Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
*

Ünnepi hangulatban – adventi vásár a Hegyvidéken

Igazi karácsonyi hangulat, a kürtős- és mézeskalács édes-fűszeres íze, a forralt bor hívogató melege, a fenyődíszek zizegése, vásári forgatag várta advent első vasárnapján a polgármesteri hivatalt övező utcákba érkezőket. Az ötödik alkalommal megtartott hegyvidéki adventi vásár megnyitóját kulturális programok színesítették.

Könnyítés a kerületi lakásbérlőknek

A képviselő-testület döntése értelmében a nem magántulajdonú lakások bérlői a jövő évtől mentesülnek a kizárólag kerületi utak és járdák felújítására felhasználható kommunális adó fizetése alól – ez az intézkedés főként az önkormányzati bérlakásokban élőket érinti kedvezően. A nem lakás céljára szolgáló helyiségek tulajdonosai, illetve haszonélvezői, valamint a lakásokat birtokló cégek 2009-től az infláció mértékével megegyező építményadó-emelésre számíthatnak.

Felkészülés a téli hónapokra

Az elmúlt évekhez képest az idén korábban köszöntött be a hideg idő. A hirtelen lehulló hótól síkos utak és a zord időjárás többletterhet rónak a lakosságra, a társasházak kezelőire. Összeállításunkban a téli hónapok könnyebb átvészeléséhez kínálunk hasznos tanácsokat.

Helyben átvehetők a parkolási engedélyek

Az önkormányzat decemberben megkezdi a 2009-re érvényes parkolási engedélyek kiadását. A 2008-as matricával rendelkezőket levélben értesítik az átvétel lehetséges idejéről és módjáról. Az idei évre szóló engedélyek január 31-ig érvényesek.

Hivatásos segítőket ünnepeltek

A hegyvidéki önkormányzat immár negyedik alkalommal köszöntötte azokat, akik mások segítését választották hivatásul. Az egynapos rendezvény előadásain kiemelt hangsúlyt kapott az önkéntesség.

Hatékonyabb ellátás az új gondozási központban

A három gondozási központ öszszevonásával januártól egyetlen intézményben összpontosul a kerületi idősellátás. A Hegyvidéki Egyesített Gondozási Központ létrehozásától az önkormányzat a szolgáltatások minőségének további javulását várja.

Biblia-nap a Hegyvidéken

Nyüzsgő tömeg, könyvárus asztalok, mobiltelefonáló, sürgő-forgó egyháziak – ha nem is csendes, mégis ünnepi hangulat fogadta A Biblia Napja a Hegyvidéken elnevezésű programra érkezőket a kerületi művelődési központban. A sikeres rendezvény végén fellobbant az adventi koszorú első gyertyalángja.

Famentő akció a Gesztenyés kertben

Idejekorán lehulló levelek, senyvedő fák – e tünetek az aknázómoly pusztításának csalhatatlan jelei. Gerstl József sok évvel ezelőtt indította el lombgyűjtő akcióját, amelynek köszönhetően egyre egészségesebbek a Gesztenyés kert fái.

Életünk iskolái – iskoláink élete

A kerületi iskolák történetét mutatja be a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény legújabb kiállítása. Azoknak az intézményeknek az életével és múltjával ismerkedhetnek meg a látogatók, amelyek a legtöbb kerületi lakos életében meghatározó szerepet játszottak.

Adventi koszorúk az Aranyban

Az adventi koszorú akkor igazán szép, ha saját kézzel készítjük. Így érzezték az Arany János Általános Iskola és Gimnázium diákjai is, akik fakultatív program keretében saját elképzeléseik szerint állították össze az ünnepi díszt.

Egy színész arca

Advent első hetében, december 3-án olyan irodalmi előadóestnek lehetünk hallgatói és élvezői, amely megteremti, megidézi a várakozás, a készülődés idejében szükséges harmóniát. Álljunk meg egy pillanatra, üljünk le, és figyeljünk Lőte Enikő zongoraművészre és bátyjára, Lőte Attila színművészre! Régi hiányt pótolnak.

Kultúrák találkozása

A magyar és bolgár képzőművészeti hagyományokból táplálkozó, különböző utakon járó, mégis egy irányba mutató alkotások kaptak helyet a polgármesteri hivatal folyosógalériájának legújabb kiállításán.

Varázsszőnyegen a versek birodalmába

Nem mindennapi vendégek gondoskodtak a Virányos Általános Iskolában megrendezett hagyományos szavalóversenyen a diákok szórakoztatásáról. A népszerű színészházaspár, Détár Enikő és Rékasi Károly a versmondás örömére és szeretetére hívta fel a gyerekek figyelmét.

