Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Fakoppal vizsgálják a fákat

A napokban – eddig ismeretlen okból – kidőlt egy fa a Margaréta parkban. Személyi sérülés szerencsére nem történt. A polgármester azonnal elrendelte a park fáinak állapotfelmérését.

Egy harminc-negyven éves, középkorú csörgőfa dőlt ki tőből, gyökerek nélkül a polgármesteri hivatal épülete mögötti Margaréta parkban. Szerencsére ekkor senki sem tartózkodott a téren. Az esetnek semmi előjele nem volt, a fa egészségesnek látszott, komolyabb széllökések nem érték a dőlés időpontjában.

Pokorni Zoltán polgármester azonnal elrendelte a park fáinak állapotfelmérését, a területen ugyanis több nagyméretű, hasonló fajtájú és állapotú egyed is található. Dr. Kocsisné Kamocsa Mariann, az önkormányzat kertészeti műszaki ellenőre érdeklődésünkre elmondta: egy szakcéggel műszeres mérést végeztetnek, majd az eredmények alapján szakvélemény készül, hogy szükséges-e valamilyen beavatkozás.

Fakoppal vizsgálják a fákat
A hang terjedési sebességét méri

Mint megtudtuk, a mérések egy Fakopp nevű műszerrel történnek, amely a koppantások hangjának terjedési sebességét méri. Ebből lehet következtetni arra, hogy a fa mennyire korhadt belül, vannak-e a törzsben nagyobb üregek. E módszerrel összesen 21 fát vizsgálnak át a Margaréta parkban, köztük hat nagyméretű nyárfát.

Kamocsa Mariann kérdésünkre kifejtette: a mérések eddigi tapasztalatai nem utalnak arra, hogy a park bármelyik fája kritikusan rossz állapotban lenne. A legtöbb növény a vizsgálatok szerint homogén szerkezetű, azaz egészséges, míg néhány egyednél kisebb mértékű puhulást, pudvásodást észleltek, ami miatt, a súlycsökkentés érdekében, valószínűleg vágni kell majd a lombkoronából.

Az önkormányzat tervezi, hogy a Margaréta park után más helyszíneken is elvégezteti az idősebb fák műszeres állapotfelmérését. A parkban található játszótér továbbra is használható, a szakemberek szerint ugyanis biztonságos, akárcsak a többi kerületi játszótér.

z.