Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Közel egymilliárd forint...
A kerületi úthálózat hatvan-hetven százaléka megújulhat 2010-ig

Közel egymilliárd forint útfelújításra

Az idei évre tervezett kerületi útfelújításokról esett szó a Hegyvidéki Útfejlesztési Testület legutóbbi ülésén. Mint kiderült, közel egymilliárd forint jut útfelújításra, kátyúzásra, valamint járdák és lépcsők rekonstrukciójára.

A felújítandó utak listáját a képviselőtestület, a munkálatokat koordináló városgazdálkodási iroda és az útfejlesztési testület javaslatai alapján állították össze. A rendelkezésre álló 950 millió forintból 388 millió felhasználására az útfejlesztési testület tehetett javaslatokat – érdekesség, hogy ezek szinte teljesen megegyeztek a szakiroda és a képviselő-testület által megfogalmazottakkal. A közel 400 millió forintban az idei mellett benne van az előző évben fel nem használt kommunálisadó-bevétel is. Minden eddiginél többet, összesen húszmillió forintot költhet az önkormányzat tervezésre, ami alapjául szolgál a következő évek felújításainak. További húszmillió forintot szánnak a Stromfeld Aurél út–Pagony utca és a Böszörményi út–Csörsz utca kereszteződésében kialakítandó csomópontok tervezésére.

Új lendületet kaphat a kátyúzás is, hiszen eddig anyagi okokból szinte csak a közvetlen veszélyt jelentő úthibákat tudták megszüntetni. Idén ugyanakkor csak kátyú-, lépcső-, korlát- és járdajavításra, valamint -felújításra nyolcvanmillió forintot költhetnek. Lovas Pál alpolgármester elmondta, több tavasszal elkészült kátyú máris beszakadt, ezeket garanciában kijavíttatják a kivitelezővel. Néhány útszakasz felújítása áthúzódott az idei évre, ezek költsége szintén a 2008-as költségvetést terheli. Pár hete készült el a Kútvölgyi úti támfal, valamint a Mese utca, Mese köz, Napos utca és Varázs utca felújítása. Ezzel azonban nem áll meg a környék fejlesztése, ugyanis a Monda utca a nagyfelületű aszfaltozási program keretében még az idén megújulhat.

Szintén az idén végeztek a Tóth Lőrinc utca felújításával és a Ráth György utcai járda átépítésével. Tavalyról maradt feladat még a Kálló esperes utca, valamint a Mátyás király út járdájának rekonstrukciója – ez utóbbi jelenleg is folyamatban van. A Napos utcával kapcsolatos hír, hogy az egyik háztulajdonos virágágyást építene a közterületen. Lovas Pál elmondta, az önkormányzat örömmel vette a felajánlást, azonban csak akkor ad engedélyt a munka megkezdésére, ha a tulajdonos rendezi a fennálló adótartozását. Külső források bevonásával végre megoldódhat a Diós árok helyzete, a Fővárosi Csatornázási Művekkel ugyanis előrehaladott tárgyalások folynak a költségek megosztásáról. Továbbra is napirenden van a sétálóutcák kialakítása, a munkálatok előkészítésére tízmillió forint áll rendelkezésre.

A lakók kérésére ebben az évben megvalósulhat az Eötvös út és Béla király út közötti szakaszos forgalomcsillapítás. Várhatóan hasonlóképpen jár el az önkormányzat az Óra út és a Felhő utca gyalogosforgalmának biztonságosabbá tétele érdekében. Az alpolgármester ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az önkormányzat csak abban az esetben kezdeményezi egy útszakasz forgalomcsillapítását, Tempo30 övezetek kijelölését, ha azt a lakók többsége írásban kéri.

Közel egymilliárd forint...
Sokan ingyen parkolóhelynek használják a zöldterületeket

Herendi Ferencné, az önkormányzat városgazdálkodási irodájának munkatársa elmondta, térkő burkolattal látják el a járdákat azokban az utcákban, ahol az aszfaltszőnyegezés során szükségessé válik a szegély megemelése. A cél az, hogy minden kérdéses útszakasz lehetőség szerint faltól falig megújuljon. Az idén a tervek szerint két helyen, a Városmajor utcában és a Csaba utcában lesz jelentősebb járdaépítés.

Az útfejlesztési testület elnöke, Szálka Miklós kiemelte: kedvező esetben az évente kétszázmillió forintnyi kommunálisadó-bevételnek köszönhetően még ebben az önkormányzati ciklusban megújulhat a kerület úthálózatának hatvan-hetven százaléka. Már ebben az évben több nagyobb léptékű beruházás indul el, ilyen az Edvi Illés utca, a Tamási Áron utca, a Cinege út és a Denevér út temetői szakaszának átépítése. Lovas Pál elmondta, a Denevér út átépítéséről folyamatosan folynak a tárgyalások a Temetkezési Vállalattal. Bár korábban szóba került területcsere, illetve -megváltás is, egyelőre nem született végleges döntés. Az azonban biztosra vehető, hogy az útszakasz a jelenlegi szélességét és a félreállásra szolgáló beugrókat megtartva újul meg.

Lovas Pál kritikusan fogalmazott a FiberNet kábelfektetési gyakorlatával kapcsolatban. Mint mondta, több helyütt pontatlanul tették vissza a felszedett térkő burkolatot, ráadásul a munka befejezését követően mind a mai napig nem rendezték az adott közterületeket, ezért az önkormányzat levélben szólítja fel a céget a hiányosságok kijavítására.

Több változás várható a Városmajor környékén és a parkon belül. A tervek szerint egységesítik a Városmajor utcai járdát, így megszűnnek az aszfaltos részek. A Szamos utca parkban futó szakaszát az aszfalt nagyobb részének felszedésével „visszaadnák” a természetnek. Szilárd burkolat csak annyi maradna, amennyire adott esetben egy tűzoltóautó befordulásához szükség van. Ezzel meg lehetne akadályozni, hogy „élelmes” autósok továbbra is ingyen parkolónak használják a zöldfelületet.

Végezetül az alpolgármester arról tájékoztatta az útfejlesztési testületet, hogy a jövőben az önkormányzat hivatalból értesíti az útfelújítások megkezdéséről a testület lakóhely szerint érintett tagját, így lehetőség nyílik a munkálatok folyamatos nyomon követésére.

MM.