Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Költségkímélő faaprító

A kertészeti munkák során keletkező fahulladék még hatékonyabb feldolgozására szolgáló, nagy teljesítményű faaprító gépet vásárolt az önkormányzat. A mobil berendezést térítés ellenében a lakosság is igénybe veheti, helyszínre szállításáról az üzemeltetést végző HÁGO Kft. gondoskodik.

Egészen a közelmúltig az összegyűjtött fahulladékot kénytelen volt hulladéklerakókba szállíttatni az önkormányzat, ami figyelembe véve a tárolásra igénybe vett havi három-négy konténer és a fuvarozás költségeit, jelentős összegeket emésztett fel. A most vásárolt aprítógéppel (képünkön) akár tíz centiméter átmérőjű ágakat is fel lehet dolgozni, így a szokásos kerti munkák, a viszszametszések, gallyazások során visszamaradó faanyag szinte teljes egészében újrahasznosítható, tárolása pedig sokkal kisebb helyigénnyel jár.

Költségkímélő faaprító

A keletkező alig néhány centiméteres apríték egy részét a szentendrei laktanya fűtőanyagnak vásárolja meg, a maradékot a parkok, játszóterek és más zöldfelületek dekorációjára használják fel. A fák törzse köré, illetve a virágágyásokba helyezett apríték nem csupán esztétikus, hanem komposztálható is, egyúttal megvédi a növényeket a kiszáradástól és a téli fagyoktól.

A gépet az önkormányzati tulajdonú HÁGO Kft. térítés ellenében a kerületi társasházak, illetve magánszemélyek rendelkezésére bocsátja, egyúttal gondoskodik az apríték helyszíni zsákolásáról és igény szerinti elszállításáról. Érdeklődni a 356-0325-ös telefonszámon lehet.

(m.)