Japánul szónokoltak

Kitűnően szerepeltek a Városmajori Gimnázium diákjai a tizenhatodik alkalommal megrendezett Japán Nyelvi Szónokversenyen: performance kategóriában az első helyet szerezték meg.

A hegyvidéki fuvola Londonban is csillog

Egy tizenkét éves kislány, a Solti György Zeneiskola zongora szakos tanulója 1994-ben meglátott valakit fuvolán játszani. Azonnal tudta, ez lesz az ő „igazi” hangszere. Hogy miért? Mert szép volt a hangja, gyönyörű a formája és – csillogott. A következő iskolai évben már a fuvola szakot is felvette, Éliás Vera tanárnő mellett Barnabás Zoltán fuvolatanár osztályába is bekerült. Az egykori „kislány”, Vámosi-Nagy Zsuzsa az idén megkapta az angol királynő kitüntetését a világhírű Royal Academy of Music legjobb hallgatójaként.

Szívügyeink – az infarktus megelőzhető

Hazánkban minden második ember valamilyen keringési betegségben hal meg, hirtelen szívmegállás következtében évente 50-60 ezren veszítik el életüket. A kardiovaszkuláris kórképek kialakulásának okairól, a jelentkező tünetekről és gyógyításukról, valamint a megelőzés fontosságáról tartott előadást dr. Szolnoki Lajos háziorvos a Hegyvidéki Egészségklub rendezvényén.

Mozgásszervi megbetegedések

Az utóbbi évek egyik legfontosabb változása az egészségügyben, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kap az öndiagnosztika és az ehhez kapcsolódó öngyógyítás – derült ki dr. Szolnoki Lajos előadásából a Hegyvidéki Egészségklub rendezvényén. A klubvezető kiemelte: különösen a testek rezgését kihasználó módszerek térnyerése szembetűnő. A diagnosztikában már évtizedek óta alkalmazzák a mágneses rezonanciát (MR), amelyet eredetileg a mezőgazdaság számára fejlesztettek ki. Arra használták, hogy az áru szétválogatása nélkül ki lehessen mutatni, vannak-e romlott gyümölcsök a ládákban.

Amit a csokoládéról tudni illik

Mi a jó csokoládé titka? – kérdeztük Feigl Edit dietetikustól. A szakember elmondta, hogy az olyannyira kedvelt édesség alapanyaga a kakaóbab, amelyből több mint harmincféle létezik, így a kávéhoz hasonlóan a babok szabadon keverhetők a kívánt ízhatás elérése érdekében. A csokoládé íze csaknem utánozhatatlan, hiszen mintegy háromszáz ismert vegyületet tartalmaz.

Advent – a várakozás hetei

„Ha az ünnep elérkezik életedben, akkor ünnepelj egészen. Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj föl rá testben és lélekben. Ilyenkor felejts el mindent, figyelj az ünnepre” – írja Márai Sándor Füves könyvének egyik fejezetében. Fogadjuk meg nagy írónk tanácsát!

A magyarok szalonczukkedlije

Akár hungarikumnak is tekinthetnénk a jellegzetes karácsonyi csemegét, a szaloncukrot. A fára akasztható, selyempapírba és csillogó sztaniolba csomagolt nyalánkságot ugyanis kizárólag a magyarok készítik.

Örökzöld árvácska

Bár az árvácska botanikai értelemben nem örökzöld, mégis, mintha sosem menne ki a divatból. Már nagyszüleink idejében is kedvelt kerti virág volt, és ha manapság végigsétálunk kerületünk parkjaiban, nem egy helyen találkozhatunk ezzel a kedves kis növénnyel.

Hegyvidéki aerobikosok sikerei

Alig egy év alatt verekedte be magát a világ legjobbjai közé a TFSE Aerobik Trió. A formáció a nem olimpiai sportágak legnagyobb seregszemléjének számító World Games előversenyén az előkelő negyedik helyet szerezte meg.

Avatóünnepség a Sportmaxban

Neves sportolók és közéleti személyiségek jelenlétében adta át Pokorni Zoltán polgármester Buda legnagyobb sportközpontját, a hegyvidéki Sportmaxot. A központ üzemeltetője az avatóünnepségen bejelentette: a megnyitó alkalmából támogatást adnak a Magyar Speciális Olimpia Szövetségnek.

Kedvence a gerenda, és zserbóban verhetetlen

Kalmár Zsuzsa előbb versenyzőként, majd a válogatott szövetségi kapitányaként szép éveket töltött el a tornasportban. A közelmúltban a Magyar Olimpiai Bizottság és a TF közös alapítású edzői nívódíjával tüntették ki. A XII. kerületben élő, itt is dolgozó tanárnővel munkahelyén, a TF-en beszélgettünk.