Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tojástájoló

A Baromfi Termék Tanács kifogásolta, hogy a magyar piacon sok az importtojás. Felhívta a figyelmet arra, hogy az importőröket jelenleg senki sem ellenőrzi, és még statisztika sincs arról, mekkora mennyiségű tojás érkezik az országba, sőt, az importtojás forgalmazói általában nem tesznek eleget az uniós tojásforgalmazási előírásoknak sem. A tanács az ügyben levéllel fordult az agrárminiszterhez, az országos tisztifőorvoshoz, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez és az élelmiszer-biztonsági hivatalhoz. Egyúttal felhívta a vásárlók figyelmét, hogy egészségük védelme érdekében a HU jelzéssel ellátott tojást vásárolják, csak alapos főzés és sütés után fogyasszák, ne használják nyers, vagy csekély hőkezelést igénylő ételekhez, valamint idős, beteg embereknek és gyerekeknek se adják.

Földi Péter, a Baromfi Termék Tanács titkára szerint a magyar tojásforgalom mintegy tíz százaléka importból származik, és havonta mintegy negyven kamionnyi tojás érkezik a fővárosi nagybani piacra. Bálint Tibor országos főállatorvos kollégái a terméktanács bejelentései alapján célvizsgálatot végeztek, ám a bejelentések alaptalannak bizonyultak.

A Nemzetközi Tojásszövetség 1999-ben hirdette meg minden év októberének második péntekére a tojás világnapját, így mintegy harminc tagországban többnapos rendezvénysorozat bizonyítja a tojás nélkülözhetetlenségét. Nemcsak gasztronómiai szempontból, hanem művészileg is bemutatják a legnagyobb sejt sokszínűségét. Kevésbé ismert, hogy a tojás a legjobb minőségű fehérjével rendelkezik, minőségében és a vitaminok teljességében csak az anyatej előzi meg.  Fontos D-vitamin-forrás, ásványi anyagainak, a szelénnek nagy jelentősége van a szervezet egészséges működésében. A tojás fehérjéje nagyobb mennyiségű B2-vitamint, sárgája lecitint tartalmaz. Hasznos fogyókúra-kiegészítő is, mivel egy tojás csak 76 kalóriát tartalmaz. Bár ezerféleképpen elkészíthető, egy dolog nem elhanyagolható: a frissessége. Mindig kifogástalan minőségű tojással süssünk, főzzünk, ellenkező esetben könnyen a szalmonella áldozatává válhatunk. A nyers tojás potenciális „szalmonellafészek”!

(j.)