Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A mindennapok hősei

Minden évben Semmelweis-napon köszönti egészségügyi dolgozóit a kerületi önkormányzat. A Hegyvidék Egészségügyi Ellátásáért Díjat és az egészségügyi közalkalmazottak elismeréseit idén a Hegyvidéki Napok programsorozat keretében adták át. Kihirdették a közbiztonsági és rendőrnapon megtartott járőrverseny eredményeit is.

Miközben a kormányzati megszorításoknak köszönhetően országszerte egyre kevesebb pénz jut az egészségügyre, Hegyvidék önkormányzata erején felül próbálja fejleszteni saját ellátórendszerét. A rendelőfelújítások és eszközbeszerzések azonban mit sem érnek az egészségügyi dolgozók, orvosok, ápolók, gondozók áldozatos munkája nélkül. Ők azok, akik méltatlanul alacsony fizetésért, mégis legjobb tudásuk szerint látják el, segítik a hozzájuk fordulókat – hangsúlyozta ünnepi köszöntőjében Kovács Lajos alpolgármester, majd hozzátette: a Semmelweis-nap kiváló alkalom arra, hogy egy pillanatra megálljunk, és köszönetet mondjunk a mindennapok hőseinek, akik azért dolgoznak, hogy a kerületi közösség jó egészségben élhesse napjait.

A mindennapok hősei
Sokan igénybe veszik az évente rendezett ingyenes vizsgálatokat

Az alpolgármester kiemelte: amikor az egészségről beszélünk, a szellem és a test harmóniájára gondolunk. Egészségünk megtartásában egyaránt fontos szerep jut az orvoslásnak és az életmódnak, de szükség van a családokra is, a biztos háttérre, a boldog otthoni légkörre. Sajnos a társadalom jelenlegi állapota éppen ellentétes folyamatokat indukál, az elhibázott reformlépések alapjaiban rendítették meg az egészségügy rendszerét – mondta Kovács Lajos. Ilyen körülmények között különös értékkel bírnak a prevencióra irányuló kezdeményezések, például a minden évben megrendezett Hegyvidéki Egészségnap is, amelyen ingyenes szűrések, különböző állapotfelmérések várják a helyi polgárokat.

A prevenció fontosságát emelte ki dr. Szolnoki Lajos háziorvos, a Hegyvidéki Egészségklub vezetője is. Mint elmondta, 2005-ben azzal a céllal indult útjára a havi rendszerességgel jelentkező klub, hogy fórumot teremtsen az egészséges életmód népszerűsítéséhez. Erre annak ellenére szükség van, hogy a kerület kiemelkedő eredményeket ér el a megelőzés területén, míg a hegyvidékiek életminősége és élethossza eléri a nyugat-európai szintet. Közös a siker, ami a lakosság pozitív hozzáállása mellett köszönhető a kerületi egészségügyi dolgozók munkájának is, akik az ágazatot érő igaztalan támadások közepette is mindvégig a betegek pártján állva folytatták tevékenységüket. Az orvos és beteg közötti kapcsolat új alapokra helyezésében segít az egészségklub is, ahol több idő jut a tanácsadásra, a megelőzéssel kapcsolatos tudnivalók közvetlen átadására, illetve a betegségek okainak és terápiás lehetőségeinek mélyebb feltárására – jelentette ki Szolnoki Lajos.

A mindennapok hősei
Móga Sándorné, az egyik díjazott

A Hegyvidék Egészségügyi Ellátásáért Díjat az idén Móga Sándorné és Gallai Mária védőnők kapták meg; a Semmelweisnap alkalmából a kerületi egészségügyi közalkalmazottak a Sába által támogatott ajándékcsomagokat vehették át. Az ünnepségen kihirdették a közbiztonsági és rendőrnapon megtartott járőrverseny eredményeit is. A győztes Jókai Mór iskola első csapata erdélyi utat nyert, de a dobogóra felálló másik Jókai-csapat és a Fekete István iskola diákjai is értékes ajándékokkal gazdagodtak.

mm.