Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Biblia-nap a Hegyvidéken

Nyüzsgő tömeg, könyvárus asztalok, mobiltelefonáló, sürgő-forgó egyháziak – ha nem is csendes, mégis ünnepi hangulat fogadta A Biblia Napja a Hegyvidéken elnevezésű programra érkezőket a kerületi művelődési központban. A sikeres rendezvény végén fellobbant az adventi koszorú első gyertyalángja.
*
Pokorni Zoltán polgármester gyújtotta meg az első adventi gyertyát
A katolikus, a református és az evangélikus egyház a Magyar Bibliatársulat kezdeményezésére 2008-at a Biblia Évének nyilvánította. A nem titkolt szándék az volt, hogy az egyháztól elidegenedett hazai közéletben és az emberek mindennapjaiban utat találjon magának a szentírás üzenete. Ehhez kapcsolódva kilenc közösség – hat katolikus és három református – összefogott, s az önkormányzattal közösen Biblia-napot szervezett a Csörsz utcai művelődési központban november 29-én. A rendezvény védnöke Pokorni Zoltán polgármester és Semjén Zsolt, a KDNP elnöke volt.

Lovas Pál, aki ezúttal nem alpolgármesterként, hanem mint a városmajori egyházközség tagja vett részt az eseményen, köszöntőjében hangsúlyozta: a rendezvény elsődleges szerepe – a közösségépítő funkció mellett – a hit erősítése, mivel ez az egyik pillére az összetartó családnak, s így a magyar nemzetnek is.

A kilenc keresztény közösségnek sikerült olyan programot öszszeállítania, amelyben kicsik és felnőttek is megtalálhatták a maguk ízlésének és hitük mélységének megfelelő elfoglaltságot. A gyülekezetek tagjai azonban nemcsak szervezték az eseményeket, hanem aktívan részt is vettek bennük. A zugligeti Báthory László cserkészcsapat kamarazenekara Camerata di Báthory címmel adott koncertet, volt Biblia-ismereti vetélkedő és kézműves-foglalkozás is.

A nap folyamán végig vallásos tartalommal átszőtt, mégis világiakhoz szóló filmeket vetítettek, s külön érdekesség volt, hogy a mozikat az egyes plébánosok, illetve lelkészek ajánlása alapján válogatták össze. A sorozat a Legyetek jók, ha tudtok című olasz filmmel kezdődött, a későbbiekben pedig sorra kerültek olyan híres alkotások is, mint a Miszszió, vagy éppen a Tűzszekerek. A színházrajongók sem maradtak program nélkül, hiszen az Evangélium Színház társulata bemutatta Tóth-Máthé Miklós A Zsoltáros és a Zsoldos című egyfelvonásos történelmi játékát, amely a XVII. századba repítette vissza a nézőket. A darabban Szenczi Molnár Albert református hitvitázó ütközteti nézeteit egy katolikus zsoldos kapitánnyal. Vitájukban a reformáció és az ellenreformáció ismert és kevésbé ismert tézisei villannak fel.

A rendezvényen lehetőség nyílt megkóstolni a bibliai édességeket, aki pedig a forgatagban egy kis nyugalomra vágyott, a látottakon- hallottakon kívánt elgondolkodni, esetleg a Bibliába nyugodt körülmények között beleolvasni, azok számára rendelkezésre állt egy „csendes szoba” is, ahol halk zene mellett mindezt megtehették.

Amint lapunk is beszámolt róla, előzetesen a szervezők bibliai témájú rajzpályázatot is kiírtak valamennyi korosztály számára. A beérkezett pályaműveket szakértő zsűri bírálta el, a legjobbakat értékes könyvajándékokkal jutalmazták. Az elkészült alkotásokat – akár kaptak díjat, akár nem – kiállították a művelődési központban.

Azonban a Biblia Napja nem csupán szórakozást jelentett, voltak olyan események, amelyek a szentírás üzenetéről szóltak közérthető formában. Szikora József, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének elnöke beszélgetett dr. Szabó István református, dr. Udvardy György katolikus és Fabiny Tamás evangélikus püspökkel a Bibliáról. Az ünnepi hangulat megkoronázását az este 8 órai adventi gyertyagyújtás jelentette, melynek során a három püspök áldást mondott. A résztvevők közösen énekelték el az „Ó, jöjj, ó, jöjj, Üdvözítő” című dalt, miközben meggyulladt a hatalmas adventi koszorú első gyertyalángja.

A Biblia Napja a Hegyvidéken programsorozatot az országos rendezvényekhez hasonlóan nagy érdeklődés kísérte. A siker jól példázza, hogy napjaink szekularizált világában az embereknek igenis szükségük van a Biblia tanítására és a közösségre, ahol azonos gondolkodású emberek közös munkájukkal, törekvéseikkel szebbé és jobbá teszik környezetüket s általa saját lelküket is.

B. A.