Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Újjáépül a Hegyvidéki Bevásárlóközpont

A kikiáltási árhoz képest százmillió forinttal magasabb összegért kelt el az Apor Vilmos téri Hegyvidéki Bevásárlóközpont az önkormányzat nyílt licites pályázatán. A jelenlegi tömb helyére egy korszerűbb, de változatlan funkciójú szolgáltatóházat építhet az új tulajdonos.

A Hegyvidéki Bevásárlóközpontot a Wallis-csoporthoz tartozó WPR Nonus Kft. vásárolta meg az önkormányzattól. A 3600 négyzetméteres telken elhelyezkedő komplexumot nyilvános liciten hirdették meg eladásra, a pályázati csomagot heten vették meg, az árverésen hárman tettek ajánlatot (egyiküket formai okok miatt kizárták). A kikiáltási ár 450 millió forint volt, de a vevő ennél végül százmillióval többet, 550 millió forintot ajánlott. Ilyen nagy arányú áremelkedésre az önkormányzati licitek során már évek óta nem volt példa.

Az új tulajdonos az önkormányzattal kötött szerződés értelmében lebontja a jelenlegi, leromlott állapotú épülettömböt, és a helyén egy családias hangulatú szolgáltató központot épít, megfelelő mennyiségű parkolóhellyel. A megállapodás szerint az új létesítményre négy és fél éven belül kell megszerezni a használatbavételi engedélyt.

A Hegyvidéki Bevásárlóközpont eladása kapcsán Kovács Lajos alpolgármester megkeresésünkre elmondta, hogy a kerület célja egy emberközeli, a Hegyvidéken élők számára minőségi szolgáltatásokat nyújtó, kisvárosi jellegű szolgáltatóház létrehozása. Mivel a folyamatosan romló állapotú bevásárlóközpont korszerűsítésére, felújítására nem tudott volna elegendő forrást biztosítani az évek óta egyre növekvő költségvetési megszorításokkal küzdő önkormányzat, ezért határozott úgy a képviselő-testület, hogy az ingatlant nyilvános pályázat útján, szolgáltatóház működését biztosító építési kötelezettséggel együtt értékesíti.

Újjáépül a Hegyvidéki Bevásárlóközpont
A jelenlegi épülettömböt lebontják

Az alpolgármester közölte, a mostani épület bontása és az új építése csakis a jogerős építési engedély kiadása után indulhat. Az épületben elsősorban kiskereskedelmi és szolgáltató funkció kaphat helyet, ami azt jelenti, hogy cipész, patika vagy kávézó nyílhat majd, lakások viszont nem alakíthatók ki. Az épülethez a beruházónak a közforgalom számára is nyitott parkolót kell építenie – ezzel megoldhatók a mostani bevásárlóközpont parkolási problémái, ami elsősorban a környéken lakók közlekedését nehezíti.

Kovács Lajos megerősítette, a jelenleg fennálló bérleti jogviszonyok tekintetében a pályázat győztesét szerződésben is kötelezik arra, hogy jogutódként a bérlők jogait a jogszabályi és a jelenlegi szerződéseknek megfelelő feltételekkel, valamint az érintettek jogos érdekeinek megfelelően kezelje. Az alpolgármester a helyiségbérlők közösségének korábbi, kikiáltási áron történő vásárlási ajánlata kapcsán hangsúlyozta: az államháztartási törvény és az önkormányzati vagyonrendelet a költségvetési törvényben meghatározott értékhatár felett nem tesz lehetővé pályázat nélküli ingatlanvásárlást.

z.