Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Sikeres Mátyás-konferencia

A III. Hegytörténeti Konferencia idei témája Hunyadi Mátyás volt, aki sok szálon kapcsolódik a mai XII. kerület területéhez és annak történelméhez.

Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény Mátyás trónra lépésének 550. évfordulóján szervezte meg azt a tudományos konferenciát, amelyen bárki díjmentesen részt vehetett, aki érdeklődik a történelem és a helytörténet iránt.

Valószínűleg az idei, különösen izgalmas témának köszönhető, hogy nagyon sokan meghallgatták a konferencia előadásait. A hallgatóság megismerkedett a Városkút és a budaszentlőrinci pálos kolostor XV. századig visszanyúló történelmével, megtudhatta, miért nevezték el 1938-ban a XII. kerületet Mátyás király városnak, és hogy a Hunyadiak emlékét milyen sok helyszín örökíti meg városszerte. Bepillantást nyerhettek a Mátyás korabeli vadászatok világába és a nagy uralkodó híres könyvtárának történetébe is. Az előadók között szerepelt akadémikus, régész, történész csakúgy, mint kerületi helytörténész.

A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény a továbbiakban is folytatja konferenciaszervező munkáját: évről évre más és más téma köré felépített, tudományos igényű, mégis közérthető előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők. A Mátyás-konferencia anyaga nyomtatásban is megjelenik, a Hegyvidéki Históriák sorozat következő részeként.

Balázs Attila