csörsz utcai művelődési központban, vendégelőadókkal és közös beszélgetéssel. A Márvány utcában lakik az a házaspár, amely ezt létrehozta és vezeti: Komáromi János tanár, festőművész és a szintén tanár Komáromi Mária.

Gyümölcsöskert a hegyvidéken

Jókai Mór szívesen írt hegyvidéki birtokának építéséről, szépítéséről és az évek alatt a kerttel kapcsolatosan tapasztalt nehézségekről. Az író száz évvel ezelőtt a város forgatagából menekült az akkor még szinte lakatlan szőlőhegyre, ahol – mi sem természetesebb – haszonkertet álmodott lakhelye köré.

Tojásvizslató

Felmérések szerint a lakosság átlagos vérkoleszterinszintje meghaladja a kívánatos értéket, s emiatt nagyobb a szív- és érbetegségek veszélye. Elsősorban a tojásfogyasztás és a koleszterinszint közti összefüggés állt korábban a figyelem előterében, azonban az utóbbi években beállt szemléletváltozás „feloldozta” a tojást.

Tojásos bűnözés

Kerületünk a Szamos Marcipán Cukrászdák számát tekintve csúcstartó: három is van nálunk.

A ribiszkekedvelő Ikrek

Az asztrológia szerint május 21. és június 21. között az állatöv harmadik jegye az Ikreké. Így még van néhány napunk szót ejteni „gasztrológiai” szempontból is e jegyről, amúgy nyárkezdő hangulatban.

Rock-it-ball – ütős kiütős

Egy, a leginkább gyermekkorunk kidobós-kiütős labdajátékára hasonlító, új, dinamikus sportágat, a rock-it-ballt mutatták be nemrég a Testnevelési Egyetem harmadéves hallgatóinak. Kollégánk elment, megnézte – és tetszett neki.

Bronzérmek közelében

Közeleg a szezonzárás a szabadtéren űzött csapatsportágakban, június végére mindenhol kialakul a végső sorrend. Nincs ez másként a kerületünket reprezentáló két labdarúgócsapat esetében sem. A Hegyvidék SE férfi - és női együtteseinek tavaszi produkciójáról beszélgettünk az őket felkészítő szakemberrel, Bajzik Józseffel.

SPORTOS, EDZETT HEGYVIDÉK

Június 15-től a következő programok szünetelnek: aerobik, kímélő torna, túra, úszás!